Kosova'nın bağımsızlık planı ABD'yi endişelendiriyor

Güncelleme Tarihi:

Kosovanın bağımsızlık planı ABDyi endişelendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2007 09:35

Nihai statüsü konusundaki belirsizliği 1999 yılından bu yana giderilemeyen Kosova’nın tek taraflı bir bağımsızlık ilan etme ihtimali, Amerikalı uzmanları endişelendiriyor.

Haberin Devamı

Amerika ve Rusya, Kosova’ya koşullu bağımsızlık öngören Birleşmiş Milletler Planı üzerinde uzlaşamıyor. Avrupa Birliği ve Kosova, soruna bir an önce çözüm bulunması için bastırıyor. Sırbistan, Kosova’nın bağımsızlığına asla izin vermeyeceğini söylüyor. Bu ortamda Kosova’yı nasıl bir çözüm beklediği sorusu, 8 yılın ardından sorulmaya devam ediyor.

Kosova sorununa çözüm bulunamazken Priştine, daha önce Hırvatistan ve Slovenya’nın yaptığı gibi tek taraflı bağımsızlık ilan edebileceği yönünde sinyaller vermeye başladı. Ancak Amerikalı uzmanlar, bunun Amerika’yı zor durumda bırakabileceğine inanıyor.

“AMERİKA’YI ZOR DURUMDA BIRAKIR”

Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuşan Washington’daki Ulusal Savunma Üniversitesi’nden Steven Meyer, tek yanlı bir bağımsızlık ilanının Amerikan diplomasisi için sorun yaratabileceğini söyledi.

Meyer, "Bu tek yanlı bağımsızlık ilanını tanırsak, uluslararası hukuk ve demokratik süreçten yana olduğumuzu söylemek, bizim için çok zor olur. Eğer tanımazsak, o zaman da Kosova halkının büyük çoğunluğunu oluşturan Amerika yanlısı halk, bizi çok farklı bir açıdan görmeye başlar" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ KONTROLÜNE DE RUS ENGELİ

Rusya, sadece Kosova’ya bağımsızlığın önünün açılmasına engel olmuyor aynı zamanda Kosova’nın geleceğine ilişkin Birleşmiş Milletler için bir rapor hazırlayan Martti Ahtisaari’nin, “NATO’nun Kosova’da barışı koruma ve hükümetini denetleme görevlerini Avrupa Birliği üstlensin” önerisinin de dolaylı olarak önünde duruyor.

Yunanistan’ın Washington Büyükelçisi Alexandros Mallias Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan Avrupa Birliği’nin Kosova’da bu görevleri üstlenemeyeceğini söyledi. Mallias, "Güvenlik Konseyi’nin tüm daimi üyelerinin uzlaşması lazım. Bu nedenle, Rusya’yı bu işe razı etmek ve çözüme dahil etmek gerekir. Kosova esasında bir Avrupa sorunudur. Kosova Avrupa üzerinde ve Avrupa sahnesinde yer alan bir topraktır" diye konuştu.

Konunun ABD Başkanı George Bush ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’en Maine’de yaptıkları görüşmede de gündeme geldiği ancak görüşmede fazla bir ilerleme kaydedilemediği bildirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!