Lale devrimi kana bulandı

Güncelleme Tarihi:

Lale devrimi kana bulandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2005 01:47

Kırgızistan’da iktidarla muhalefet arasındaki seçim kavgası Gürcistan ile Ukrayna’da olduğu gibi devrim havasına dönüşürken, ‘lale devrimi’ kanlı başladı. Ülkenin güneyindeki Celalabad ve Oş kentindeki devlet binalarının işgal edilmesi ve güvenlik güçleriyle çatışmada dördü polis 12 kişi öldü.

UKRAYNA ve Gürcistan’da iktidar değişimine yol açan halk hareketinden esinlenen Kırgızlar da parlamento seçimlerine hile karıştırıldığı gerekçesiyle ayaklandı. Geçen cumartesi günü güneydeki Celalabad’da muhaliflerin belediye binası, emniyet müdürlüğü, iç istihbarat binası ve havalimanını ele geçirmesinin ardından eylemler Oş kentine sıçradı. Ancak Gürcistan ve Ukrayna’nın aksine Kırgizistan’daki başkaldırıda kan döküldü. Çatışmalarda dördü polis 12 kişi öldü.

Muhalefet liderlerinden Bektur Hasanov önderliğinde sayıları birkaç bini bulan gösterici, ‘Askar Akayev iktidarı hileli seçimle halk iradesinin yolunu kesti’ diyerek Celalabad’da harekete geçti. Muhalefet önceki sabah önce belediye binasını, ardından emniyet müdürlüğü, iç istihbarat binası ve havalimanını ele geçirdi. OMON çevik kuvvet birimleri önce göstericilere karşı koydular, ancak baskıya dayanamayarak pazar akşamı tüm devlet binalarını muhalefetin eline bıraktılar. Dört polisin dövülerek öldürüldü.

Pazar akşam saatlerine doğru Celalabad kurtarılmış şehir ilan edildi.

İsyan aynı gün Kırgızistan’ın ikinci büyük şehri Oş’a sıçradı. Yine kamu binaları taş ve sopalarla ele geçirildi.

Reuters’e konuşan bir diplomat, ‘Muhalefet çok riskli bir poker oynuyor. Şiddetin daha fazla tırmanmasını engellemek bizim çıkarımızadır’ dedi. Muhalefet liderlerinden Kurmanbek Bakiyev ise, ‘Maalesef, kontrolden çıkıyor ’ dedi.

Ukrayna benzeri bir ‘devrimin’ 5 milyon nüfuslu ülkeyi iç savaşa sürükleyebileceği uyarısında bulunan Akayev’in dün muhalefet ile görüşmeye hazır olduğu duyuruldu. Ana muhalefet gruplarından biri olan Atayurt Hareketi’nin lideri Roza Otunbayeva, ‘Tek bir amacımız var: Bu hükümeti devirmek... Artık görüşmeye gerek yok’ diyor.

Sorularla Kırgız ayaklanması

Muhalefet niye ayaklandı

27 Şubat ve 13 Mart seçimlerine hile karıştırıldığını öne sürüyorlar. Yeni parlamentonun yasal düzenleme yaparak 30 Ekim’deki seçimlerde 15 yıldır başkan olan Askar Akayev’in yeniden seçilmesini sağlayacağını öne sürüyorlar.

Ukrayna ve Gürcistan devrimine benziyor mu

Ukrayna’da ve Gürcistan’da muhalefet tek bir kişinin arkasında birleşmişti, protestolar başkentlerde yapılmıştı ve hareket Batı yanlısıydı. Kırgızistan’da ise liderlik sorunu var.

Kırgız devriminin sembolü nedir

Kırgızlar devrimin sembolü konusunda da görüş birliğine sahip değil. Kimi ‘lale devrimi’ kimi ise ‘limon devrimi’ diye adlandırıyor. Ama gösterilerde şimdilik ağırlıklı bir renk ön plana çıkmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!