Küba’da Elian bayramı

Güncelleme Tarihi:

Küba’da Elian bayramı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Elian için iyi mi oldu

6 yaşındaki Elian annesinin ölümünü gördü, denizde ölüm kalım mücadelesi verdi, Amerikan medyasına malzeme, Küba ile ABD arasında krize sebep oldu. Macera filmlerine benzer, otomatik silahlı bir operasyonla kaçırıldı. Mahkemelerde süründü ve 7 ay sonra ABD macerasına başladığı yere, Küba'ya döndü. Ülkesi onu milli kahraman gibi karşıladı (yanda).

ABD ile Küba arasında 8 ay boyunca büyük bir krize yol açan 6 yaşındaki Elian sonunda babasının ABD'deki hukuk mücadelesini kazanmasının ardından ülkesine geri döndü. ABD, Elian krizi nedeniyle, Florida'daki Küba kökenli Amerikalıları ile yasadışı göç arasında kaldı. Küba ise, ezeli düşmanına karşı zafer elde etmek için büyük mücadele verdi. ABD'deki yakınları büyük acılar çeken küçük çocuğa, parlak bir gelecek vaad ediyordu. Diğer tercih ise, babasıyla birlikte Küba'da yaşamak.

Ancak Elian'ın kaderini ikinci tercihin çizeceği yol belirleyecek. O artık babasıyla birlikte Küba'da ve Kübalı.

Elian Gonzalez'in Küba'da ‘umuda yolculuk’ ile başlayan ve yine Küba'da noktalanan Amerika macerası, geçen Kasım'da başladı. Küçük çocuk önce ABD'ye kaçak girmeye çalışan annesiyle, tıka basa dolu mülteci teknesine bindi. Sonra tekne devrildi ve Karayip denizinin köpekbalıklarıyla dolu sularında diğer 30 kişiyle birlikte annesinin ölümünü seyretti.

Tek kurtulan kendisiydi. Florida eyaletinin Miami'de kentinde yaşayan büyükamcası Lazaro Gonzales'in yanına sığındı. Medyanın bir numaralı haber malzemesi oldu. Ve böylece Küba ile ABD arasında ideoloji kavgasının da simgesi oldu. ABD, kamuoyu ile adalet arasında sıkıştı.

Bandoyla karşılandı

Küba hükümetinin ‘milli dava’ ilan ettiği Elian krizi, babası Juan Miguel Gonzalez'in diplomatlar eşliğinde hukuk mücadelesi vermesiyle devam etti. Küçük çocuk bir de, otomatik silahlı FBI ajanlarının gece baskınına tanık oldu. Şiddet filmlerinde görülen bir operasyonla akrabalarının elinden alınan Elian sonunda ülkesine döndü. Ama bedelini de ödeyerek...

Kübalı diplomatlar, okul arkadaşları ve yakınları ile iki uçakla Küba'nın başkentdi Havana'ya inen Elian'ı askeri bando karşıladı. Küçük Elian uçaktan indiği sırada, öğrenciler ‘Elian, Elian’ diye bağırdılar.

Bu olayı ‘politik zafere’ dönüştürmeyi reddeden Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, Elian'ı karşılamak için havaalanına gitmedi.

Küba siyasi bir zafer kazandı ama Elian bu kadar acının üzerine ABD'de parlak bir gelecek yerine, tek adam Castro iktidarının hüküm sürdüğü Küba'ya geri dönmüş oldu. ABD Başkanı Bill Clinton, çocuğun babası Juan Miguel Gonzalez ile vatanına hareketini tasvip ettiğini belirtirken, ‘Keşke bu iş güzellikle, problem çıkmadan gerçekleşseydi’ dedi. Clinton ayrıca Elian ve ailesini istedikleri zaman gelmek üzere yeniden ABD'ye davet etti. Böylece Elian'ın ABD'nin ambargosu altında bulunan Küba'da ayrıcalıklı bir vatandaş olacağı ve istediği zaman Amerikan vizesi alabileceği vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!