Biden’dan Ramazan'da Gazze için ateşkes çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Biden’dan Ramazanda Gazze için ateşkes çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2024 21:17

ABD Başkanı Joe Biden, Ramazan ayına kadar İsrail ve Hamas arasında ateşkes çağrısında bulunarak, bir anlaşma olmazsa İsrail'de ve özellikle Kudüs'te durumun "çok, çok tehlikeli" olacağını söyledi.

İSRAİL, MESCİD-İ AKSA'YA BELİRLİ SAYIDA MÜSLÜMAN’IN GİRMESİNE İZİN VERECEK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında tüm güvenlik unsurları ile yapılan toplantıda Müslümanların Ramazan ayında Mescid-i Aksa’da ibadetlerine yapmalarına yönelik izinler ve tedbirler ele alındı. İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in tüm mekanlarda tüm inançlar için ibadet özgürlüğünü güçlü bir şekilde koruduğu öne sürülerek, “Ramazan Müslümanlar için kutsaldır; her yıl olduğu gibi bu yıl da kutsallığı korunacaktır” denildi.

Ramazan ayının ilk haftasında Mescid-i Aksa'ya geçmiş Ramazan aylarında olduğu gibi belirli sayıda Müslüman’ın girmesine izin verileceği duyurulan açıklamada, güvenlik ve emniyet açısından haftalık bir değerlendirme yapılacağı ve giriş izninin devam edip etmeyeceğine buna göre karar verileceği belirtildi.

LÜBNAN’DAN İSRAİL’E YAKLAŞIK 30 ROKET FIRLATILDI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Lübnan’dan İsrail’e yaklaşık 30 roket fırlatıldı. Demir Kubbe hava savunma sistemi roketlere karşılık verirken, çok sayıda roket havada imha edildi. Roket saldırısında can ve mal kaybı bildirilmedi. 

Saldırıyı Hizbullah üstlenirken, saldırının İsrail’in Hula kasabasında bir evi hedef alması sonucu 3 sivilin öldürülmesine karşılık olarak düzenlendiği ifade edildi.

ABD, GAZZE’YE DENİZ KORİDORU İLE YARDIM ULAŞTIRMAYI DEĞERLENDİRİYOR

İsrail, Gazze Şeridi’ne saldırılarına ve insani yardımların girişini engellemeye devam ederken, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, ABD ve uluslararası ortaklarının Gazze Şeridi’ne deniz koridoru ile insani yardım ulaştırmayı değerlendirdiğini açıkladı. Ryder, "ABD kurumları arası ve uluslararası ortaklarımızla koordineli olarak, potansiyel ticari ve sözleşmeli seçenekler de dahil olmak üzere Gazze'ye insani yardım için bir deniz koridoru seçeneklerini aktif olarak gözden geçiriyoruz. Bunun nasıl olacağına ilişkin şu anda açıklayacak daha fazla bir şeyim yok” dedi.

İRAN’DAN ABD’YE: İNSANİ YARDIMLAR İÇİN İSRAİL’E BASKI YAP

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’na katıldı. Abdullahiyan yaptığı açıklamada, Filistin konusunda İslam İşbirliği Teşkilatının daha aktif rol olması gerektiğini vurgulayarak, “İsrail’in savaş suçları ve soykırımının durdurulmasını, kalıcı ateşkesin sağlanmasını ve İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesi gerektiğini savunuyoruz. Öte yandan Gazze’ye kayıtsız ve şartsız tüm insani yardımlar ulaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için ABD yönetimine baskı yapılması gerektiğini belirten Emir Abdullahiyan, Filistinliler için Gazze’de geçici yerleşim yerlerinin oluşturulmasını önererek, “İsrail saldırıları sonucu ağır yaralanan kadınların ve çocukların tedavisi için Gazze içerisinde acil hastaneler ve sağlık merkezleri inşa edilmeli” dedi.

Abdullahiyan, "Birleşmiş Milletler ile koordineli bir şekilde acil olarak atılması gereken somut adım, Refah Sınır Kapısı’nın açılmasıdır. Bu şekilde insani yardımlar Gazze’ye ulaştırılabilir ve Gazze’nin yeniden inşasına başlanabilir. Öte yandan İsrail rejimi ile tüm ticari ilişkilere son verilmeli ve İsrail şirketlerine boykot uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

UNRWA: BEBEKLER DÜNYANIN GÖZLERİ ÖNÜNDE YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜYOR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne ayrım gözetmeden saldırmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde yaklaşık 17 bin çocuğun yetim kaldığı aktarılarak, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde 2 yaşın altındaki her 6 çocuktan 1'inin yetersiz beslendiği ifade edildi.


Açıklamada, “Bebekler dünyanın gözleri önünde yavaş yavaş ölüyor. Bombalardan ölen çocuklar, şimdi kuşatmanın sonuçlarından dolayı daha da fazla ölüyor. Bu korkunç ölümler tamamen önlenebilir” denildi.

İİT’DEN İSRAİL’İN ULUSLARARASI TEŞKİLATLARA ÜYELİĞİNİN ASKIYA ALINMASI ÇAĞRISI

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı sona erdi. Toplantıda kabul edilen kararda, Türkiye’nin önerisi üzerine İsrail-Filistin ihtilafının çözümünü teminen uluslararası barış konferansı düzenlenmesi çağrısı yapılarak, bu çerçevede muhtemel bir anlaşmanın uygulanması için garanti mekanizmasına olan ihtiyacın altı çizildi.

İSRAİL’İN ULUSLARARASI TEŞKİLATLARA ÜYELİĞİNİN ASKIYA ALINMASI ÇAĞRISI

Filistinli siviller için pratik ve etkin korumaya yönelik bir mekanizma oluşturulması gerektiğine vurgu yapılan kararda, İsrail’in başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası teşkilatlara üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunuldu.

Kararda, 11 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen “İİT-AL Zirvesi”nde yetkilendirilen, Türkiye’nin yanı sıra, Suudi Arabistan, Filistin, Ürdün, Mısır, Katar, Endonezya ve Nijerya’dan oluşan temas grubunun uluslararası girişimleri takdir edilerek, bu girişimlerin sürdürülmesi çağrısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) önemine dikkat çekilen kararda, UNRWA’ya mali katkısını kesen ülkeler kınanarak, söz konusu ülkelerden bu karardan vazgeçmeleri yönünde çağrıda bulunuldu.
Türkiye’nin ev sahipliğinde 24 Şubat 2024 tarihinde düzenlenen İİT Olağanüstü Enformasyon Bakanları Toplantısı’na değinilen kararda, nihai beyanname kararlarının uygulanmasının gerekliliği vurgulandı.

BIDEN’DAN GAZZE’DE ATEŞKES SAĞLANMASI ÇAĞRISI

 

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 151 gündür sürerken, ABD, Katar ve Mısır arabuluculuğunda İsrail ve Hamas arasında yeni bir esir takasını da içeren ateşkes anlaşmasına yönelik çabalar devam ediyor. Biden, anlaşma konusunda İsrail’in işbirliği yaptığı belirterek, "Ateşkese ihtiyacımız var" dedi.

Masadaki anlaşmayı "rasyonel bir teklif" olarak nitelendiren Biden, İsraillilerin bunu kabul ettiğini belirterek, "Hamas'ın ne yapacağını görmek zorundayız" dedi.

"Ramazan ayına kadar bir anlaşma olmazsa özellikle Kudüs'te durumun 'çok, çok tehlikeli' olacağını" aktaran Biden, İsrail'in Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardımın girmesine izin vermemesi için "hiçbir mazeret" olmadığını da vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!