Koreliler Peres'e ErdoÄŸan'ın sözüyle seslendi

Güncelleme Tarihi:

Koreliler Perese Erdoğanın sözüyle seslendi
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 11, 2010 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta "Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz" dediği İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Güney Kore'nin başkenti Seul'da "Katil" sloganıyla karşılandı.

Haberin Devamı

GÜNEY KORELİLER PERES'İ BÖYLE PROTESTO ETTİ

Güney Kore'ye bir çalışma ziyareti gerçekleÅŸtiren Peres, Ä°srail'in yardım filosuna düzenlediÄŸi kanlı baskından ötürü protesto gösterileriyle karşılaÅŸtı.Â

İsrail büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 50 Güney Koreli, ellerinde "Katil Şimon Peres" ve "Filistin'e özgürlük" yazılı dövizlerle İsrail Cumhurbaşkanı'nın ziyaretini protesto etti. Dövizlerde İsrail operasyonundan fotoğraflar da kullanılırken, göstericiler Peres aleyhinde sloganlar attı.

Protesto eylemi sırasında dört otobüs dolusu polis hazır bulunurken, gösteriler olaysız sona erdi.

ZÄ°YARETÄ° TARTIÅžMA YARATTI

Peres'in 9 kişinin hayatını kaybettiği İsrail operasyonun ardından gelen Güney Kore ziyareti ülkede yoğun tartışmalara neden olmuştu.

Hatta Güney Kore'nin yardım gemilerine saldırısından dolayı dünyanın tepkisini üzerine çeken İsrail'in yandaşı görünmemek için Peres'in gezisini resmi ziyaretten çalışma ziyareti seviyesine düşürdüğü ileri sürülmüştü.

Haberin Devamı

Peres İsrail medyasında çıkan bu haberleri reddederek, ziyaretinin başlangıçta da çalışma ziyareti olarak planlandığını ifade etmiş, aynı şekilde Güney Kore Dışişleri Bakanlığı da ziyaretin başlangıçta da bir devlet ziyareti olarak planlanmadığını açıklamıştı.

Peres, Seul'daki temasları kapsamında bugün Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak ile bir araya geldi. Peres'e ayrıca Kore Üniversitesi'nde fahri doktora verilmesi ve İsrailli liderin burada bir konuşma yapması planlanıyordu. Ancak Güney Kore Dışişleri Bakanlığı iki etkinliğin de iptal edildiğini açıkladı. Öte yandan Peres'in Güney Kore’den sonra Vietnam’a yapacağı ziyaretin de iptal edildiği bildirildi.

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz yıl Ocak ayında İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'ndaki bir oturumda yüksek sesle konuşan ve parmağını sallayan Peres'e çıkışarak, İsrail'in Gazze saldırısını sert sözlerle eleştirmiş ve "Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz" ifadesini kullanmıştı. "One minute" krizi olarak tarihe geçen olayda Erdoğan daha sonra ise oturum yöneticisi ABD'li gazeteci David Ignatius'u da kendisine kısa süre vermekle eleştirmiş ve "Davos bundan sonra benim için bitmiştir. Daha Davos'a gelmem" diyerek, paneli terk etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!