Kosova Başbakanı Kurti: Sırbistan’ın planı kuzeyi ilhak etmekti

Güncelleme Tarihi:

Kosova Başbakanı Kurti: Sırbistan’ın planı kuzeyi ilhak etmekti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2023 07:00

Kosova-Sırbistan sınırında geçen haftadan bu yana devam eden gerilimde, Priştine hükümeti Sırbistan’ın ilhak planını ortaya çıkardıklarını iddia etti. Belgrad ise sınır hattındaki askerlerin sayısının düşürüldüğünü duyurdu.

Haberin Devamı

HAFTALARDIR GERGİN

Kosova Başbakanı Albin Kurti, 24 Eylül’de sınırdaki Banjska bölgesinde yaşanan çatışmanın daha uzun soluklu bir ilhak planının parçası olduğunu öne sürdü. Kurti, Kosova polisinin topladığı istihbarata göre Banjska’daki olayların “37 ayrı mevziye koordineli bir saldırı yoluyla Kosova’nın kuzeyini ilhak etme yönündeki daha büyük bir planın parçası olduğunu” kaydetti. Kurti planın devamında “silah ve asker tedarikini mümkün kılmak için Sırbistan’a giden bir koridorun kurulacağını” da belirtti. 24 Eylül sabahı Banjska’da yolu kapatan Sırpların ateş açması sonucu bir Kosova polisi ölmüştü.

BELGRAD ASKER ÇEKTİ

ABD’nin, Belgrad’ın Kosova sınır hattına emsalsiz askeri yığınak yaptığı açıklamasının ardından Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic, sınır hattındaki ordu mensuplarının sayısının 8 bin 350’den 4 bin 500’e düşürüldüğünü açıkladı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise CNN televizyonunda, “Sırbistan, Kosova’nın kuzeyinde olaylar yaşanmasını isteyen son ülke. Barış, Sırbistan’ın çıkarına olan bir durum” dedi. Ayrıca, bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayı üstlenen Kosovalı Sırp Milan Radoicic’in adalet önünde hesap vereceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!