Libya son 5 yılda büyümeye geçti

Güncelleme Tarihi:

Libya son 5 yılda büyümeye geçti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2009 15:15

Petrol bakımından zengin Libya, 1 Eylül 1969'dan beri Albay Muammer Kaddafi tarafından yönetiliyor. Libya ile ilgili bazı bilgiler şöyle:

COĞRAFİ KONUM: Akdeniz'e kıyısı olan Afrika ülkesi Libya, Tunus ve Cezayir ile batıda, Çad ile güneyde, Mısır ile doğuda ve Sudan ile güneydoğuda sınır paylaşıyor.

YÜZÖLÇÜMÜ: 1.759 540 kilometre karenin yüzde 93'ü çöl.

NÜFUS: 6 milyon nüfusa sahip. Libya'da çoğu Afrikalı bir milyon kadar da göçmen bulunuyor.

BAŞKENT: Trablus

RESMİ DİL: Arapça

DİN: İslam. (Yüzde 99 Sünni) Libya'da şeriat uygulanıyor.

TARİHÇE VE REJİM: Yunan ve Fenikelilerden sonra Romalılar, Bizanslılar ve Türkler tarafından fethedilen Libya, 1912'ye kadar İtalyan sömürgesi olarak kaldı. 1951'de bağımsızlığını kazanan ülkenin başında Kral Muhammed İdris El Senusi bulunuyordu. Kral 1 Eylül 1969'da Albay Muammer Kaddafi tarafından devrildi. Kaddafi, 1976'da "Yeşil Kitap"ta siyasi teorilerini açıkladıktan sonra, 1977'de "yetkiyi doğrudan halka emanet ettiği" Sosyalist Arap Halk Cemahiriyesi'nin ilan etti.

Devlet işlerinin idaresinde resmi olarak hiçbir rolü olmasa da Albay, "halk komitelerine" dayalı siyasi sistemin kilidi oldu. Libya'da en yüksek siyasi makam Genel Halk Kongresi. Bu makam bünyesinde halk meclisleri bulunuyor ve parlamento yerine geçiyor. Genel Halk Komitesi de hükümet yerine geçiyor. Başbakanlık görevini El Bağdadi Ali El Mahmudi yürütüyor.

EKONOMİ: Terörü desteklemekle suçlanan Libya, 1992'den itibaren uluslararası yaptırımlara maruz kaldı. Hava ambargosu ile askeri ambargo 1993'te ekonomik ve mali yaptırımlarla artırıldı. Bu yaptırımlar 2003'te tamamen kaldırıldı. Ülke, gıda ve teçhizat ihtiyacının yüzde 90'a yakınını dışarıdan alıyor.

PETROL: OPEC üyesi Libya, günde 1,8 milyon varille Afrika'nın başlıca petrol üreten ülkeleri arasında yer alıyor. Rezervlerinin 42 milyar varil civarında olduğu sanılıyor. Petrol, ihracatın yüzde 95'inden fazlasını ve devlet bütçesinin de yüzde 75'ini temsil ediyor.

GAZ: Rezervlerinin 1.314 milyar metre küp olduğu sanılıyor. Ambargonun kaldırılmasından beri serbest piyasa ekonomisine geçmek için bir dizi reform yapan Libya, 2003-2008 döneminde ortalama yüzde 8'lik büyüme kaydetti.

PARA BİRİMİ: Libya Dinarı kullanılan ülkede kişi başına düşen milli gelir 9 bin dolar.

SİLAHLI KUVVETLER: 50 bini kara kuvvetlerinde olmak üzere 76 bin asker ve 40 bin kadar halk milisi (yedek) bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!