Kriz aşıldı, yeni krizler kapıda... ABD Meclis Başkanı 15’inci turda seçildi

Güncelleme Tarihi:

Kriz aşıldı, yeni krizler kapıda... ABD Meclis Başkanı 15’inci turda seçildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2023 07:00

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi başkanı ancak 15’nci turda seçilebildi. Demokrat Nancy Pelosi’den boşalan koltuğa zar zor seçilen Kevin McCarthy oturdu.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçi Parti California Temsilcisi ve eski azınlık lideri Kevin McCarthy (57), ABD Temsilciler Meclisi Başkanı seçilmeyi, kendi partisindeki aşırı sağcı vekillere Başkan Joe Biden ve yönetimi hakkında çok sayıda soruşturma başlatma sözü verince 15’inci turda seçimi kazandı.

Tezahüratlarla yeni başkan seçilen McCarthy, “Babam bana her zaman nasıl başladığın değil, nasıl bitirdiğin önemlidir derdi” dedi. Eski Başkan Donald Trump’ın yanında durduğu ve geç saatlerde yaptığı aramalarda son oyları almasına yardımcı olduğunu söyledi.

BİRÇOK TAVİZ VERDİ

McCarthy’nin 15’inci oylamadaki zaferi, muhalif gruptaki beş temsilcinin, bu defa başka birine oy vermeyip boş oy kullanmasıyla geldi. McCarthy, 15’inci oylama turu sonrasında 418 oyun 216’sını alarak Meclis Başkanı oldu. Kutuplaşmış Cumhuriyetçi partisine liderlik ederken büyük zorluklarla karşılaşması beklenen McCarthy’nin partisindeki muhalif vekillere Başkan Joe Biden ve yönetimi hakkında çok sayıda soruşturma başlatma, Ukrayna’ya yönelik yardımları kısıtlama, kürtaj yasası ve göçmen sorunu konusunda verdiği sözlerin mecliste pek çok yeni krize neden olabileceği öne sürülüyor.

 

Haberin Devamı

BIDEN’DAN MESAJ

McCarthy, Demokrat Nancy Pelosi’den boşalan koltuk için yemin edip göreve başlarken ABD Başkanı Joe Biden, “Elimden geldiğince Cumhuriyetçilerle birlikte çalışmaya hazırım” diye açıklama yaptı.

BİLGİ NOTU: Cumhuriyetçi Parti’den aşırı sağcı 20 kadar vekil taviz talepleriyle seçimi uzattı, 1855 yılından bu yana en uzun meclis başkanı seçimi oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!