Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...Gazze açlıkla boğuşuyor, can kaybı her geçen dakika artıyor

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...Gazze açlıkla boğuşuyor, can kaybı her geçen dakika artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2024 12:47

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırıları 155 gündür devam ediyor.Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in abluka altına aldığı ve yardım girişine büyük ölçüde izin vermediği Gazze Şeridi'nde açlık ve susuzluktan hayatını kaybedenlerin sayısı 23'e yükseldiği kaydedildi.

Yemen’deki Husiler, Aden Körfezi ve Kızıldeniz'de ABD gemilerini hedef aldı
Yemen’deki Husiler, Aden Körfezi ve Kızıldenizde ABD gemilerini hedef aldı

Yemen'deki İran destekli Husiler, Aden Körfezi ve Kızıldeniz'deki ABD gemilerine deniz füzeleri ve 37 insansız hava aracı (İHA) ile geniş çaplı saldırı gerçekleştirdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 15 İHA'nın düşürüldüğünü duyurdu.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Saree yaptığı açıklamada, deniz ve hava kuvvetlerinin ABD’ye ait bölgedeki gemilere 2 saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu. Sözcü Saree, ilk saldırıda Aden Körfezi'ndeki ABD yük gemisi Propel Fortune’un deniz füzeleriyle hedef alındığını, ikinci saldırıda ise 37 insansız hava aracıyla (İHA) Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki ABD’ye ait savaş gemilerinin hedef alındığını belirtti. Saree, iki saldırının başarıyla amacına ulaştığını iddia ederek, “Yemen, saldırılar duruncaya ve Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına yönelik abluka kaldırılıncaya kadar Kızıldeniz’deki ve bölgedeki askeri operasyonlarını sürdürmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

15 İHA DÜŞÜRÜLDÜ

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) Husilerin geniş çaplı saldırısına yönelik yapılan açıklamada ise, “İran destekli Husiler, Yemen saatiyle 04.00 ile 06.30 arasında Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ne geniş çaplı İHA saldırısı gerçekleştirdi. CENTCOM ve koalisyon güçleri, İHA'ları tespit etti ve bunların bölgedeki ticari gemiler, ABD Donanması ve koalisyon gemileri için yakın bir tehdit oluşturduğunu belirledi. ABD donanmasına ait gemiler ve uçaklar ile çok sayıda koalisyon donanması gemisi ve uçağı 15 İHA'yı düşürdü. Bu eylemler, seyrüsefer özgürlüğünü korumak ve uluslararası suları daha güvenli hale getirmek için gerçekleştirilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Gazze'de can kaybı 30 bin 960'a yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatte 10 saldırı gerçekleştirdiği, 82 kişinin hayatını kaybettiği, 122 kişinin de yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 30 bin 960'a, yaralananların sayısının ise 72 bin 524'e yükseldiği aktarıldı.

Güney Kıbrıs – Gazze arasında insani yardımlar için ‘deniz koridoru’ açılıyor
Güney Kıbrıs – Gazze arasında insani yardımlar için ‘deniz koridoru’ açılıyor

Avrupa Birliği ve ABD öncülüğünde Gazze’ye gidecek insani yardımlar için Amalthea Girişimi çerçevesinde Güney Kıbrıs’tan Gazze’ye açılacak ‘deniz koridoru’ duyuruldu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, deniz yoluyla gidecek ilk pilot yardımın bu Pazar günü ulaşmasının beklendiğini ifade etti. İlk geminin Dünya Merkez Mutfağı dahil sivil toplum kuruluşları organizasyonunda bugün limandan ayrılması bekleniyor.

Amalthea Girişimi hakkında dün yapılan ortak açıklamada, girişimin Avrupa Birliği Komisyonu, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Güney Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD tarafından desteklendiği ifade edildi. Ortak açıklamada, Güney Kıbrıs’ın Larnaka Limanı’ndan Gazze’ye açılan bu deniz koridoru çerçevesinde insani yardımın deniz yoluyla ulaştırılacağı ifade edildi ancak, yardımın Gazze’deki sivil halka ‘nereden ve nasıl teslim edileceği’ hakkında bilgi verilmedi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dün yaptığı açıklamada deniz yoluyla gidecek ilk pilot yardımın bu Pazar günü ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Pentagon: “Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için kurulacak geçici limanın inşası 60 günü bulabilir”
Pentagon: “Gazzeye insani yardım ulaştırmak için kurulacak geçici limanın inşası 60 günü bulabilir”

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında ABD’nin Gazze sahiline insani yardım ulaştırmak için kurmayı planladığı geçici limana değindi.

Ryder, “Savunma Bakanlığı, benzer düşüncelere sahip ülkeler ve ortaklarla birlikte çalışarak Gazze'de geçici bir iskele kurmak için acil bir görev üstlenecek. Şimdi, konuşlandırılacak kuvvetleri belirleme sürecindeyiz, ancak Virginia'da bulunan Langley-Eustis Üssü'ndeki Yedinci Ulaştırma Tugayı’nın destek vermekle görevlendirildiğini doğrulayabilirim. Gazze'de sahada hiçbir ABD kuvveti olmayacak” dedi.

Ryder ABD Savunma Bakanlığının liman projesini Gazze'de ABD askeri varlığı olmadan açık denizden yürüteceğini vurgulayarak, “Planlanan konsept, ABD askeri personelinin açık denizdeki askeri gemilerde bulunmasını içeriyor, ancak ABD askeri personelinin karaya çıkmasını gerektirmiyor. Sahadaki güvenlik açısından bölgedeki ortaklarımızla planlama ve koordinasyon yapmaya devam ediyoruz. Yardım dağıtımına gelince, ilerleyen dönemde daha fazla ayrıntı vereceğiz, ancak Gazze'ye yardım dağıtımı konusunda müttefik ve ortak ülkeler, BM ve STK'lar ile koordinasyon halindeyiz” dedi.

Geçici liman projesinin süresine değinen Ryder, “Son olarak, zamanlama açısından bunu mümkün olduğu kadar çabuk ayarlamaya çalışıyoruz, ancak planlamanın ve yürütmenin birkaç hafta süreceğini tahmin ediyoruz. Operasyona başladıktan sonra, teslim edilen yardımın miktarı birçok değişkene bağlı olacak ve muhtemelen zaman içinde artacaktır. Teslimatların Gazzelilere günde 2 milyondan fazla öğün sağlamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Geçici limanın inşası için binden fazla ABD askerine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Ryder, limanın inşasının 60 günü bulabileceğini açıkladı.

Açlık ve susuzluktan 3 çocuk daha hayatını kaybetti

İsrail ordusu, 155 gündür Gazze Şeridi'ne saldırıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in abluka altına aldığı ve yardım girişine büyük ölçüde izin vermediği Gazze Şeridi'nde açlık ve susuzluktan hayatını kaybedenlerin sayısı 23'e yükseldiği kaydedildi. Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi'nde ise açık ve susuzluktan 3 çocuğun hayatını kaybettiği kaydedildi.

 

 

Kanada, UNRWA'ya fon yardımına yeniden başlayacak
Kanada, UNRWAya fon yardımına yeniden başlayacak

Kanada, İsrail'in UNRWA’nın Gazze'deki bazı çalışanlarına yönelik 7 Ekim olaylarına dahil oldukları iddialarının ardından kuruluşa yardımlarını askıya aldığını duyurmuştu.

Yapılan açıklamada, “Kanada, 7 Ekim 2023'ten sonra Gazze'ye destek sağlayan ilk G7 ülkesi oldu ve mevcut krize çözüm bulmak için dünyanın en büyük yardım bağışçılarından biri oldu. Bugün, Uluslararası Kalkınma Bakanı Sayın Ahmed Hussen, Kanada'nın Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) sağlanan finansmana yönelik geçici duraklamayı kaldıracağını duyurdu” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!