Kudüs tavizi kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Kudüs tavizi kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2011 00:00

El Cezire televizyonu, 1684 sayfalık İsrail ile Filistin yönetimi arasında yapılan gizli görüşme belgelerini yayınlayarak Arap dünyasında depreme yol açtı. Televizyonun iddiasına göre, belgelerde Filistin tarafı Kudüs konusunda büyük tavizler veriyor. Filistin yönetimi Katar merkezli televizyonu İsrail adına çalışmakla suçladı.

Haberin Devamı

KATAR merkezli El Cezire televizyonu dün İsrail ile Filistin yönetimi arasında son 10 yılda yapılan görüşmeleri kapsayan 1684 sayfalık gizli görüşme belgelerini yayınladı. El Cezire’nin İngiliz Guardian gazetesi ile paylaştığı belgelerde, Filistin yönetiminin Kudüs’te İsrail’in ilhak ettiği yerlerin neredeyse tümünü vermeyi kabul ettiği, Mescid-i Aksa’nın da içinde bulunduğu Müslümanlar için kutsal sayılan Harem-ül Şerif’i uluslararası yönetime devretmeye sıcak baktığı ve İsrail’e dönecek mültecilerin sayısını sembolik tuttuğu ileri sürülüyor. Belgeler başta Filistin olmak üzere Arap dünyasında bomba etkisi yarattı.
El Cezire televizyonu, ele geçen belgelerde, Kudüs ve işgal altındaki Filistin topraklarıyla ilgili İsrail’e karşılık alınmadan çok sayıda taviz verildiğini savundu. Televizyon ayrıca, İsrail’in Filistin lideri Mahmud Abbas’ı Gazze’yi işgal etmeden önce bilgilendirdiklerine yönelik belgenin de ellerinde bulunduğunu kaydetti.
El Cezire, belgeleri elde ettiği kaynağı açıklamadı. Arap ülkeleri başta olmak üzere İslam dünyasında birinci haber olan Kudüs ile ilgili pazarlıklar, Filistin liderliğini karıştırdı. Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, “Arap liderlerden saklımız yok” dedi.
Filistinli yetkililer merkezi Katar’da bulunan haber kanalı El Cezire ve Katar Emiri’ne de sert tepki gösterdi.  Filistin Kurtuluş Örgütü’ndenYaser Abdrabbo, El Cezire’nin İsrail’in çıkarları için çalıştığını öne sürdü ve Katar Emiri’ni suçladı.

Haberin Devamı

Hamas: Çevirdikleri dolapların belgesi

Gazze’yi elinde tutan Hamas, belgelerin mevcut Filistin yönetiminin ‘çirkin yüzünü’ gösterdiğini açıkladı. Hamas “Bu belgeler çok ciddi. Abbas yönetiminin İsrail ile ne gizli dolaplar çevirdiğini gösteriyor. ” dedi.

İsrail: 2008’de anlaşmaya vardık

FİLİSTİN yönetimi ile görüşmelerin bir kısmını  yürüten İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert’in sözcüsü Jacob Galanti,  “Olmert 2008’de en azından sözlü olarak Filistinliler ile bir barış anlaşması sağladı” dedi.

İŞTE TEPKİ ÇEKEN 4 ÖNERİ

El Cezire’nin belgelerle ispatlandığını ileri sürdüğü 4 ana taviz şöyle:
1. Kudüs’ün büyük kısmı bırakılacak
Tarih 15 Haziran 2008, ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile
Filistin eski Başbakanı Ahmed Kurey görüşüyor. Kurey. “Cebel Ebu Gneym dışında İsrail’in doğu Kudüs’teki 11 yerleşim yerini ilhak etmesini kabul ediyoruz” diyor.
2. Harem-ül Şerif’e uluslararası yönetim
Tarih 21 Kasım 2009.  Filistinli görüşmeci Said Erekat ABD’lilere söylüyor: “Filistinliler olarak, eski Kudüs ve kutsal yerler Harem-ül Şerif’in kimin denetiminde olacağı konusunda yaratıcı fikirleri kabul etmeye hazırız. Uluslararası bir kurum yönetimini devralabilir.”
3. Batı Şeria’nın yüzde 1.9’u İsrail’e
Tarih 4. Mayıs 2008.  Filistinliler Yahudi yerleşimcilerin bulunduğu toprakları kapsayacak şekilde Batı Şeria’nın yüzde 1.9’unu İsrail’in başka yerden bire bir oranında toprakla takas edebiliriz.
4. Arap mülteci dönecek
15 Ocak 2010: Erekat: “Bu gördüğünüz belgede, İsrail’e tarihlerinde görmedikleri kadar Kudüs’te büyük yer veriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!