Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum.. Gazze'de 4 günlük insani ara: İsrail ve Filistin arasındaki rehine takası başladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2023 08:03

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 49 gündür aralıksız devam ederken, Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bine yükseldi. İsrail ve Filistin arasındaki esir takası anlaşması kapsamındaki 4 günlük insani ara başladı. Hamas tarafından esir tutulan 13 İsrailli ile İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan 39 Filistinli serbest bırakıldı.

Biden: Bu sadece bir başlangıç ve şu ana kadar her şey yolunda gitti

İsrail ve Hamas arasında anlaşmaya varılan insani aranın ardından bugün 13 İsrailli esir ile 39 Filistinli mahkum serbest bırakıldı. ABD Başkanı Joe Biden esir takasının ardından yaptığı açıklamada, insani aranın “Acil ihtiyaç duyulan gıda, ilaç, su ve yakıtın Gazze’deki sivillere ulaştırılması için kritik bir fırsat sunduğunu ve bu fırsatı bir dakika bile boşa harcamadıklarını” ifade etti.

Biden, Refah Sınır Kapısı’ndan bugün 200’den fazla yardım tırının geçtiğini belirtirken, tırların yalnızca ilaç ve sağlık malzemesi taşımadığını ayrıca hastaneler ve fırınlar için yakıt da taşıdığını söyledi.

Bugün gerçekleştirilen esir takasına değinen Biden, “Yapılan bu 4 günlük insani ara anlaşması 50’den fazla esirin serbest bırakılmasına olanak sağlayacak şekilde oluşturuldu. Hedefimiz bu” şeklinde konuştu.

“Bu sadece başlangıç ve şu ana kadar her şey yolunda gitti” ifadelerini kullanan Biden, “Esir takasının ikinci kısmına yönelik önümüzdeki saatlerde yeni bilgiler öğreneceğiz. Yarın ve ondan sonraki günler daha fazla esirin serbest kalmasını bekliyoruz” dedi.

Orta Doğu’daki şiddeti sona erdirmeleri gerektiğini belirten Biden, “İsraillilerin ve Filistinlilerin bir gün eşit ölçüde özgür ve onurlu bir şekilde yan yana yaşayabilecekleri iki devletli çözümü sürdürme kararlılığımızı yenilememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hamas rehineleri böyle serbest bıraktı

Hamas, rehineleri serbest bıraktığı anların görüntülerini yayınladı



İsrail ve Hamas arasındaki ilk esir takası tamamlandı

İsrail ile Hamas arasında esirlerin serbest bırakılmasına yönelik yapılan anlaşma bugün eyleme geçti. Hamas tarafından 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde esir tutulan 13 İsrail vatandaşının bulunduğu ilk esir grubu serbest bırakılarak Uluslararası Kızılhaç Komitesi görevlilerine teslim edildi. Komite tarafından Refah Sınır Kapısı’na götürülen İsrailliler, Mısır’a götürülerek sağlık kontrolünden geçti. Grup daha sonra İsrail’e getirildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, 13 esirin IDF ve iç istihbarat servisi Şin Bet eşliğinde İsrail topraklarına getirildiğini duyuruldu. İsrail halkından sabır ve hassasiyet göstermeleri istenen açıklamada, “Tüm rehinelerin iadesi için savunma teşkilatının organlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

KATAR, 39 FİLİSTİNLİNİN SERBEST BIRAKILDIĞINI DUYURDU

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ensari yaptığı açıklamada, İsrail hapishanelerinde tutsak olan 39 Filistinli kadın ve çocuğun insani ara taahhütleri doğrultusunda serbest bırakıldığını duyurdu. Batı Şeria'daki Ofer Hapishanesi'nden serbest bırakılan Filistinli mahkumlar, Ramallah'ın batısındaki Beitunia kasabasında coşkuyla karşılandı.

Bugün yerel saatle 07.00’da (TSİ 08.00) başlayan insani ara 4 gün sürecek. İsrail ve Hamas arasında varılan anlaşmaya göre Hamas'ın Gazze Şeridi’nde esir olarak tuttuğu 50 İsrail vatandaşına karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.

İsrail, 39 Filistinliyi serbest bıraktı

Hamas'ın bıraktığı 13 rehineye karşı İsrail, Ofer Hapishanesi'ndeki tutuklu 39 Filistinliyi serbest bıraktı.

İsrailli rehinler sınıra götürülüyor
İsrailli rehinler sınıra götürülüyor

İsrailli yetkililer, ilk İsrailli esir grubunun Uluslararası Kızılhaç Komitesi görevlilerine teslim edildiğini ve esirlerin Refah Sınır Kapısı'na doğru götürüldüğünü duyurdu.

Rehineler Mısır'a geçtikten sonra askeri helikopterlerle İsrail'e götürülecekler.

Hamas 12 Tayland vatandaşını serbest bıraktı

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, Hamas tarafından kaçırılan 12 Taylandlı rehinenin serbest bırakıldığını duyurdu.

Mısır Devlet Enformasyon Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Mısır'ın yoğun çabaları 12 Tayland vatandaşının serbest bırakılmasıyla sonuçlandı” ifadelerine yer verildi.

Hamas tarafından konuya ilişkin herhangi bir yorum yapılmadı.

Tayland vatandaşlarının serbest bırakılması, Katar arabuluculuğunda yapılan Hamas-İsrail ateşkes anlaşmasının bir parçası değil.


İsrail Savunma Bakanı:Ateşkes sonrası tam askeri güçle devam edeceğiz
İsrail Savunma Bakanı:Ateşkes sonrası tam askeri güçle devam edeceğiz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dört günlük ateşkesin yalnızca "kısa bir ara" olduğunu, İsrail'in ateşkes sonrası "tam askeri güçle" faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu.

İsrail'den esir takası öncesi sert müdahale
İsrailden esir takası öncesi sert müdahale

İşgal altındaki Batı Şeria'da yer alan ve esir takasının gerçekleşeceği yer olduğu konuşulan Ofer hapishanesinden gelen son görüntülerde İsrail askerlerinin Filistinli ailelere gazla müdahalede bulunduğu görüldü.

Filistinli mahkumlar Damon hapishanesinden, Ofer hapishanesine böyle transfer edildi.

AP: 'Gazze'nin kuzeyine geçmeye çalışan iki kişi vurularak öldürüldü'

AP haber ajansının aktardığına göre, Gazze'nn güneyinden kuzeyine geçmeye çalışan Filistinlilere İsrail askerleri tarafından ateş açıldı ve en az iki kişi öldürüldü, 11 kişi yaralandı.

'İsrail-Lübnan sınırında ateşkes beklenmiyor'
İsrail-Lübnan sınırında ateşkes beklenmiyor

İsrail ve Hamas dört gün sürecek bir ateşkes için anlaştı, ancak BBC Muhabiri Wyre Davies, İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalara ara verileceğine dair bir bilgi olmadığını hatırlatıyor.

Hizbullah'ın da İsrail'in de düşmanlığı sonlandırma taraftarı olmadığını ekleyen Davies, iki taraf arasında bir iletişim mekanizması olmadığını da ekliyor:

"Bölgeden konuştuğum BM yetkililerinin umudu var ancak çok hassas olan İsrail ve Lübnan sınırında, Gazze'deki gibi kısa süreli bir ateşkes yapılmasını beklemediklerini söylediler".

Ateşkese rağmen devam ettiler: Canlı yayında İsrail şiddeti
Ateşkese rağmen devam ettiler: Canlı yayında İsrail şiddeti

İsrail polisi Mescid-i Aksa'da namaz kılmak isteyen Filistinlilere yine gazla müdahale etti. Bölgeden yayın yapan CNN Türk muhabiri Serdar Er, İsrail güçlerinin genç Filistinlilerden oluşan 20-30 kişilik bir gruba TOMA'lar ile müdahale ettiğini aktardı.

Serdar Er, İsrail polisinin bu hafta basın mensuplarını hedef almadığını ancak Filistinlilere yönelik şiddetin değişmediğini vurguladı.


90 kamyon Gazze'ye giriş yaptı
90 kamyon Gazzeye giriş yaptı

Mısırlı bir yetkili CNN'e yaptığı açıklamada, Refah sınır kapısından şu ana kadar en az 90 yardım kamyonunun Gazze'ye girdiğini söyledi.

 

İsrail askerleri Gazze’de kuzeye geçmek isteyen Filistinlilere engel oldu
İsrail askerleri Gazze’de kuzeye geçmek isteyen Filistinlilere engel oldu

Katar’ın arabuluculuğunda İsrail ile Hamas arasında varılan 4 günlük insani ara, yerel saatle 07.00’de yürürlüğe girdi. İnsani aranın başlamasının ardından Gazze Şeridi’nin kuzeyi ile güneyini ayıra Selahaddin caddesinde hareketlilik yaşandı.

İsrail saldırısı sırasında Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine göç edenler yeniden kuzeye geçmeye çalıştı. Kıyafetleri ve battaniyelerini yanlarına alan Gazzeliler, kuzeye dönmeye çalışırken İsrail askerleri tarafından engellendi. İsrail güçleri, evlerine dönüp kontrol etmek isteyen Filistinlilerin geçişine izin vermedi ve güneye dönmelerini istedi.


Gazze Şeridi’nin güneyinden kuzeyine geçmeye çalışan Ahmed Sallam isimli Filistinli, “Kuzeydeki evimizi görmek istiyoruz. Enkaz altında kalan yakınlarımızı çıkarmak istiyoruz ancak İsrail askerleri bizim geçişimizi engelledi ve ateş açtı. İki kişi de yaralandı” dedi.

Bir kişinin ağzından bir diğer Filistinlinin ise kafasından yaralandığını söyleyen Ahmed Sallam, yaralıların hastaneye götürüldüğünü söyledi.


İsrail, geçici ateşkes öncesinde bazı tünelleri yok ettiğini açıkladı
İsrail, geçici ateşkes öncesinde bazı tünelleri yok ettiğini açıkladı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bugün sabah yerel saatle 07.00’de başlayan 4 günlük geçici ateşkes öncesinde Şifa Hastanesi’ne giden bazı tünelleri yok ettiğini duyurdu.

IDF’in bugünkü açıklamasında, geçici ateşkes öncesinde bazı ‘operasyonel hazırlıkların’ tamamlanarak Şifa Hastanesine giden tünellerin yok edildiği ifade edildi. IDF’in açıklamasında ayrıca “Ek olarak son gün birliklerimiz karadan, havadan ve denizden çeşitli terör hedeflerini vurdu” ifadeleri yer aldı.

Serbest bırakılması planlanan Filistinlilerin listesi teslim edildi

Aljazeera bugün serbest bırakılması beklenen 39 Filistinlinin isimlerini içeren listenin Filistin yönetimine ulaştığını duyurdu.

Gazzeliler evlerine geri dönüyor

Gazeteci Ayman el-Jadi, ateşkesin başlamasının ardından Filistinli ailelerin evlerine dönmeye başladığını gösteren görüntüleri paylaştı.

İsrail'den Gazze'ye tehdit bildirisi
İsrailden Gazzeye tehdit bildirisi

İsrail ateşkesin başlamasından sonra Gazze'ye attığı tehdit bildirilerinde 'Savaş henüz bitmedi. Güneyden Kuzey'e gitmeyi düşünmeyin' ifadelerini kullandı.

İlk yardım TIR'ları Gazze'ye girdi

Aljazeera 3 yardım TIR'ının Refah sınır kapısından içeri girdiğini bunlardan ikisinin yakıt, birinin ise gaz taşıdığını bildirdi.

 

 

İsrail: İnsani ara geçici, savaş daha sona ermedi

İsrail Ordusu, ateşkesin başlamasından birkaç dakika önce sosyal medyada paylaştığı videoda "savaş daha sona ermedi" uyarısında bulundu.

Arapça konuşan İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee videoda insani aranın "geçici" olduğunu vurguladı ve Gazzelilere "Gazze Şeridi'nin kuzeyi tehlikeli bir savaş bölgesi ve kuzeye geçiş yasak. Güvenliğiniz için güneydeki insani bölgede kalmalısınız" uyarısında bulundu.

Bugün neler yaşanacak?
Bugün neler yaşanacak

-İsrail ve Filistin arasında varılan anlaşma kapsamında İsrailli esirlerden oluşan ilk grup - 13 kadın ve çocuk - yerel saatle 16.00'da (TSİ 17:00) serbest bırakılacak.

-Rehinelere Refah sınır kapısına kadar Kızıl Haç eşlik edecek. Kimlik tespit süreci sonrası rehineler İsrail ordusuna teslim edecek.

-Rehineler fiziksel ve psikolojik bakım için Tel Aviv'deki hastanelere götürülecek.

-Takasın ilk gününde İsrail'den 39 Filistinli mahkum serbest bırakılacak. Filistinliler  Damon ve Megiddo hapishanelerinden Batı Şeria'daki Ofer hapishanesine, oradan da sınır kapısına götürülerek ailelerine teslim edilecekler.

-Günün ilerleyen saatlerinde Mısır'dan Gazze'ye insani yardımın ulaşması bekleniyor.Hamas, Gazze'ye her gün 200 yardım kamyonu gireceğini belirtiyor.

Ateşkes sonrası Gazze'den dumanlar yükseliyor
Ateşkes sonrası Gazzeden dumanlar yükseliyor

CNN Türk muhabiri Serdar Er Kudüs'ten yaptığı yayında ateşkes sonrası seslerin kesildiğini söylerken, canlı yayına yansıyan görüntülerde Gazze'de dumanların yükseldiği görüldü.

Gazze'de 4 günlük insani ara başladı
Gazzede 4 günlük insani ara başladı

İsrail ve Filistin arasındaki esir takası anlaşması kapsamındaki 4 günlük insani ara yerel saatle 07.00 (TSİ 08.00) itibari ile başladı.

İsrail ile Hamas arasındaki dört günlük ateşkes Hamas’ın, İsrail’in salıvereceği 150 Filistinli mahkûm karşılığında 50 rehineyi teslim etmesini öngörüyor. Mahkum takası Türkiye saati ile 17:00'da gerçekleşecek.

Bombardıman altındaki Endonezya Hastanesinde büyük hasar: Bir kat tamamen yok oldu
Bombardıman altındaki Endonezya Hastanesinde büyük hasar: Bir kat tamamen yok oldu

İsrail güçlerinin dün yoğun bombardımana tuttuğu Endonezya Hastanesi’nin birinci katının tamamen yok olduğu ve saldırılarda bir kişinin hayatını kaybettiği açıklandı

Filistin basınında yer alan haberlere göre hastanede 200'den fazla hasta, sağlık personeli ve yerinden edilmiş Filistinliler bulunuyor.

İsrail ateşkes öncesi saldırılarını yoğunlaştırdı: Yine mülteci kampları hedef alındı
İsrail ateşkes öncesi saldırılarını yoğunlaştırdı: Yine mülteci kampları hedef alındı

İsrail güçleri, 4 günlük insan ara öncesi Gazze Şeridi’nde yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

BM raporları son 24 saat içinde çok sayıda can kaybı olduğunu ortaya koyarken, işgal altındaki Batı şeria'da yer alan Balata mülteci kampına baskın düzenkendiği, Nuseyratmülteci kampına ise havadan saldırı düzenlendiği öğrenildi.

İsrail bir kez daha BM’ye ait okulu vurdu: 27 ölü, 93 yaralı
İsrail bir kez daha BM’ye ait okulu vurdu: 27 ölü, 93 yaralı

Filistin basınında yer alan haberlerde, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Cibaliye Mülteci Kampı’nda yer alan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından işletilen Ebu Hüseyin Okulu'na saldırı düzenlediği aktarıldı.

Haberde, saldırıda ilk belirlemelere göre 27 kişinin hayatını kaybettiği, 93 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!