Libya’da ele geçirildi ABD’de yargılanıyor: 35 yıl sonra hesap sordular

Güncelleme Tarihi:

Libya’da ele geçirildi ABD’de yargılanıyor: 35 yıl sonra hesap sordular
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2022 07:00

Libya’da ele geçirilip ABD’ye teslim edilen Lockerbie saldırısının faillerinden olduğu söylenen Libyalı eski istihbaratçı Mesud önceki gün olaydan 34 yıl sonra mahkeme önüne çıkarıldı. 270 kişinin ölümüyle suçlanan Mesud müebbet hapis cezası alabilir.

Haberin Devamı

İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerinde 1988 yılında Amerikan Pan Am yolcu uçağının bomba ile düşürülmesinde rolü bulunan Libyalı eski istihbarat servisi elemanı Muhammed Ebu Agila Mesud’un ABD’ye götürülmesindeki esrar perdesi aralandı. ABD Adalet Bakanlığı, hafta sonu Mesud’un gözaltına alındığını duyurmuş, ancak Amerika’ya nasıl getirildiğine dair herhangi bir ayrıntı vermemişti.

MİLİS GRUBU YAKALADI

Libya’daki olay hakkında bilgi sahibi olan yetkililer, İngiliz Guardian gazetesine Mesud’un başkent Trablus’un Ebu Salem semtindeki evinde Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ni destekleyen İstikrar Destek Otoritesi’ne komuta eden ve “Gheniva” olarak bilinen Abdül Gani el Kikili’ye sadık güçler tarafından alıkonduğunu söyledi. Mesud, Muammer Kaddafi rejimi altında işlenen suçlardan ötürü 10 yıl hapis cezası çekmişti. Altı ay önce de hapisten çıkmıştı. Gheniva’ya bağlı güçler onu evinden alıp liman kenti Misrata’ya götürdü.

Haberin Devamı

ÖZEL JETLE GÖTÜRÜLDÜ

Guardian’a göre geçen hafta içinde bir ‘Amerikalı ekip’ Misrata’ya gitti ve Mesud’u şehrin havaalanından Malta’ya giden özel bir jete bindirdi. Daha sonra ABD’ye götürülen Mesud, önceki gün başkent Washington’da kısa süreliğine mahkemeye çıktı. Muhammed Ebu Agila Mesud, yolcu uçağına konan bombaya zamanlayıcısını yapıp, monte etmekle suçlanıyor. ABD’nin beyanına göre Mesud, Abdülbasit el Megrahi ve El Emin Halife Fihimah ile birlikte komplonun kilit isimlerinden biriydi.

Libya’da ele geçirildi ABD’de yargılanıyor: 35 yıl sonra hesap sordular

LOCKERBİE SALDIRISINDA 270 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Londra’dan New York’a uçan Amerikan Pan Am havayolu şirketinin Boeing 747 modeli yolcu uçağı, 21 Aralık 1988’de İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak ederek düştü. Uçaktaki 259, yerdeki 11 kişi hayatını kaybetti. Olay 1980’lerde ABD ile Libya arasındaki artan gerilimin sonuçlarından biriydi. Kaddafi rejimini Batı Avrupa’daki terörist saldırılardan sorumlu tutan ABD yönetimi, 1986’da Libya’daki askeri hedefleri bombalamıştı. Saldırıda 35’i sömestr sonrası evlerine dönen üniversite öğrencileri dahil 190 Amerikalı öldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!