Libya'da acı bilanço... Can kaybı 5 bin 200'e yükseldi! Orhan Şen'den 'Türkiye' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2023 11:07

Libya'nın doğusundaki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 200'e yükseldi. Kızılhaç ise kayıp kişi sayısının 10 bine ulaştığını duyurdu. Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, sel felaketinde herhangi bir Türk vatandaşı kaybının olmadığını belirtti. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen'den ise dikkat çeken bir uyarı geldi.

Haberin Devamı

Libya’yı vuran Daniel Fırtınası’nda can kaybı artıyor.

Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Derna kentinde iki barajın yıkıldığı ve bölgeyi sular altında bıraktığı bildiriliyor.

Şu ana kadar cesedi bulunabilenlerin birkaç yüz civarında olduğu ifade ediliyor.

Sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 200'e yükseldiği bildirildi.

Libyada acı bilanço... Can kaybı 5 bin 200e yükseldi Orhan Şenden Türkiye uyarısı

KIZILHAÇ: KAYIP SAYISI 10 BİNE ULAŞTI

Kızılhaç, Libya'daki sel felaketinde kayıp kişi sayısının 10 bine ulaştığını duyurdu.

TÜRKİYE'DEN LİBYA'YA YARDIM ELİ

Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye, kasırga felaketi nedeniyle uluslararası yardım çağrısında bulunan dost ve kardeş ülke Libya’ya yardım elini uzatan ilk ülke oldu. Hava Kuvvetlerimize ait uçaklarla, AFAD’ın arama-kurtarma ekipleri ile yardım malzemelerini Libya’ya ulaştırdık” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

'TÜRK VATANDAŞI KAYBI YOK'

Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, Habertürk’teki konuşmasında sel felaketi ile ilgili son durumu paylaştı. Yılmaz şu ana kadar Türk vatandaşlarından bir can kaybı haberinin gelmediğini belirtti.

Büyükelçi Yılmaz, ‘Türk vatandaşlarının can kaybı yok. Tahliye için ekiplerimiz yolladık. Gereken tedbiri alacak kapasitedeyiz. Sahada faaliyetleri yakından takip ediyoruz. Libya makamları ile yakın temas halindeyiz. Trablus ülkenin batısında, batı bölgesi etki almadı, ülkenin doğusu zarar aldı. Kargo uçakları Bingazi’ye indirmek istedik. Meteoroloji’den benzer kasırga uyarısı yok şu an için.’ ifadelerini kullandı.

2 GÜN YAS İLAN EDİLMİŞTİ

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkede yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan etmişti.

Libyada acı bilanço... Can kaybı 5 bin 200e yükseldi Orhan Şenden Türkiye uyarısı

İlk olarak Ege’de oluşan Daniel Kasırgası, Türkiye’de Marmara Bölgesi’nin batısı ve Trakya’da etkili olmuştu. 5 Eylül’de Ege ve Trakya’da etkisi olan kasırgada Türkiye’de 8, Yunanistan’da 15, Bulgaristan’da da 4 kişi öldü.

Haberin Devamı

Yunanistan’da afetin yaralarını sarma çalışmaları halen devam ediyor. Tropik kasırganın Mısır’a doğru ilerlediği kaydediliyor.

Daniel Fırtınası’nın ilerleyen saatlerde Mısır'ın batısında bazı bölgeleri de vurması beklenirken, yetkililer halkı şiddetli yağış ve kötü hava koşulları konusunda uyardı.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Şen, "Günlerdir Yunanistan üzerinde etkili olan alçak basınç merkezi etkisini kaybetmişti. Akdeniz üzerinden güneye sarkan bunun benzeri bir alçak basınç merkezi Libya kuzey kıyısında etkili oldu. Şehirleşme ve barajların dolup taşması afeti oluşturdu" açıklamasını kaydetti.

Libyada acı bilanço... Can kaybı 5 bin 200e yükseldi Orhan Şenden Türkiye uyarısı

Haberin Devamı

Prof. Dr. Şen paylaşımlarını şöyle sürdürdü:

"Dün Libya'da sıcak Akdeniz suyu buharlaşmayı kuzeyli rüzgarın etkisiyle artırdı, aynı geçen hafta İstanbul ve İğneada'da olan aşırı yağışlar gibi bir mekanizma oluştu. Bizde Karadeniz, Libya'da Akdeniz su sıcaklığı önemli rol oynadı.

TÜRKİYE'DE DE GÖRÜLECEK

Libya'da sel: Bölge üzerindeki hava çok fazla kararsız hale geldi ve Kumulenimbus bulutları oluştu. Bugün sistem enerjisini kaybetti; doğuya, Alexanderia (İskenderiye) üzerine kayacak ve akşama kaybolacak. Bu tür meteorolojik olayları bu yıl bölgemizde ve ülkemizde göreceğiz.

Afete dönüşmesindeki neden kanımca şehirleşme ve hazırlıklı olmamadan kaynaklandı. Barajların açıldığı haberleri de var.

Haberin Devamı

Bu konuda sosyal medyadaki uzman olmayan kişilerin yazdıkları asılsız ve bilgi yoksunluğundandır. "Adana ve Mersin'i teğet geçti" gibi. Bunu söyleyenler maalesef bilgisiz kişiler bunlara rağbet göstermeyin."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!