Kuzey Irak’ta seçim krizi... Barzani’nin partisinden boykot kararı

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irak’ta seçim krizi... Barzani’nin partisinden boykot kararı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2024 07:00

Irak’ta Bağdat yönetimi ile Erbil ekseninde seçim krizi yaşanıyor. Irak federal mahkemesini Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin içişlerine müdahale etmekle suçlayan Barzani ailesinin KDP’si 10 Haziran’da yapılması beklenen yerel seçimleri boykot edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

21 Şubat’ta Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Parlamentosu’nda Türkmen, Hıristiyan ve diğer uygulanan kota sistemini anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırdı. 111 olan vekil sayısı ise 100’e indirildi.

ERBİL’İ KIZDIRAN KARAR

Irak Federal Mahkemesi ayrıca IKBY’deki memur maaşlarının Irak bankalarında açılacak hesaplara yatırılmasına, Bağdat hükümetinin IKBY’ye ‘borç verme’ yetkisinin elinden alınmasına ve IKBY’nin tüm petrol ile petrol dışı gelirlerinin merkezi hükümete teslim edilmesi gerektiğine hükmetti. Bunun üzerine Erbil yönetimini kontrol eden Barzani ailesinin KDP partisi seçimleri boykot etme kararı aldı. IKBY’deki bazı Türkmen ve Hıristiyan siyasi partiler, mahkemenin bu kararı sonrası seçimleri boykot edeceklerini duyururken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkmenlerin seçime tek liste ile katılması için çalıştıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

SEÇİMLER ERTELENEBİLİR Mİ

Seçim krizi Türkiye’nin Bağdat yönetimi ve Erbil ile terör örgütü PKK’ya karşı ortak bir cephe oluşturmaya çalıştığı bir döneme geliyor. KDP’nin bölgedeki rakibi Bafıl Talabani liderliğindeki KYB ise seçimlerin yapılmasından yana. Halihazırda KDP’nin mecliste 45, KYB’nin ise 21 sandalyesi bulunuyor. Bölgenin en büyük siyasi gücü olan KDP’nin boykot kararı, aslında 22 Ekim’de yapılması planlanan seçimlerin daha da ötelenmesine yol açabilir.

ABD: ENDİŞELİYİZ

IKBY’nin önemli bir destekçisi olan ABD, KDP’nin kararından ‘endişe duyduğunu’ belirterek ‘özgür, adil, şeffaf ve güvenilir seçimlere tam katılım’ çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Iraklı Kürtlerin federal kurumlar tarafından alınan son kararlarla ilgili olarak dile getirdikleri endişelerin birçoğunu anlıyoruz. Ancak bu seçimleri boykot etmenin Kürtlerin ya da daha geniş anlamda Iraklıların çıkarlarına hizmet edeceğini düşünmüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!