Körfez krizi

Güncelleme Tarihi:

Körfez krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Körfez'de diplomasi savaşı

ABD, Irak'a olası bir askeri operasyon için geri sayarken, Körfez, iki tarafın diplomasi savaşına ve söz düellolarına sahne oluyor. S.Arabistan ve Kuveyt'te temaslarda bulunan ABD Savunma Bakanı William Cohen, ABD askeri gücünün Körfez'de saldırıya hazır hale geldiğini açıklarken, Arap ülkelerinden destek bulmak için diplomasi atağı başlatan Irak Savunma Bakanı Sultan Haşim Ahmet ‘Savaş çıkarsa zafer bizim olacak’ diye meydan okudu. Irak Dışişleri Bakanı Said El-Sahaf, Şam'da temaslarda bulunurken, ABD Başkanı Bill Clinton, askeri operasyona destek bulmak için Kanada ve Hollanda başbakanlarını telefonla aradı.

Arap Birliği'nden çözüm planı

Arap Birliği Genel Sekreteri İsmet Abdülmecit, birliğin yanısıra Fransa, Irak ve Rusya'nın krizin çözülmesi için BM'ye sunulmak üzere bir çözüm planı hazırladıklarını açıkladı. Öneriye göre Irak aralarında başkanlık saraylarının da bulunduğu 68 silah tesisini denetime açacak. Saddam'ın denetlenmesine karşı çıktığı 8 tesis, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın yeni atayacağı bir ekip tarafından teftiş edilecek. Diğer tesisler ise Bağdat'ın kitle imha silahlarını denetlemekle görevli UNSCOM uzmanlarına açılabilecek. ABD, koşullu çözümü reddediyor. Rusya Devlet Başkanı Yeltsin ise Annan'ın diplomatik çözüm arayışları çerçevesinde Bağdat'a gideceğini açıkladı.

Irak zirvesi

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Suriye ve S.Arabistan'la bir Irak zirvesi yapabilmek için girişimde bulunduğu bildirildi. Merkezi Londra'da bulunan El-Hayat gazetesi, adını açıklamadığı Mısırlı yetkililere dayanarak verdiği haberinde, ABD'nin, BM kararlarına uyması için Irak'a 17 Şubat'a kadar zaman tanıdığını duyurdu. Gözlemciler, Olimpiyat sonrasında ABD'nin geniş çaplı bir harekat başlatabileceği yorumlarını yapıyorlar.

Birkaç hafta süre tanıyın

Saddam'ın bilim danışması Amer Al Saadi ise artık Irak'ın elinde biyolojik silah bulunmadığını ve bu silahları başkanlık saraylarında aramanın ‘aptallık’ olduğunu söyledi. Askeri müdahalenin krizi daha da içinden çıkılmaz bir hale sürükleyeceğini iddia eden Saadi ‘Politikacılar bizi birkaç hafta başbaşa bırakırsa, sanırım problemin üstesinden geliriz’ dedi.

İsrail'e haber verilecek

ABD, Irak'a yönelik askeri operasyondan önce İsrail'i haberdar edeceği konusunda güvence verdi. İsrail Maariv gazetesinin haberine göre, ABD Savunma Bakanı William Cohen, İsrail Savunma Bakanı Yitzak Mordehai'ya Saddam'ın saldırması durumunda İsrail'in misilleme hakkı bulunduğunu söyledi. İsrail, kimyasal saldırıya karşı Almanya'dan 180 bin gaz maskesi alıyor.

İngiltere savaşa hazırlanıyor

ABD'ye askeri operasyon konusunda tam destek veren İngiltere, savaş hazırlıklarına başladı. The Times gazetesine göre, önceki gün üst düzey geneller ordu kumanda merkezinde gizli bir brifing verildi. Gazete, bunun yaklaşan savaşın bir habercisi olduğu görüşüne yer verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!