Latin Amerika'da volkanik kaos

Güncelleme Tarihi:

Latin Amerikada volkanik kaos
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 13:28

Latin Amerika'da bir gün içinde patlayan iki ayrı volkan Guatemala ve Ekvador'da binlerce insanın evlerini boşaltmasına ve havalimanlarının kapatılmasına neden oldu. Volkanik patlamaların ardından oluşan kül bulutları şehir merkezlerine inince, ev ve sokaklar külle kaplandı. Guatemala'daki patlamada iki kişinin de hayatını kaybettiği bildirildi.

Haberin Devamı

KÃœL BULUTLARI ÅžEHÄ°R MERKEZÄ°NE Ä°NDÄ° / FOTO GALERÄ°

Ä°zlanda'da geçtiÄŸimiz aylarda patlayan ve Avrupa hava trafiÄŸini haftalarca felç eden Eyyafyallayökül yanardağından sonra bu kez de Latin Amerika'daki iki volkan yöre halkı ve yetkilileri zor durumda bıraktı.   Â

Guatemala'da ÇarÅŸamba günü patlayan Pacaya ve Ekvador'da PerÅŸembe günü öğle saatlerinden itibaren faaliyete geçen Tungurahua volkanı sebebiyle bu ülkelerdeki günlük hayat olumsuz etkilendi.  Â

Devlet Başkanı Alvaro Colom, başkent Guatemala City'nin 50 kilometre güneyindeki volkanın patlamasından bu yana biri muhabir iki kişinin öldüğünü, 59 kişinin yaralandığını, üç çocuğun kaybolduğunu ve yaklaşık 100 evin de yıkıldığını açıklandı. Colom ayrıca bölgede 15 günlük olağanüstü hal ilan etti.

İKİ KİŞİ ÖLDÜ

Haberin Devamı

Muhabirin patlayan volkandan fışkıran kaya parçalarının isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtilirken, 22 yaşındaki bir vatandaşın ise bir okulun çatısındaki külleri temizlerken düşerek öldüğü bildirildi.

Yanardağ çevresindeki köylerdeki binlerce insan evlerini boşaltılırken, başkentteki La Aurora Uluslararası Havalimanı da uçuşlara kapatıldı. Başta Guatemala City olmak üzere çevre şehirler külle kaplandı. Halk kendi çabalarıyla sokak ve evlerini küllerden arındırmaya çalıştı.

Ekvador'u başkenti Quito'nun 150 kilometre güneydoğusundaki Tungurahua volkanının patlamasının ardından da yanardağ yakınlarındaki en az yedi köy boşaltıldı. Ülkenin en büyük ikinci şehri olan Guayaquil'deki havalimanı ve okullar kapandı.

Kül bulutlarının, Guayaquil dışında Guayas eyaletindeki dört kasabada da etkili olduğu bildirildi.

Orta Amerika'daki en aktif yanardağ olarak gösterilen Pacaya volkanının yaklaşık 50 yıldır dönem dönem faaliyete geçtiği belirtilirken, yanardağın en son olarak 1998'de benzeri bir etkinlik gösterdiği bildirildi.

Tungurahua volkanının da 1999'dan bu yana aktif hale geçtiği ve yanardağın 2006 yılında patlamasının ardından çok sayıda köyün yandığı ve dört kişinin öldüğü belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!