“Kürt Açılımı” (1)

Güncelleme Tarihi:

“Kürt Açılımı” (1)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2009 13:11

Haber ajanslarına yansıdığı kadarıyla ; DPT Genel Başkanı Sayın Ahmet Türk, hükümetin “Kürt Açılımı” konusunda İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile yaptığı görüşmede, etnisitenin Anayasa’ya girmesi yönünde bir taleplerinin olmadığını, “Anayasa’nın milliyeti olmamalı, demokratikleşme Kürtlerin de sorunlarını çözer.” ifadesini kullandığı; Sayın Beşir Atalay ‘ın ise , “Devlet olarak bu projenin arkasındayız,sorunun çözüm yeri TBMM’dir.” Vurguladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bu demeçlerle  Türkiye belki de tarihinin en önemli siyasi dönemlerinden birine giriş yapmaktadır. Hükümetin bu cesaretli  adımının ardında neler olduğu da en hararetle tartışılan konuların başında yer almaktadır.

“Kürt Sorunu” ya da “Kürt Açılımı” konusunun son derece karmaşık olduğunu vurgulamak gereklidir. Toplumun geniş  kesiminin bu konuda yeterli bilgisi yoktur.Sorunun  tarihi gelişimini incelemek, sorunun kaynağını ve Kürt açılımının bugün  neden gerekli olduğunun, ve giderek bu açılımın siyasi sonuçlarının neler olacağının tarihi bir perspektif içerisinde incelenmesinde sonsuz yararlar vardır.

Bu yazı dizisinde günümüzden başlayarak geçmişe gidecek  “Kürt Açılımı” ya da “Kürt Sorunu” olarak tanımlanan siyasi ve sosyo kültürel olayların perde arkasını tarihi  perspektifinden özetlemeye çalışacağız.
 
Bugünün Polemikleri

Haberin Devamı

Siyasi olarak AKP Hükümeti artık geriye dönemeyeceği bir yola girmiş durumdadır.
Hükümetin bu açılımına en sert tepki  MHP başkanı Sayın Devlet Bahçeli’den gelmiştir.Sayın Bahçeli, partisinin Antalya İl Kongresinde yaptığı konuşmada partisini ve parti  tabanını da bağlayıcı çok ciddi beyanatlar vermiştir.Ağır ithamlar ve eleştiriler getirdiği yaklaşımla “Kürt Açılımı “ siyasi adımına destek vermeyeceğini ; açılımın Türkiye'yi bölmeye yönelik olduğunu ileri süren Bahçeli, MHP'nin bölünmeyi çözüm olarak kabul etmesinin mümkün olmadığını açıkça beyan etmiştir.

CHP ise daha ılımlı (Siyaseten )  bir yol izlemiş Sayın Deniz Baykal kendilerine (Partisine ) somut önerilerin getirilmediği, bu nedenle ortada konuşulacak bir konu bulunmadığını,giderek bu açılımın muhatabının “Kandil” ve “İmralı” ya davetiye çıkardığını ima ve   beyan ederek dolaylı yoldan açılıma destek vermeyeceğini vurgulamıştır.

DPT ise parti içinde farklı görüşlerin bulunduğunu kanıtlayan çelişkili mesajlar vermektedir. Bir yandan hükümetin tutumu desteklenirken öte yandan ,hükümetin “açılım” yaklaşımı ile demokratikleşme siyasetinin sahte olabileceği ima edilmekte giderek DPT içerisindeki PKK etkisini nötralize etme  stratejisinin göstergesi olan ,“İmralı “yı devre dışı bırakma taktiklerine prim vermeyeceklerini söyleyen DPT miilletvekilleri de vardır.

Bu bağlamda yurtiçi (siyasi ) polemiklerine  bakıldığında AKP hükümetinin “Kürt Açılımı “ kampanyasını  tam olarak destekleyen siyasi bir grubun olmadığı görülmektedir.Eğer konu TBMM çatısı altında bir “demokratikleşme hareketi” ile Anayasa değişikliği aşamasına getirilirse yeterli oy desteğinin olmadığı ortadadır.Zaten henüz somut olarak nasıl bir paketten söz edildiğine ilişkin kesin bir bilgi de mevcut değildir.
Şu ana kadar PKK ‘nın silah bırakması,Anayasa’nın 220. Maddesine işlerlik kazandırılması gibi MGK ‘da konuşulan bazı konuların sözü edilmektedir ama “açılım”ın tam olarak neyi ifade ettiği bir taslak olarak medyaya açıklanmış değildir.

Haberin Devamı

Öte yandan AB nezdinde bazı beyanatlardan anladığımız kadarıyla AKP ‘nin bu açılımı Avrupa Ülkeleri tarafından olumlu karşılanmaktadır.İsveç Sosyal Demokrat partisi sözcüsünün CHP ‘nin açılım konusundaki tutumuna ilişkin  sitemleri de dikkat çekicidir.

Uzun bir süredir AB ile uyum sürecinde Masaya yatırılan paragraflar arasında “Kürt Konusu” etnik bir konu olarak değil fakat  ”bireysel özgürlükler ,demokrasi ,insan hakları ve hukuk devleti” kriterlerinde ele alınmaktadır.Muhalefetin bu kampanyayı AB’nin etkisinde ve denetiminde yaptığı suçlamaları ise uzmanlar tarafından bir iç politika kurnazlığı olarak görülmektedir.
 
Nitekim  Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın demeci son derece manidardır:
 "Ümit ediyoruz ki muhalefetimiz de bu tarihi dönemeçte, Türkiye'nin sorununu çözme çabamıza katkıda bulunur. Çözümsüzlüğün değil, çözümün bir parçası olma yolunda gerekli fikir değişikliğine gider ve bizlere katkıda bulunur diye düşünüyorum"

Birinci bölümün sonu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!