Kolombiya'da isyancı örgütler birleşti

Güncelleme Tarihi:

Kolombiyada isyancı örgütler birleşti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 11:50

Kolombiya'daki en büyük iki isyancı örgüt, ülkede ABD'nin desteklediği güvenlik güçlerine karşı mücadelede güçlerini birleştirme kararı aldı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ve Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN) sürpriz birleşme isteği, FARC ile bağlantısı olduğu bilinen bir internet sitesinde duyuruldu.

Açıklamada, "Tek düşmanımız, Kuzey Amerika Emperyalizmi ve onun oligarşik uşakları" ifadesi kullanıldı. Uzmanlar, derin ideolojik farklılıkları olan FARC ve ELN'nin birleşmesinin, Kolombiya'da 45 yıldır süren iç savaşa önemli bir etkisinin olacağını ve devlete daha büyük tehlike oluşturabileceğini düşünüyorlar.

Kolombiya'nın en eski ve en büyük sol görüşlü isyancı örgütü FARC'ın bir dönem 16 bin savaşçısı olduğu sanılıyordu. Örgütün halen 9 bin civarında savaşçıya sahip olduğu belirtiliyor. Gücünü kırsal kesimden alan FARC, kendisini uyuşturucu kaçakçılığıyla finanse ediyor.
Küba Devrimi'nden esinlenerek Kolombiyalı entelektüeller tarafından 1965 yılında kurulan ELN'nin, kasaba ve şehirlerde yandaş toplamada başarılı olduğu biliniyor.

FARC geçmişte ELN'yi içine çekmeye çalışmış, ancak küçük örgüt, bazı bölgelerde FARC'ı yenerek beklenenden daha güçlü olduğunu ortaya koymuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!