Kostis Stefanopulos'tan AB şantajı

Güncelleme Tarihi:

Kostis Stefanopulostan AB şantajı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos Kıbrıs sorunu çözülmedikçe Türkiye'nin AB üyeliğini engelleyeceklerini ima etti ve ‘Lefkoşa’yı ikiye ayıran duvar kalkmadıkça Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki duvar da kalkmayacaktır' dedi.

Ada'yı resmen ziyaret eden ilk Yunan Cumhurbaşkanı olan Kostis Stefanopulos, dün aralarında Yunan Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos'un da bulunduğu 45 kişilik bir heyetle Güney Kıbrıs'a gelerek gövde gösterisi yaptı. Larnaka Havaalanı'nda 21 pare top atışıyla karşılanan Stefanopulos için askeri tören düzenlendi. Karşılama töreninde Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti liderleri, askeri yetkililer, Başpiskopos Hrisostomos da hazır bulundu.

Klerides, havaalanında yaptığı konuşmada, Stefanopulos'un çok kritik bir dönemde Ada'ya geldiğini belirterek ‘Ziyaretiniz, Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki güçlü bağları sembolize ediyor ve herkese önemli mesajlar veriyor. Buradaki varlığınız, bölgenin barış, güvenlik ve istikrarına katkı sağlayacaktır’ dedi. Yunanistan'la birlikte bağımsız bir Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne üyeliği için mücadele verdiklerini kaydeden Klerides, Atina'nın Rumlar'ın en değerli ve en cömert destekçisi olduğunu vurguladı.

Stefanopulos da konuşmasında, Ada'ya düşmanca ve saldırgan mesajlarla değil dostluk ve kardeşlik mesajlarıyla geldiğini öne sürdü. Yunan Cumhurbaşkanı bununla birlikte, Türkiye'yi Kıbrıs konusunda saldırgan bir politika izlemekle suçladı ve ‘Tehditlerden yılmayacağız, kararlılıkla cevap vereceğiz. Kıbrıs’ta uluslararası hukuk yeniden tesis edilinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz. Her zaman yanınızdayız. Kıbrıs Yunanistan'ın en öncelikli ulusal davasıdır. Türkiye'nin saldırgan tutumu devam ettiği sürece Rum-Yunan ortak savunma doktrinini geliştireceğiz' diye konuştu. Konuşmasında Kıbrıslı Türklere de selam gönderen Stefanopulos, Kıbrıs'ın AB üyeliğinin her iki topluma da yarar sağlayacağını savundu. Stefanopulos, havalanındaki törenden sonra olağanüstü güvenlik önlemleri altında Lefkoşa'ya gitti. Ellerinde Rum ve Yunan bayrakları bulunan binlerce Rum, yol boyunca Stefanopulos'a sevgi gösterisinde bulundu. Halkın Stefanopulos'u karşılama törenlerine katılımını artırmak için resmi tatil ilan edilmişti.

ÇEŞNİCİSİYLE GELDİ

Lefkoşa'nın Rum Belediye Başkanı Yunan Cumhurbaşkanı'na şehrin kırık altın anahtarını verdi. Kırık anahtarın ‘Şehrin bir bölümünün Türk işgali altına olmasını’ sembolize ettiği belirtildi. Dimitriades, anahtarı verirken ‘Lefkoşa, işgal altındaki tek başkenttir. Bizi kurtarınız’ dedi. Stefanopulos da ‘Bu durum böyle devam edemez. Lefkoşa’daki duvarlar aynı zamanda Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki duvarlar olacak' diye karşılık verdi.

Bu arada, Stefanopulos'un zehirlenme ihtimaline karşı, yemeklerini kontrol etmek için Yunanistan'dan çeşnicilerin de geldiğini duyuldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!