Son dakika haberi: İsrail-Hamas savaşında son yaşananlar...Netanyahu'dan mesaj: Yeni aşama geliyor, hepimiz hazırız!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2023 08:12

İsrail Hamas arasındaki savaş 8. gününde devam ediyor... Gazze'deki Filistinlilere evlerini terk etmeleri için 24 saat süre veren İsrail, dün gece kara baskınlarına başladı. İşgal altındaki Batı Şeria'da çatışmaların devam ettiği öğrenilirken, İsrail'in sivillerin geçişi için verdiği süre saat 16:00 itibarı ile sona erdi. İsrail Başbakanı Netanyahu Gazze sınırındaki askerlere yaptığı ziyaretin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı ve "Savaşçılarımızın hepsi ön saflarda, hepimiz hazırız" mesajı verdi.

HAMAS’TAN İSRAİL’E DENİZDEN SIZMA GİRİŞİMİ

İsrail-Filistin çatışması 8’inci günde devam ediyor. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları bugün İsrail’e denizden sızma girişiminde bulundu. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından paylaşılan görüntülerde, İsrail güçlerinin el-Kassam Tugayları’yla çatıştığı ve el bombası kullandığı görüldü. IDF tarafından çatışmaya ilişkin yapılan açıklamada, “İsrail Donanması Snapir Birimi, deniz yoluyla İsrail’e sızmak için kıyı şeridine doğru gelen teröristlere ateş açtı. Askerler, çok sayıda teröristin sahil şeridine ulaşmasını engelleyerek etkisiz hale getirdi” ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL: SURİYE'DEN İKİ ROKET ATILDI

İsrail-Gazze çatışmaları 8’inci gününde devam ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Suriye tarafından ülkenin Lübnan sınırına yakın Alma kasabasına ve Suriye sınırına yakın Golan Tepeleri'ndeki Avnei Eitan kasabasına olmak üzere 2 roket atıldığı ve topçu atışıyla karşılık verildiği aktarıldı. Suriye’den kaç roket atıldığına ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken, olaya ilişkin herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmedi.

İSRAİL’DEN “HAMAS, GAZZE’DEKİ TAHLİYELERİ ENGELLİYOR” İDDİASI

İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın Gazze Şeridi’nin güney kesimine giden Filistinlileri engellediği belirtildi. Hamas’ın yollarda barikat kurduğu belirtilen açıklamada, “Hamas, Gazze Şeridi sakinlerinin ana yollarda ilerlemesini zorlaştırıyor ve bu yollardan araçların geçişini engelliyor” ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL: OPERASYONA HAZIRIZ

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bugün Gazze Şeridi’ndeki sivillere verilen 10.00-16.00 saatleri arasında bölgenin güneyine geçilmesi çağrısının ardından, sürenin dolmasıyla düzenlenecek operasyonlar hakkında açıklama yaptı.

Önemli bir grup operasyonların düzenleneceği belirtilen açıklamada, “Hava, deniz ve karadan ortak ve koordineli bir operasyonla saldırıyı genişletmeye hazırız” ifadeleri kullanıldı.

'ASKERLER HER YERE KONUŞLANDI' 

Lojistik müdürlüğünün birliklere kara harekatı için ihtiyaç duyacakları tüm teçhizatı sağlamak için çalıştığı belirtilen açıklamada, yüzbinlerce yedek askerin hazır olduğu kaydedildi.

IDF taburlarının ve askerlerinin ülkenin her yerinde konuşlanmış durumda olduğu aktarılırken, "kara operasyonuna ağırlık vererek savaşın sonraki aşamalarına hazırlık durumunu artırmaya hazırlanıyor” açıklamaları yapıldı.

16 RUS HAYATINIKAYBETTİ

Rusya'nın İsrail Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Marina Ryazanova güncel kayıplarla ilgili açıklama yaptı.

Ryazanova, “İsrail tarafının verilerine göre bugün saat 13.00 itibariyle ölen Rusya Federasyonu vatandaşımızın 16'ya yükseldiğini üzülerek belirtmek isteriz. Şu an konsolosluk departmanımız Rusya İçişleri Bakanlığı ile bilgilerin doğrulanması için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

8 RUS VATANDAŞI KAYIP

Ryazanova, kayıp vatandaşlarının da olduğunu belirterek, “İsrail tarafının sunduğu güncellenmiş kayıp kişiler listesinde 8 Rus vatandaşı yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Hamas’ın esir olarak tuttuğu vatandaşlarıyla ilgili de bilgi veren Ryazanov, “İsrail yetkili makamlarından alınan bilgilere göre, İsrail vatandaşlığına da sahip en az bir Rus vatandaşı, Gazze Şeridi'ndeki Hamas esirleri listesinde yer alıyor” şeklinde konuştu.

NETANYAHU:YENİ AŞAMA GELİYOR
NETANYAHU:YENİ AŞAMA GELİYOR

İsrail Başbakanı Netanyahu Gazze sınırındaki askerlere yaptığı ziyaretin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı ve "Savaşçılarımızın hepsi ön saflarda, hepimiz hazırız" mesajı verdi.

Netanyahu'nun görüntülerde sınırdaki askerlere 'Yeni aşama geliyor, hazır mısınız?' dediği duyuldu.


İSRAİL BOMBARDIMANINDA 15 HASTANE HASAR GÖRDÜ

İsrail hava saldırılarında en az 15 hastane hasar gördü, iki hastane hizmet dışı kaldı. Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre en az 28 sağlık personeli öldürüldü, 23 ambulans vuruldu.

GAZZE SINIRINDA BOMBA SESLERİ

İsrail’in tahliyeler için verdiği sürenin 16.00’da dolmasıyla  İsrail güçleri, Sderot’tan top atışlarını yoğunlaştırdı. İsrail’in atışlarını arttırmasıyla bölgeden şiddetli duman yükseliyor.

CNN TÜRK Dış Haberler editörü Enver Kaptanoğlu Gazze sınırından yaptığı yayında Gazze sınırında bomba sesleri duyulduğunu aktardı.

HİZBULLAH'TAN YENİ SALDIRI

Hizbullah, İsrail mevzilerine düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlendi.

GAZZE'DE İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

İsrail’in Gazze’ye yakıt ve elektrik tedarikini kesmesiyle insani krizin daha da derinleşti. Elektriğin tamamen kesildiği ve içme suyunun da tükendiği Gazze’de fırınlar durma noktasına geldi.

Bazı fırınlarda ekmek üretimlerde düşüş yaşanırken Gazze’de yaşayan Filistinliler ise fırınların önünde kuyruk oluşturmaya başladı.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki El-Zahra şehrinde bir fırın önünde uzun süre bekleyen Rami El-Zant, "Gazze'deki durum bir insani felaket. Yardım bekliyoruz. Buradaki, insani durum çok kötü. Ekmek yok, un yok, elektrik yok. Yavaş yavaş ölüyoruz” dedi.

GAZZE'DEN AYRILANLAR İÇİN OKULLARDA YER KALMADI
GAZZEDEN AYRILANLAR İÇİN OKULLARDA YER KALMADI

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze’den ayrılanların sığınması için okullarda daha fazla yer kalmadığını duyurdu.

ABD'DEN BÜYÜKELÇİLİK HAMLESİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, "İsrail'deki öngörülemeyen güvenlik durumu nedeniyle" acil görevleri olmayan personellerin ve aile üyelerinin ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği ve ABD Tel Aviv Şubesi'nden ayrılmasına izin verileceğini duyurdu

FİLİSTİN'DEKİ HASTANE İÇİN 'BOŞALTIN' TALİMATI

İsrail güçleri Gazze Şehri'ndeki Kudüs hastanesininin boşatılaması için Filistin Kızılayı'na saat 16:00'ya kadar süre tanıdı.

HAMAS DUYURDU: 9 ESİR ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas son 24 saate içinde 4'ü yabancı 9 esirin İsrail hava saldırılarında öldürüldüğünü duyurdu.

RUSYA'DAN ABD'YE SERT SÖZLER

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İsrail-Filistin çatışmasında ABD'nin Orta Doğu politikasını eleştirdi. Sözcü Zaharova, “Beyaz Saray, ABD'nin 'çatışmaya katılmak için' askeri güçleri İsrail'e göndermek için niyetleri veya planları olmadığını söyledi. Deyim yerindeyse yapabileceklerini zaten yaptılar ve şimdi her zaman olduğu gibi herkes bu pisliği temizleyecek” ifadelerini kullandı.

2008 yılında ABD’deki emlak krizinden örnek veren Zaharova, “ABD emlak piyasasının çöküşünden kaynaklanan 2008 mali krizini hatırlayın. Dünya ekonomisi bu patlamanın üzerinden bir ay geçmeden çöktü. Dünyayı kurtarmak G20'ye kalmıştı” dedi.

İSRAİL: 1300'DEN FAZLA SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, Hamas’ın saldırıların başlangıcından bu yana 1300’den fazla sivili öldürdüğünü duyurdu. Sözcü Haiat, 100’den fazla kişinin ise kaçırıldığını belirtti.

MISIR DUYURDU: YABANCILARIN GAZZE'DEN AYRILMASINA İZİN VERİLECEK

Associated Press haber ajansına konuşan Mısırlı bir yetkili Mısır, İsrail ve ABD'nin Gazze'deki yabancıların Refah sınır kapısından Mısır'a geçişine izin verilmesi konusunda anlaştıklarını duyurdu.

DSÖ YARDIMLARI SINIR KAPISINDA BEKLİYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom, işgal altındaki Gazze’ye gönderilmek üzere yola çıkan ve tıbbi malzeme taşıyan uçağın Refah Sınır Kapısı’na yakın Al Arish’e indiğini duyurdu. Genel Direktör Adhanom, kapının açıldığında yardım için hazır olduklarını vurguladı.

İSRAİL DOĞRULADI: HAMAS KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, 7 Ekim'de İsrail yerleşim yerlerine yönelik sınır ötesi saldırıları yöneten Hamas komutanı Ali Qadhi'nin öldürüldüğünü doğruladı.

İSRAİL CEPHE HATTINI GENİŞLETİYOR
İSRAİL CEPHE HATTINI GENİŞLETİYOR

Gazze sınırının kuzey noktasında bulunan İsrail’in Sderot kentinde hareketli saatler yaşanıyor. Sınıra yığınak yapan İsrail, 8. cepheyi de Mavki’im bölgesinde açtı.

İsrail kontrolünde üretilen ve yalnızca İsrail ordusunun envanterinde bulunan çok sayıda Merkava Ana Muharebe Tankı ile zırhlı personel taşıyıcılar ve askeri personel, sınırın sıfır noktasına konuşlandı.

İSRAİL TANKLARI GAZZE SINIRINA YIĞILDI
İSRAİL TANKLARI GAZZE SINIRINA YIĞILDI

İsrail, kara harekatı için Gazze sınırına sevkiyatını arttırdı. Gazze sınırının kuzey noktasında bulunan Sderot’a hazırlığını arttıran İsrail bir yanda da sınıra yığınak yapıyor.

Gazzelilerin kuzeyden güneye hareket etmesini isteyen İsrail’e ait tanklar bir kara harekatı için Gazze sınırında bekliyor.

Aynı zamanda kara birlikleri de tank ve zırhlı aracın sevk edildiği noktalarda bekleyişini sürdürüyor.

LÜBNAN SINIRINDA UYARI: YAKLAŞAN ÖLDÜRÜLÜR
LÜBNAN SINIRINDA UYARI: YAKLAŞAN ÖLDÜRÜLÜR

İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, Lübnan sınırında güvenlik çitlerine yaklaşan herkesin 'öldürüleceği' konusunda uyardı ve sızıntıların devam etmesi durumunda İsrail'in misilleme başlatacağını duyurdu.

İSRAİL'İN GÜNEYİNE BOMBARDIMAN

Aljazeerare, Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine doğru yeni bir bombardıman başlatıldığını duyurdu.

İSRAİL'DEN MISIR'A GEÇİŞLER İÇİN AÇIKLAMA
İSRAİLDEN MISIRA GEÇİŞLER İÇİN AÇIKLAMA

İsrail Mısır'a yapılacak herhangi bir geçişin İsrail ile koordineli bir şekilde gerçekleştirileceğini duyurdu. Ordu sözcüsü Hagari "Gazze ile ilgili olarak geçişler kapalı. Sınırlar kapalı ve Mısır'a herhangi bir hareket ya da geçiş bizimle koordinasyon halinde yürütülecek" dedi.

HAMAS İSRAİLLİ ÇOCUKLARIN GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI
HAMAS İSRAİLLİ ÇOCUKLARIN GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI

Hamas, Kibbutz Holet’te İsrailli çocuklarla çekilmiş görüntü paylaşarak durumlarının iyi olduğunu belirtti. Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), çocukların yaralanmalarına ve ağladıklarına dikkat çekti.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Son 24 saat içinde İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında 324 Filistinlinin öldüğü, 1000 Filistinlinin de yaralandığı açıklandı. Kurbanların yüzde 66'sını çocuk ve kadınlar oluşturuyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı da en az 2 bin 215 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 8.714 kişinin de yaralandığını duyurdu.

BAKAN FİDAN'DAN KRİTİK GÖRÜŞME

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi bir ziyaret için bulunduğu Kahire’de bugün (14 Ekim) Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Gazze’ye yönelik insani yardımlar ve Gazze’den tahliyeler görüşüldü.

LÜBNAN SINIRINDA TANSİYON YÜKSELİYOR
LÜBNAN SINIRINDA TANSİYON YÜKSELİYOR

İsrail ordusu, Lübnan'dan engellenen girişte "teröristlerin" öldürüldüğünü açıkladı

24 SAAT İÇİNDE YÜZLERCE CAN KAYBI
24 SAAT İÇİNDE YÜZLERCE CAN KAYBI

Gazze hastanelerinin verilerine göre İsrail'in hava saldırılarında 24 saatten kısa sürede 20'si çocuk en az 256 kişi öldü, 1.788 kişi de yaralandı.

HAMAS'IN ÜST DÜZEY KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu Hamas'ın üst düzey komutanlarından Murad Abu Murad'ın hava saldırılarında öldürüldüğünü açıkladı. Hamas'tan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

İSRAİL SÜRE VERDİ: 6 SAAT SALDIRI OLMAYACAK
İSRAİL SÜRE VERDİ: 6 SAAT SALDIRI OLMAYACAK

İsrail yaptığı son dakika açıklamasında sivillerin geçişine saat 16:00'a kadar izin verileceğini, 6 saat boyunca izin verilen yollara saldırı olmayacağını duyurdu.

İsrail ordusu, kuzeydeki Beit Hanoun'dan güneydeki Han Yunus'a kadar Al-Bahr ve Salah Al-Din yollarından gidilebileceğini açıkladı. Ordu bu yolların tamamen güvenli olacağını vurgulayarak "Kendinizi ve sevdiklerinizi önemsiyorsanız, talimatlara uyun güneye gidin" ifadelerini kullandı.

HAMAS'TAN RUSYA AÇIKLAMASI

Hamas Rusya'nın arabuluculuk teklifini memnuniyetle karşıladı. Sabah saatlerinde yapılan açıklamada "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in halkımıza karşı devam eden Siyonist saldırganlığa ilişkin tutumunu, Gazze kuşatmasını reddetmesini takdir ediyoruz." ifadeleri yer aldı.

BM'DEN BİR TEPKİ DAHA
BMDEN BİR TEPKİ DAHA

Birleşmiş Milletler (BM) 1,1 milyon insanı tahliye etme emrinin "çirkin" olduğunu ve "savaş kurallarına ve temel insanlığa" aykırı olduğunu açıkladı

 

 

 

 

ON BİNLERCE FİLİSTİNLİ EVİNDEN OLDU
ON BİNLERCE FİLİSTİNLİ EVİNDEN OLDU

BM insani yardım ofisi, İsrail'in tahliye uyarısının ardından Gazze'deki on binlerce insanın güneye gittiğini öne sürdü. OCHA, tahliye emri öncesinde 400.000'den fazla Filistinlinin ülke içinde yerinden edildiğini duyurdu.

Ajansların geçtiği görüntülerde Fİlistinlilerin at arabaları ile korku içinde yola düştüğü görüldü.


MÜLTECİ KAMPINA BASKIN

İsrail askerleri Kudüs yakınlarındaki Kalandiya mülteci kampına baskın düzenledi. Can kaybı konusunda bir güncelleme gelmedi.

Aljazeera, İsrail'in bugün erken saatlerde Jericho'daki en az iki Filistin mülteci kampına ve Cenin'e ayrı baskınlar düzenlendiğini baskınlarda yaralananlar olduğunu yazdı.

KUZEY SINIRINDA DURUM GERGİN
KUZEY SINIRINDA DURUM GERGİN

IDF Sözcüsü Conricus, kuzey sınırındaki durumun oldukça gergin olduğunu açıkladı. Hizbullah savaşçılarının İsrail askerlerine tanksavar füzesi ateşlediğini belirten sözcü " "Kısa bir çatışma oldu ve durum sakinleşti. Daha sonra Hizbullah İsrail'e insansız hava araçları gönderdi ve İsrail uçaklarına karadan füzeler ateşledi.” dedi.

120'DEN FAZLA SİVİL ESİR TUTULUYOR

İsrail ordusu , Gazze'de 120'den fazla sivilin Hamas tarafından esir tutulduğunu açıkladı. IDF Sözcüsü Conricus “Gazze'deki Filistinli siviller bizim düşmanımız değil.Onları hedef almıyoruz" dedi.

BORELL: BİR GÜNDE TAHLİYE İMKANSIZ

AB dış politika sorumlusu Josep Borrell İsrail'in bir milyondan fazla insanın kuzey Gazze'yi tek bir günde tahliye etmesi yönündeki emrinin "tamamen imkansız" olduğunu söyledi.

BATI ŞERİA'DA ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR
BATI ŞERİADA ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Eriha şehrinde İsrail askeri operasyonunun sürdüğünü öğrenildi.

Sosyal medyadaki videolarda Cenin'e saldıran İsrail ordusuyla Filistinli protestocular arasında çatışmalar olduğu görüldü.

Eriha'daki baskında en az iki Filistinli yaralandı

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!