Kosova'daki kanı durdurun

Güncelleme Tarihi:

Kosovadaki kanı durdurun
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem dün Belgrad'da biraraya geldiği Yugoslavya Cumhurbaşkanı Miloseviç'e, Cumhurbaşkanı Demirel'in, ‘Kosova’da akan kanı durdurun' çağrısını iletti. Cem ayrıca, Miloseviç'ten 1996 yılında Arnavutlarla imzalanan eğitimde özerklik anlaşmasını hayata geçirmesini önerdi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Kosova'da yaşanan çatışmaların engellenmesine katkıda bulunmak için dün Belgrad'da görüştüğü Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'e, ‘Akan kanı artık durdurun’ çağrısında bulundu. Cem, Miloseviç'e Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de aynı yönde bir mesajını sundu.

Cem Yugoslavya'nın 1992 yılında dağılmasının ardından kurulan Yeni Yugoslavya Cumhuriyeti'ni de ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı oldu. Cem, Belgrad'da yaklaşık 5 saat süren temasları sırasında Miloseviç dışında Federal Dışişleri Bakanı Zivadin Jovanoviç ile de görüştü.

Cem, Miloseviç ile yaklaşık 1.5 saat süren görüşmesinde Kosova'da Arnavutlar ile Sırplar arasındaki gerginliğin sona erdirilmesi için adımlar atılmasının gerektiğini söyledi. Kosova'daki çatışmaların sürmesi halinde, ‘Tüm bölgeyi tehdit edebileceğini ve Balkanlar’daki hassas istikrarı yıkabileceğine' dikkat çeken Cem, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nden de ilk adım olarak 1996 yılında Arnavutlar ile imzaladıkları eğitim anlaşmasının uygulanmasını istedi. Cem, ‘Kosova’daki gelişmelerden bir bölge ülkesi olarak Türkiye büyük endişe duymaktadır. Eğitim anlaşmasının uygulanması bölgedeki olumlu havanın yaraltılmasında ilk adımı oluşturabilir' dedi.

Cem'in ifade ettiği eğitim anlaşması 1996 Eylül'ünde dönemin Sırbıstan Cumhurbaşkanı Miloseviç ile Kosova'daki Arnavutların Lideri İbrahim Rugova arasında imzalanmış, ancak bugüne kadar uygulanamamıştı.

Cem'in eğitim anlaşması önerisine karşılık Miloseviç'in de olumlu bir tavır takındığı öğrenildi. Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Alev Kılıç görüşme hakkında yaptığı açıklamada, ‘Yugoslav tarafının böyle bir adım atmakta arzulu olduğunu ve bu yönde bazı gelişmeler beklenebileceğini düşünüyoruz’ diyerek Miloseviç'in bu konuya sıcak yaklaştığını ifade etti. Kılıç, Arnavutlar ile Yugoslavya yönetimi arasında eğitim anlaşması uygulanmasına yönelik bir mutabakatın önümüzdeki günlerde imzalanabileceğini bildirdi.

Sırplardan cevap:İçişlerimize karışmayın

YUGOSLAVYA resmi haber ajansı Tanjug, Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in, ‘Kosova’daki kanı durdurun' çağrısında bulunan Türk Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e sert bir karşılık vererek, ‘Kimse içişlerimize müdahale etmesin’ dediğini duyurdu.

Habere göre, Miloseviç Cem'e, ‘Kosova’daki karışıklık, ancak ve ancak, Yugoslayva anayasası ve yasaları çerçevesinde çözülebilir' dedi. Kosova'daki olayların uluslararası arenaya taşınmasını kesinlikle kabul etmeyeceğini belirten Miloseviç ayrıca, ‘Arnavut teröristlerin temizlenmesi için polisin başlattığı operasyonlar krizin çözülmesi için gereklidir ve sorunun çözülmesi için atılan bir adımdır’ dedi.

BELGRAD






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!