Kore’de tansiyon yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Kore’de tansiyon yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2010 00:00

Güney Kore: 26 Mart’ta 46 denizcimizin öldüğü savaş gemisini Kuzey Kore batırdı. Kuzey Kore: Yaptırımlara, misillemeye, topyekûn savaşla yanıt veririz.

Haberin Devamı

KUZEY KORE BÖYLE PROTESTO EDİLDİ

AİLELER ASKERLERİN YAKASINA YAPIŞMIŞTI - FOTO GALERİ

GÜNEY Kore, Kuzey Kore’yi iki ay önce Sarı Deniz’de savaş gemisini vurup batırmak ve 46 denizcisinin ölümüne yolaçmakla suçladı. Kuzey Kore, bu suçlamaya savaş tehdidiyle karşılık verdi.

Bir süredir soruşturma yürüten müfettişler, savaş gemisinin, Kuzey Kore’ye ait bir denizaltından atılan bir torpido yüzünden battığına dair ellerinde kanıt olduğunu duyurdu. Açıklamada, “Gemi, bir K. Kore denizaltısından atılan 250 kiloluk bir torpidonun gemi dışında patlaması ile ikiye bölünerek batmıştır” şeklinde bir ifade kullanıldı.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak’ın makamından yapılan açıklamada, komünist Kuzey Kore’ye yönelik sert tedbirler alınacağını ve konuyla ilgili acil toplantı yapılacağı belirtildi.

Topyekûn savaş tehdidi

Kuzey Kore, Güney Kore’nin geminin batırılması suçlamasıyla Kuzey’e yaptırım uygulaması durumunda savaş da dahil olmak üzere her türlü sert tedbiri alacağını açıkladı. Böylece 1950-53 yılında savaşan iki ülke arasındaki gerginlik bir kez daha yükselmiş oldu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Kuzey Kore’nin izolasyonunu derinleştirecek saldırgan hareketlerinden sorumlu tutulacağı kaydedildi.

Çin’den itidal çağrısı

Kuzey Kore’nin en önemli müttefiklerinden Çin, olayın talihsizlik olduğunu belirtti ve taraflara itidal çağrısı yaptı.

Başbakan Yukio Hatoyama, Kuzey Kore’nin Güney’e ait bir savaş gemisini batırmasının affedilemez olduğunu söyledi ve Seul’e desteğini yineledi.

En büyük gerilim

1200 tonluk Güney Kore savaş gemisi “Çeonan”, 26 Mart’ta batmış ve 46 denizci hayatını kaybetmişti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, ABD, İngiltere ve İsveç’ten uzmanların da bulunduğu sivil ve askeri yetkililerden oluşan bir ekip görev almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!