Kürt liderler Saddam döneminin sınırötesi anlaşmasını kabul etmiyor

Güncelleme Tarihi:

Kürt liderler Saddam döneminin sınırötesi anlaşmasını kabul etmiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2006 12:16

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Lideri, ‘Kürdistan Bölge Başkanı’ Mesut Barzani, yeni Irak hükümetinin, Saddam döneminde imzalanan antlaşmaları kabul etmediğini yineledi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Irak başbakanı Nur El Maliki'nin de ziyaret ettiği Erbil, dün de Kürt liderlerin toplanmasına sahne oldu. Temaslar sonrası kameralar karşısına geçen Celal Talabani ve Mesut Barzani, merkezi Irak hükümeti ile bölgesel Kürt yönetiminin arasında herhangi bir sıkıntı olmadığını açıkladı.

Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Neçirvan Barzani yönetimindeki bölgesel Kürt hükümetinin başarılı bir şekilde çalıştığını savunarak, El Maliki'nin temaslarının da oldukça verimli geçtiğini duyurdu.

Bir Kürt gazetecinin, “Merkezi hükümet, İran bombardımanlarına ve Türk baskısına karşı neden pasif kalıyor?”sorusuna Talabani, “Dışişleri bakan yardımcısına, İran ve Türk büyükelçilerine, Irak'ın gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı iletme görevi verilmişti. Kaldı ki, yeni Irak hükümeti, Saddam dönemi imzalanmış antlaşmaları kabul etmediğini deklare etmiştir” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

"SINIRÖTESİ OPERASYONLA İLGİLİ ANLAŞMALARI KABUL ETMİYORUZ"

Talabani, Türk hükümetinin sınır ötesi bir operasyon yapmasına dayanak teşkil edecek herhangi bir antlaşmanın kalmadığına gönderme yaptı.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Türkiye'nin PKK'lı teröristlere karşı sınır bölgesinde yaptığı operasyondan duyulan rahatsızlığın Türkiye ve İran'a iletildiğini, Baas rejiminin Türkiye ile yaptığı sınır ötesi operasyonlarla ilgili anlaşmaları Irak Hükümeti'nin kabul etmediğini söyledi.

KERKÜK

Talabani'ye bağlı Kurd-Sat ve Barzani'ye bağlı Kurdistan TV'nin haberlerine göre, Selahaddin kentine gelen Cumhurbaşkanı Talabani, Barzani ile görüştükten sonra basın toplantısı yaptı. Talabani, Kerkük sorununun çözümü konusunda Başbakan Maliki'nin önemli adımlar attığını, önceki hükümet tarafından Kerkük için ayrılan ve ödenmeyen bütçedeki 80 milyon doların yanı sıra, 200 milyon dolar ek kaynağın aktarılacağını bildirdiğini söyledi. Talabani, Kerkük'ün demografik yapısını değiştirmek üzere Tuzhurmatu kasabasına yerleştirilen Arap ailelere geçici olarak oturma izni verildiğini, bunların 2007'de yapılacak seçim ve referandumda oy kullanamayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

BAĞDAT'A HEYET GÖNDERİLECEK

Irak Cumhurbaşkanı Talabani, son dönemde Türkiye ve İran tarafından Kuzey Irak sınırında PKK'lı teröristlere yönelik yapılan operasyonlara değinirken, “Irak'taki merkezi hükümet bu konuyla ilgili rahatsızlığını her iki hükümetin büyükelçilikleri yoluyla her iki ülkeye iletti. Hükümet bu iki ülkeyi uyardı. Hükümet, Baas rejiminin Türkiye ile yaptığı sınır ötesi operasyonu ile ilgili anlaşmaları reddetti” dedi.

Barzani, modern Kürt ordusu haline getirmeye çalıştıkları Peşmerge gücünün Irak'ta güvenliği sağlanmak için katılımın hazır olduğunu ancak, Irak'taki karışıklık ortamında peşmergelerin diğer bölgelere gönderilmesine sıcak bakmadıklarını bildirdi. Irak'taki Hükümet ile Bağdat ve Erbil'de karşılıklı temsilcilikler açılacağını açıklayan Mesut Barzani, önümüzdeki günlerde Bağdat'a heyet göndereceklerini anlatı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!