Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2022 07:00

İngiltere tahtının en uzun süreli hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

BİR süredir sağlığı kötüye giden Kraliçe 2. Elizabeth, İskoçya’daki Balmoral Malikânesi’nde yaşamını yitirdi. Son olarak salı günü yeni Başbakan Liz Truss’ı kabulünde kamuoyu önünde gözüken Kraliçe Elizabeth’in ölümü, Buckingham Sarayı’nca yapılan kısa bir duyuru ile açıklandı. Ölüm ilanından saatler önce Saray, Kraliçe’nin sağlığının endişe verici olduğunu açıklanmış ve tüm ailesinin Balmoral Malikânesi’ne gelmesi istenmişti. Buckingham’dan yerel saatle 18:30’da (TSİ 20:30) yapılan açıklamada, “Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde yaşamını yitirdi” denildi. Bundan kısa süre sonra resmi ölüm ilanı Buckingham Sarayı önünde toplanan üzgün kalabalığın görebileceği şekilde demir korkuluklara asıldı.

‘KRAL LONDRA’YA DÖNECEK’

Açıklama, Kraliçe’nin dört çocuğunun da Balmoral’a varmasının ardından yapıldı. Kraliçe’nin ölümüyle birlikte 73 yaşındaki en büyük oğlu Charles Kral unvanı aldı. Buckingham, “Kral ve Konsort Kraliçe bu akşam Balmoral’da kalacak ve yarın Londra’ya dönecek” bilgisini paylaştı. Charles’ın en büyük oğlu ve Kraliçe’nin torunu William Veliaht Prens unvanı aldı. Eşi Kate’in, Kraliçe’nin resmi görevlerinin bir kısmını bundan sonra yürütmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Kraliçe’nin vefatı açıklandığında Kral Charles, Prenses Anne (72), Prens Andrew (62) ve Prens Edward (58), ayrıca Charles’ın oğlu Prens William Balmoral’daydı. Kraliçe, Birleşik Krallık’ın yanı sıra Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda dahil 14 ülkenin Kraliçesi ve devlet başkanı unvanına sahipti. 2’nci Elizabeth’in ölümüyle birlikte BBC, normal yayın akışını kesti. Özel yayın akışı kapsamında ulusal marş “God Save the Queen” (Tanrı Kraliçe’yi korusun) ekranda çalındı. Başbakanlık binası dahil tüm kamu binalarında bayraklar yarıya indirildi.

Rusya lideri Vladimir Putin’den ABD Başkanı Joe Biden’a kadar çok sayıda lider taziye mesajları yayınladı.

Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti

YENİ KRAL CHARLES

Haberin Devamı

Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünün ardından, yerine tahtın 1 numaralı vârisi olan Prens Charles geçecek. Tam adı “Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor” olan Galler Prensi, Kraliçe 2. Elizabeth ile Prens Philip’in en büyük oğlu. ‘Üçüncü Charles’ olarak anılacak Kral, annesi tahta çıktığında henüz 4 yaşında bir çocuktu.14 Kasım 1948 doğumlu olan Prens Charles, şu an 73 yaşında. Unvanları bakımından ise Birleşik Krallık tarihinin görevde bulunan en yaşlı prensi olarak biliniyor.

Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti

SON KEZ BAŞBAKAN İLE GÖRÜLDÜ

Truss, Başbakanlık Konutu önünde yaptığı konuşmada “Kraliçe’nin ölüm haberi tüm ülkeyi şoke içinde bıraktı. İngiltere bugün, onun sayesinde büyük bir ülke. O, birçok İngiliz gibi benim için de kişisel bir ilham kaynağıydı. Hayatı boyunca dünya çapında milyonlarca kişiyi etkiledi. Bu büyük bir kayıp günü. Ancak bize büyük bir miras bırakıyor. Bugün taç majesteleri Kral Charles’a geçiyor. Tanrı Kral’ı korusun” dedi.

Haberin Devamı

Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti

ÖLÜM İLANI ASILDI

Kraliçe’nin resmi ölüm ilanı Buckingham Sarayı önünde toplanan üzgün kalabalığın görebileceği şekilde demir korkuluklara asıldı.

Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti

BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Kraliçe’nin ölümünün ilan edilmesiyle Buckingham Sarayı’nda bayraklar yarıya indirildi. Kraliçe’nin en sevdiği yerlerden olan Windsor Kalesi’nde yoğun yağışa rağmen toplanan İngilizler, hayatını kaybeden Kraliçe için gözyaşları döktü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!