Kritik perşembe

Güncelleme Tarihi:

Kritik perşembe
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 00:00

Rusya ve İran önümüzdeki perşembe günü Moskova’da, atom silahı yapımında kullanılabilecek nükleer malzemenin Rusya’da kurulacak ortak fabrikada işlenmesi konusunu görüşecek. Bu pazarlıktan sonuç alınamaması halinde ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine harekat için düğmeye basacağı söyleniyor.

İRAN atom programının sırf barışçıl enerji amaçlı olmadığı görüşünde hemfikir olan Batı’da gözler, önümüzdeki perşembe günü Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılacak Rusya-İran atom pazarlığına çevrildi. Perşembe günü istenilen sonucun elde edilememesi halinde Pentagon’un yıllar önce Libya’ya uyguladığı nokta bombardıman planı için düğmeye basacağı konuşuluyor.

Perşembe günkü görüşmede, atom silah yapımında kullanılabilecek nükleer materyallerin Rusya’da kurulacak ortak fabrikada Moskova denetiminde işlenmesi görüşülecek. Bu arada Tahran’ın tonunda bir yumuşama seziliyor.

İTAR-TASS ajansının Tahran’dan bildirdiğine göre İran Dışişleri Sözcüsü Hamid Rıza Asefi İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’ndan çıkmayı hiçbir zaman düşünmediğini söyledi. Oysa İran Cumhurbaşkanı
/images/100/0x0/55eb2eeff018fbb8f8b0bd74
Mahmud Ahmedinecad daha birkaç gün önce, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun Viyana toplantısının hemen sonrasında ülkesinin bu anlaşmadan çıkarak nükleer programını ne pahasına olursa olsun tamamlayacağını söylemişti.

İran Dışişleri Sözcüsü Moskova’nın teklifinin de Tahran tarafından hiçbir zaman reddedilmediğini söyleyerek "İran, Rusya’nın birlikte uranyum zenginleştirme önerisine hayır demedi ki. Biz sadece Rusya teklifini bizim tüm atom programını dikkate alarak inceleme aşamasında bulunduğumuzu beyan etmiştik. Kesin hayır demedik. Moskova’da iki ülkenin Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcıları düzeyinde yapılacak perşembe günkü görüşmeler tavrımızı netleştirecek" şeklinde konuştu.

Pentagon füzeleri hazırlıyor

İNGİLİZ Sunday Telegraph gazetesi İran’a karşı askeri müdahale planının hazırlandığını yazdı. Gazeteye göre ABD İran’a topyekün saldırı düşünmüyor. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in planına göre Körfez Bölgesi ve Hint Okyanusu’ndaki atom denizaltılarında konuşlu füzelerle İran’ın nükleer tesislerine yönelik nokta operasyonu yapılacak. Denizaltıların yanı sıra ek olarak en fazla B2 bombardıman uçakları kullanılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!