Son dakika haberi: İsrail-Hamas savaşında son durum... Yahya Sinwar sessizliğini bozdu: 7 Ekim'den bu yana ilk mesaj

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2023 08:27

80 gün önce başlayan İsrail-Hamas savaşı devam ederken Filistin'de yaşanan insanlık dramı da giderek büyüyor .İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki Magazi Mülteci Kampı’na düzenlediği hava saldırısında ilk belirlemelere göre 70 kişi hayatını kaybetti. İsrail'in her yerde aradığı Hamas lideri Yahya Sinwar savaşın başlamasından bu yana ilk kez halka açık bir mesaj paylaştı ve İsrail'e meydan okudu.

Gazze’de can kaybı 20 bin 674’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail güçlerinin saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’nde son 24 saatte 250 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 500 Filistinlinin yaralandığını açıkladı.

Kudra ayrıca, saldırıların başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısının 20 bin 674’e yaralı sayısının ise 54 bin 536’ya yükseldiğini aktardı.

Öldürülen Filistinli çocukların isminin yazdığı broşürler AVM’nin üst katından aşağı bırakıldı
Öldürülen Filistinli çocukların isminin yazdığı broşürler AVM’nin üst katından aşağı bırakıldı

Fransa’nın Lyon kentinde aktivistler, bir AVM’de İsrail'in saldırılarına karşı eylem yaptı.

Eylemciler, İsrail’e destek veren markalara boykot çağrısı yapan broşürler ile İsrail’in saldırılarında katledilen küçük çocukların isimlerinin yazdığı broşürleri AVM’nin üst katından aşağı bıraktı.

Etrafa uçuşan broşürlerde 1, 3, 7 ve 11 yaşlarındaki çocukların isimleri ile "soykırımı durdurun" ifadesinin yazılı olduğu görüldü.

Sinwar sessizliğini bozdu: Savaşın 80. gününde meydan okudu
Sinwar sessizliğini bozdu: Savaşın 80. gününde meydan okudu

İsrail'in her yerde aradığı, 'Hamas'ın beyni' olarak tanınan Yahya Sinwar, 7 Ekim saldırılarından bu yana ilk kez halka açık bir mesaj yayınladı.

Hamas siyasi büro üyelerine gönderilen mesajda, Hamas'ın İsrail'e karşı zorlu ve eşi benzeri görülmemiş bir savaş yürüttüğünü belirten Sinwar, İsrail'in ağır kayıplarla karşı karşıya olduğunu iddia etti.

Hamas'ın İsrail güçlerini ezme yolunda ilerlediğini öne süren Sinwar işgal koşullarına kesinlikle boyun eğmeyeceklerini duyurdu.

İsrail medyası ise rehineleri kurtarmak konusunda çaresiz kalan Tel Aviv yönetiminin Hamas liderleri Muhammad Deif ve Yahya Sinwar'a bir tür dokunulmazlık verme seçeneğini değerlendirdiğini öne sürdü. Times of Israel'de yer alan habere göre İsrail rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Hamas'ın iki kritik isminin Katar ya da başka bir ülkeye sınır dışı edilmesini kabul edebilir.


İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'da onlarca Filistinliyi gözaltına aldı
İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeriada onlarca Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği gece baskınlarında en az 35 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Son gözaltılarla birlikte 7 Ekim'den bu yana tutuklanan Filistinlilerin sayısı 4 bin 730'a yükseldi.

Gazze Şeridi'nde son 12 saatte 100'den fazla can kaybı

İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını 80 gündür sürdürüyor. Binlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılara dünya susarken, İsrail savaş uçakları sivillere bomba yağdırmaya devam ediyor.

İsrail bombardımanı dün gece Gazze Şeridi’nin merkezindeki Maghazi ve Bureij mülteci kamplarında yoğunlaştı. Binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Maghazi Mülteci Kampı’nda düzenlenen saldırıda 70 olan can kaybı 68 olarak açıklanırken, son 12 saatte düzenlenen saldırılarda çoğu çocuk ve kadın 100’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Saldırılarda yaralanan onlarca kişi ise El Aksa Şehitleri Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

UNRWA: Gazze’deki saldırılarda 142 meslektaşımız hayatını kaybetti
UNRWA: Gazze’deki saldırılarda 142 meslektaşımız hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Gazze’deki saldırılarda 142 UNRWA çalışanının hayatını kaybettiğini ve savaşın başından bu yana 1.9 milyon kişinin yerinden edildiğini açıkladı.

UNRWA, Cuma günü yaptığı açıklamada, 7 Ekim’den bu yana 142 UNRWA çalışanının hayatını kaybettiğini ve 1.9 milyon kişinin yerinden edilerek güvenlik arayışı içinde olduklarını belirtti. UNRWA, “23 Aralık itibarıyla UNRWA, savaşın başlangıcından bu yana 6 meslektaşının daha öldürüldüğünü doğrulayarak, öldürülen UNRWA meslektaşının toplam sayısının 142'ye çıktığını duyurmaktadır. 7 Ekim'den bu yana 1,9 milyona yakın insan (veya nüfusun yüzde 85'inden fazlası) Gazze Şeridi'nde bazıları birden çok kez yerinden edildi” dedi.

İsrailli rehine: Kassam Tugayları bize siper oldu
İsrailli rehine: Kassam Tugayları bize siper oldu

İsrail ve Hamas arasında yapılan rehine anlaşması kapsamında serbest bırakılan rehinelerden Almog Goldstein, İsrail’in Kanal 12 televizyonunda yaşadıklarını anlattı.

7 Ekim saldırılarında çocukları bile rehin alınan 48 yaşındaki kadın esaret altında kaldığı 51 gün boyunca yoğun İsrail bombardımanına maruz kaldıklarını ve Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları'nın kendilerine siper olduğunu söyledi.

Esir olduğu dönemde gece yarısı çıkan bir çatışmanın ortasında kaldığını anlatan Goldstein, “Sokakta, süpermarketin bulunduğu bir yerdeydik. Birden yoğun bir bombardıman başladı. Bizi esir alan Kassam Tugayları önümüzde ayakta durup bizi bedenleriyle korudular” ifadelerini kullandı.

Hamas üyelerinden birine 'Bizi öldürecekler mi' diye sorduğunu anlatan kadın 'sizden önce biz öleceğiz' cevabı aldığını belirtti ve Hamas mensuplarının kadınlara çok saygılı davrandığını anlattı:

“Kadınlara saygı duyuyorlardı. Onlara göre kadın kutsaldır ve onlara dokunmaları yasaktır. Onlara göre kadınlar kraliçedir.”

Cenin'de yoğun çatışmalar

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Sosyal medyaya düşen görüntülerde işaret fişeklerinin gökyüzünü aydınlattığı ve yüksek sesli patlamaların duyulduğu görüldü.

IDF ölen askerlerin sayısının 156'ya yükseldiğini duyurdu
IDF ölen askerlerin sayısının 156ya yükseldiğini duyurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze Şeridi'nde 2 askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu. İsmi Nitai Meisels ve Rani Tamir olarak açıklanan askerlerin ölümü ile İsrail'in kaybı 156'ya yükseldi.

İsrail Magazi Mülteci Kampı’nı vurdu: 70 ölü
İsrail Magazi Mülteci Kampı’nı vurdu: 70 ölü

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 79’uncu günde devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı açıklamada, İsrail’in Magazi Mülteci Kampı’na hava saldırısı düzenlediğini belirterek, ilk belirlemelere göre 70 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.

El-Kudra, enkaz altında çok sayıda kişinin olduğunu, bu nedenle ölü sayısının artacağını ifade ederek, saldırıyı “katliam” olarak nitelendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!