‘Kuş özgürleşti’ diye tweet paylaştı! Twitter artık Musk’ın

Güncelleme Tarihi:

‘Kuş özgürleşti’ diye tweet paylaştı Twitter artık Musk’ın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2022 07:00

CEO unvanını yapay bulan ve kendisini ‘Teknoloji Kralı’ (Technoking) olarak niteleyen Elon Musk, sonunda Twitter’ı satın aldı. Geçen mart ayından bu yana süren gelgitli bir satın alma sürecinin ardından, 44 milyar dolarlık dev satın almanın tamamlandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Mars’a yolculuk, elektrikli otomobiller ve beyne çip yerleştirme gibi fütüristik yatırımlarıyla dikkat çeken Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk, Twitter’ı satın alma gerekçesini şöyle açıkladı:

‘DİJİTAL KENT MEYDANI’

“Twitter’ı satın almamın nedeni, geniş bir inanç yelpazesinin, sağlıklı bir şekilde ve şiddete başvurmadan tartışabildiği bir ‘ortak dijital kent meydanına’ sahip olmanın, uygarlığın geleceği için önemli olması. Sosyal medyanın, daha fazla nefret üreten ve toplumu bölen aşırı sağ ve aşırı sol yankı odalarına ayrılması büyük bir tehlike arz ediyor.

‘PARA İÇİN SATIN ALMADIM’

Geleneksel medyanın büyük bir çoğunluğu, duru-durağı olmayan bir tıklanma arzusuyla kutuplaşan aşırıcıları besliyor ve körüklüyor. Bunun para kazandırdığına inanıyorlar ancak bu şekilde diyalog fırsatı kayboluyor. Bu yüzden Twitter’ı satın aldım. Kolay olduğu için almadım. Daha fazla para kazanmak için de yapmadım. Sevdiğim insanlığa yardım etmek için yaptım. Ve bunu alçakgönüllülükle yapıyorum, tüm çabalarımıza rağmen bu hedefe ulaşmadaki başarısızlığın çok gerçek bir olasılık olduğunu kabul ediyorum.”

Haberin Devamı

‘EN SAYGIN PLATFORM OLACAĞIZ’

Bununla birlikte Twitter’ın herhangi bir sonucu olmadan her şeyin söylenebileceği bir ortam olamayacağını savunan Musk, yasalara bağlı kalmanın yanı sıra platformun herkese karşı “sıcak” olması gerektiğini aktardı. Twitter gelirlerinin yaklaşık yüzde 92’sini reklamdan elde ederken, Elon Musk, reklam verenlerle ilgili de konuştu. Musk, “Alaka düzeyi düşük reklamlar spamdır ancak alaka düzeyi yüksek reklamlar aslında içeriktir” dedi. Musk, temel olarak Twitter’ın ‘dünyanın en saygın reklam platformu’ olmayı hedeflediğini duyurdu.

‘TWIT ŞEFİ’

Twitter’ı satın almasını ‘özgürleşme’ hareketi olarak niteleyen Elon Musk, satın alma sonrası attığı ilk tweet’lerden birinde “Kuş özgürleşti” (The bird is freed) dedi. Twitter hesabındaki açıklama kısmına ise “Chief Twit” (Twit Şefi) diye yazdı.

YÖNETİCİLERİ KOVDU

Musk’ın ilk icraatı ise üst düzey yöneticileri şirketten kovmak oldu. Twitter Üst Yöneticisi (CEO) Parag Agrawal, Mali İşler Direktörü (CFO) Ned Segal, üst düzey hukuk ve politika yöneticisi Vijaya Gadde, genel danışman Sean Edgett ve müşteri yöneticisi Sarah Personette’nin görevden alındığı bildirildi. Hatta bu isimlerin güvenlik eşliğinden şirketten çıkarıldıkları iddia edildi. Bu arada Agrawal’ın 38.7, CFO Segal’in 25.4, Gadde’nin 12.5, Personette’nin 11.2 milyon dolar tazminat alacağı belirtildi.

Haberin Devamı

YÜZDE 75’İ İŞTEN ÇIKARIR MI

Amerikan Washington Post, Elon Musk’ın 7500 civarındaki toplam şirket çalışanının yüzde 75’inin işine son vereceğini öne sürdü. Ancak Musk bu oranın ‘fazla’ olduğunu belirterek iddiayı kabul etmedi. Şirket çalışanlarının ofise geri çağrılacağı ve çalışanların yüzde 20’sinin gönüllü olarak işten çıkacağı tahmin ediliyor.

‘Kuş özgürleşti’ diye tweet paylaştı Twitter artık Musk’ın

ŞİRKETE LAVABOYLA GİRDİ

Önceki gün Twitter’ın San Francisco’da bulunan genel merkezine elinde lavabo ile giren Musk, bu anların yer aldığı videosuna “Twitter’ın ana merkezine giriş - bunu kabullenin!” (Entering Twitter HQ – let that sink in!) notunu düştü. İngilizce ‘sink’ kelimesi hem ‘kabullenmek’ hem de ‘lavabo’ anlamına geliyor. Musk’ın elinde lavaboyla binaya girmesi ise kelime oyunu yaptığı şeklinde yorumlandı.

Haberin Devamı

SÜREÇ NASIL GERÇEKLEŞTİ

- Twitter’daki hisselerini zamanla arttıran Musk, bu yılın başlarında Twitter’ın tamamı için hisse başına 54.2 dolarlık teklifte bulunmuştu. Bu da toplam 44 milyar dolara karşılık geliyordu. Twitter’dan 25 Nisan’da yapılan açıklamada, şirketin Musk’a satılmasına yönelik anlaşmanın sağlandığı bildirilmişti.

44 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

- Ancak mayıs ayında bu anlaşma, sahte kullanıcı sayısının kendisine iletilmediği gerekçesiyle Musk tarafından feshedilmişti. Konuya ilişkin Musk aleyhine inceleme başlatılırken, Ekim ayında 44 milyar dolarlık orijinal anlaşmaya geri dönüldü ve satış dün nihayet gerçekleşti. Böylece dünyanın en etkili sosyal medya platformlarından olan Twitter, SpaceX ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın yönetimine geçmiş oldu.

Haberin Devamı

400 MİLYON KULLANICI

- Twitter’ın 400 milyona yakın kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam, milyar sayıda kullanıcısı bulunan Facebook ve YouTube gibi sosyal medya platformlarıyla kısaylandığında düşük olsa da Twitter’ın etkinliği bir hayli yüksek. Günlük aktif kullanıcı sayısı ise yaklaşık 240 milyon olarak hesaplanıyor.

- 2006 yılında kurulan Twitter, yayın hayatına, 140 karakter uzunluğunda ‘tweet’ (cıvıldama) adı verilen paylaşımların yapıldığı bir ‘mikroblog’ sitesi olarak başlamıştı. Daha sonra karakter sayısı 280’e çıkarılan platform, kullanıcıların haberleri takip ettiği bir mecra haline geldi.

HÂLÂ DÜNYANIN EN ZENGİNİ

- Twitter’da 110 milyondan fazla takipçisi bulunan Musk, uzun yıllardır hesabını aktif olarak kullanıyordu. Forbes’a göre Musk, 251 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı konumundaydı. Musk’a en yakın isim olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un serveti ise 151 milyar dolar. Twitter’ı satın almasına rağmen, yaklaşık 210 milyar dolarlık servetiyle hâlâ ‘dünyanın en zengin insanı’ unvanını elinde bulunduruyor.

Haberin Devamı

TARTIŞMALI ÇIKIŞLARI TEPKİ VE KAYGI YARATTI

Amerikan New York Times gazetesi, Elon Musk’un özellikle dış politika alanında tartışma yaratan çıkışlarına dikkat çekti. Gazete, Musk’un, son aylarda küresel siyaset sahnesinde yeni, kaotik bir aktör olarak ortaya çıktığını yazdı. Musk’ın etkisinin Twitter satın alma anlaşmasının tamamlanmasıyla artacağını yazan NYT, teknoloji girişimcisini ‘mutlak ifade özgürlüğü yanlısı’ olarak niteledi ve Twitter’ın içeriğini denetlemeye ‘hafif’ bir dokunuş yapmasının beklendiğini yazdı. Elon Musk, 3 Ekim’de Twitter’da en tartışmalı paylaşımlarından birini yapmıştı. Ukrayna savaşı ile ilgili olarak Rusya’nın ilhak ettiği dört bölgede BM himayesinde referandum önermişti. Kırım’ın da 1783’ten bu yana Rusya’ya ait olduğunu ileri sürmüştü. Çin’in egemenlik iddia ettiği Tayvan konusunda da, gerilimi düşürmek için Pekin yönetimine bu adanın kısmen kontrolünün verilmesi gerektiğini savunmuştu. Bu açıklamaları tepki çekmişti. Ayrıca Elon Musk’ın, eski ABD Başkanı Donald Trump gibi Twitter’dan ‘aforoz edilen’ bazı isimler üzerindeki yasağı kaldırabileceği de konuşuluyor.

 

PORTRE: ÇAĞIN EDİSON’U

* 28 Haziran 1971 tarihinde, Güney Afrika’nın başkentlerinden Pretorya’da doğdu. 51 yaşında.

* İngiliz asıllı Güney Afrikalı bir baba ve Kanadalı bir annenin oğlu.

* Daha önce 3 kez evlenip boşanan Elon Musk, 10 çocuk babası.

* Katıldığı bir etkinlikte, doğum oranlarının düşük olduğunu belirterek, “Eğer insanlar çocuk yapmazsa medeniyet çökecek” demişti.

* İlk video oyununu 12 yaşında yazdı ve bunu bir bilgisayar dergisine sattı. 17 yaşında Kanada pasaportu alarak Güney Afrika’dan ayrıldı.

* Kanada’nın Queen’s Üniversitesi’ne kaydolan Musk, 1992’de ABD’nin Pennsylvania Üniversitesi’ne geçiş yaptı. 1997’de buradan fizik ve ekonomi diploması aldı.

* 1995’te, gazetelere haritalar ve iş yönergeleri sağlayan “Zip2”yi kurdu. Bunu 1999 yılında bilgisayar şirketi Compaq’a 307 milyon dolara sattı.

* Ardından, gelecekte elektronik ödeme sistemi PayPal’a dönüşecek olan “X.com”u kurdu. 2002 yılındaki online bir açık arttırmada, PayPal 1.5 milyar dolara eBay’e satıldı.

* 2002 yılında “Uzay Araştırmaları Teknolojileri” (Space Exploration Technologies), kısaca “SpaceX” olarak bilinen şirketi kurdu.

* 2004’te elektrikli otomobil üreten Tesla Motors’un en büyük fonlayıcısı haline geldi.

* İlk olarak 2009 yılında “@elonmusk” kullanıcı adıyla katıldığı Twitter’ı ise dün 44 milyar dolara satın aldı.

* Kasım 2017’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabulünün ardından Anıtkabir’i ziyaret eden Elon Musk, burada çektirdiği fotoğrafı Instagram hesabından “Atatürk Anıtkabir” notuyla paylaşmıştı.

* En çok ilham aldığı kişilerin başında, Amerikalı Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman geliyor.

* Geçmiş bir konuşmasında elektrik alanındaki ünlü mucitler Nikola Tesla ve Thomas Edison için ‘örnek aldığım insanlar’ diyen Musk, ‘Çağın Edisonu’ olarak anılıyor. Ancak elektrikli otomobil girişimine Tesla’nın adını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!