Kongre'deki e-posta skandalı Bush'u sarstı

Güncelleme Tarihi:

Kongredeki e-posta skandalı Bushu sarstı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2006 11:31

ABD Temsilciler Meclisinde iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'ye mensup milletvekili Mark Foley'in, reşit olmayan erkek Kongre stajyerlerine e-posta yoluyla açık saçık mesajlar gönderdiğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandal, tam bir ay sonra yapılacak Kongre seçimleri öncesinde Başkan George W. Bush'u ve Cumhuriyetçileri derinden sarstı.

Cumhuriyetçi Parti'nin anketlerde geride gittiği bir ortamda Başkan Bush, Amerikan halkının ilgisini terörle savaş konusunda yoğunlaştırarak bu konuda kendilerinin muhalefetteki Demokrat Parti'den daha başarılı olduğu ve olacağı mesajını veriyordu.

Ancak Cumhuriyetçi Partili eşcinsel milletvekili Foley'in, 18 yaşının altındaki bazı erkek Kongre stajyerlerine gönderdiği e-posta mesajlarının medyaya sızması, zaten sıkıntıda olan Bush'un partisini daha da zor bir duruma soktu.
ABD'de halen Cumhuriyetçi Parti, Kongre'nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senatoda çoğunluğa sahip bulunuyor.

Ancak anketler, özellikle e-posta skandalının ardından seçmende Cumhuriyetçi Parti'den uzaklaşma eğiliminin başgösterdiğine işaret ederek, 7 Kasımdaki seçimde Temsilciler Meclisinin kontrolünün Demokrat Parti'ye geçmesi ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Cumhuriyetçi Parti'nin Kongredeki yöneticileri ve özellikle Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert, uzun süredir Foley skandalından haberi bulunmakla ve durumu örtbas etmeye çalışmakla suçlanıyor.

Ancak Hastert, yükselen istifa çağrılarını ısrarla reddediyor.

Foley, skandalın ortaya çıkmasının ardından milletvekilliğinden istifa ederek alkolizm tedavisine başlamıştı.

7 Kasım seçimlerinde 435 üyeli Temsilciler Meclisinin tamamı, 100 üyeli Senatonun da yaklaşık üçte biri yenilenecek.
Uzmanlar, Demokrat Parti'nin, Temsilciler Meclisinin denetimini ele geçirmesi durumunda zaten Irak savaşından dolayı aldığı halk desteği büyük oranda azalan Bush'un, politikalarını Kongreye kabul ettirmesinin zorlaşacağına işaret ediyor.
Foley skandalının etkileri sürerken, Watergate skandalını ortaya çıkaran isimlerden ünlü gazeteci Bob Woodward'un yeni yayımladığı ve Irak savaşıyla ilgili olarak Bush'u ve yönetimini suçladığı kitap da seçim öncesinde Cumhuriyetçi Parti'yi zorlayan ikinci bir unsur oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!