Libya'da uçak düÅŸtü: 103 ölü, 1 mucize

Güncelleme Tarihi:

Libyada uçak düştü: 103 ölü, 1 mucize
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2010 10:14

Güney Afrika Cumhuriyeti'nden kalkan bir yolcu uçağı Libya'nın Trablus havaalanına inerken düştü. İnfilak eden ve tamamen parçalanan uçaktaki 61'i Hollandalı 92 yolcu ve 11 mürettebatın hayatını kaybettiği bildirildi. Sekiz yaşındaki Hollandalı bir çocuk ise kazadan mucizevi şekilde sağ kurtuldu. Uçağın aralarında bir caminin de bulunduğu yerleşim yerlerini pas geçmesi daha büyük bir felaketi önledi.

Haberin Devamı

 

FECÄ° KAZADAN BÄ°R TEK O KURTULDU / FOTO GALERÄ°

Ä°ÅžTE KAZADAN Ä°LK FOTOÄžRAFLAR

KAZA YERÄ°NDEN İLK GÖRÃœNTÃœLER / WEB TV   Â

Libya UlaÅŸtırma Bakanı Muhammed Ali Zidan, baÅŸkent Trablus'taki kazanın ardından ÅŸu ana kadar 96 kiÅŸinin cesedine ulaşıldığını söyledi. Ancak kazadan saÄŸ kurtulan Hollandalı çocuk dışında uçaktaki diÄŸer 103 yolcunun öldüğü bildiriliyor.      Â

Kazanın TSİ 07.00 sularında meydana geldiği belirtilirken, uçakta Türk yolcu bulunmadığı açıklandı.

Libya havayolu ÅŸirketi Afriqiyah'a ait Airbus A330 tipi uçağın 771 nolu seferini yaptığı ve Güney Afrika'nın Johannesburg ÅŸehrinden havalandığı bildirildi.     Â

Haberin Devamı

Afriqiyah Havayolları'ndan bir yetkili, uçağın Trablus havaalanına inişe geçtiği sırada çakıldığını belırtirken, düşen uçağın infilak ettiği ve tamamen parçalandığı ifade edildi.

Kaza yerinden gelen ilk görüntülerde, düşen uçağın en sağlam kalan parçasının kuyruk bölümü olması dikkat çekerken, patlamanın etkisiyle yerde bulunan bir aracın da tamamen yandığı görüldü.

MUCÄ°ZEVÄ° KURTULUÅž

Yetkililer, kazanın ardından önce uçaktaki tüm yolcuların hayatını kaybetiğini belirtti. Ancak uçaktaki 104 kişinin de öldüğü yönündeki bu açıklamaların ardından bir mucize haberi geldi.

AFP haber ajansına konuşan bir havaalanı yetkilisi, kazadan 8 yaşındaki Hollandalı bir erkek çocuğunun sağ olarak kurtulduğunu açıkladı.

Trablus'taki bir hastanede ameliyata alınan çocuğun hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. Vücudundaki kırıklar ve yaralar nedeniyle ameliyata alınan çocuğun kimliğinin ise hala belirlenemediği ifade edildi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, Hollandalı çocuğun hayatta kalmasının "gerçekten bir mucize" olduğunu söyledi.

61 HOLLANDALI ÖLDÜ

Reuters'e konuşan Libyalı bir güvenlik yetkilisi uçakta 22 Libyalı bulunduğunu, diğer yolcuların ise çeşitli milletlerden olduğunu ifade etti. Mürettebatın tamamının Libya vatandaşı olduğu bildirilirken, Hollanda Turizm Federasyonu sözcüsü Ad Vonk kazada 61 Hollandalı'nın  hayatını kaybettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Hollandalı yolcuların Libya'ya iki farklı tur şirketi aracılığıyla tatil için gittiği ve bir sonraki duraklarının Belçika'nın başkenti Brüksel olduğu belirtildi.

Trablus Büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya, Anadolu Ajasnsı'na yaptığı açıklamada,  uçağın yolcu listesinin Türk Hava Yolları yetkililerine ulaştığını, inceleme sonucu uçakta Türk vatandaşı olmadığının anlaşıldığını söyledi.

KAZA NEDENİ BELLİ DEĞİL

Kazanın nedeni henüz bilinmezken, meteoroloji uzmanları uçağın düştüğü saatlerde hava koşullarının iyi olduğunu belirtti.

Doğan Haber Ajansı, Libyalı pilotların birinci yaklaşma sonrasında pisti pas geçtiğini ve pilotların ikinci denemesinde uçağın düştüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Libya havacılık otoritesi konuyla ilgili araştırma başlatırken çalışmalara yardımcı olmak üzere imalatçı Airbus tarafından Trablus’a bir teknik heyet gönderildi. Şirketin filosundaki üç A330 uçağı geçen yıl Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında havayoluna teslim edilmişti. Uzmanlar havayolu şirketinden pilotların uçuş saatleri konusunda bilgi isterken gece yarısı yapılan uçuşta yorgunluk faktörü üzerinde de duruluyor.

"TERÖR SALDIRISI DEĞİL"

Libya Ulaştırma Bakanı Zidan, düşen uçakla ilgili olarak terör saldırısı olasılığının bulunmadığını söyledi.

Zidan, düzenlediği basın toplantısında, "Kazanın bir terör saldırısı sonucu meydana geldiğini kesin bir biçimde olasılık  dışı ediyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!