Kürt Parlamentosu: Irak raporu dostluğu zedeler

Güncelleme Tarihi:

Kürt Parlamentosu: Irak raporu dostluğu zedeler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 14:33

Kuzey Irak'ın Erbil kentinde bulunan yerel ‘Kürdistan Bölge Parlamentosu’, ABD Başkanı George W.Bush’a mektup göndererek Baker-Hamilton Raporu'nu (Irak Raporu) eleştirdi.

Haberin Devamı

Mektupta, “Kürdistan bölge halkı, ABD’nin stratejik dostu ve aynı amaç ve hedeflere sahiptir. Biz Kürtler, bu rapora karşı olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Bu rapor ABD Kürt dostluğunu zedeler” denildi.

Geçen hafta olağanüstü toplanarak Baker-Hamilton başkanlığındaki ‘Irak Çalışma Grubu'nca hazırlanan raporu görüşen yerel Kürt parlamentosu, ABD Başkanı Bush ve Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert’e birer mektup gönderdi. ‘Kürdistan Bölge Parlamentosu' Başkanı Adnan Müfti'nin imzasını taşıyan mektupta, Irak Çalışma Grubu’nun raporunda yer alan tavsiyelerin Kürtler'i kaygılandırdığı vurgulandı.

Baker-Hamilton başkanlığındaki Irak Çalışma Grubu raporundaki önerilerin Kürtler'in meşru hak ve kazanımlarını hedef aldığını öne süren Müfti, “Rapor lrak Anayasas’ını ve egemenliğini de hiçe saymaktadır” iddiasında bulundu. Mektupta, Kuzey Irak’taki Kürtler'in ABD'nin stratejik dostu olduğu, Ortadoğu halklarının ortak çıkarlarını gözeten, demokrasi, insan hakları, adalet, istikrar ile ilgili aynı amaç ile hedeflere sahip olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Parlamento Başkanı Müfti, bütün dünyanın kaygıyla izlediği, Irak'ın içinde bulunduğu kaosa son vermek ve bu soruna çözüm bulmak amacıyla oluşturulan Irak Çalışma Grubu’nun gerçekçi çözümler ortaya koymasının beklendiğini, ancak raporda yer alan bazı tavsiyelerin Kürtler’i kaygılandırdığı belirtildi. Bush'tan, Kürtler'in kazanımlarını hedef alan Baker raporunu reddetmesini isterken, “Hamilton-Baker raporundaki tavsiyeler, lrak’ın sorunlarını çözmek yerine, çözümsüzlüğü dayatmaktadır. Biz Kürtler, bu rapora karşı olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Bu rapor Amerikan-Kürt dostluğunu zedeler” diye yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!