Köln'de dev Türk camisinin temelleri atıldı

Güncelleme Tarihi:

Kölnde dev Türk camisinin temelleri atıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 17:05

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) Almanya'nın Köln kentinde yaptıracağı Merkez Camisinin temeli törenle atıldı.

Haberin Devamı

KÖLN'DEKİ DEV CAMİNİN AÇILIŞINDAN FOTOĞRAFLAR

Törene Kuzey Ren Vestfalya Eyalet hükümetinin uyum sorumlusu Thomas Kufen, Türkiye'den de Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve Yurtdışındaki Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik katıldı.

Devlet Bakanı Çelik yaptığı konuşmada, temeli atılan 55 metre yüksekliğindeki caminin iki minaresi ve 36,5 metre çapındaki kubbesiyle şaheser mimari özelliğinin olduğunu belirterek, caminin dışarıdan şeffaf bir yapıya sahip olduğunu, içinin ise dışarıdaki şeffaflıktan daha şeffaf olacağını söyledi.

20. yüzyıldan dünyada geriye kalanın hoşgörüsüzlük iklimi olduğunu ifade eden Çelik, bugün tüm din temsilcilerinin burada toplanarak, hoşgörü iklimini oluşturduklarını kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da temeli atılan caminin Almanya için iftihar tablosu oluşturduğunu söyledi.
Din özgürlüklerinin abidesi olacak Merkez Camisi'nin temel atma töreni için bir araya geldiklerini belirten Bardakoğlu, caminin yapımındaki başarının sadece Köln'de yaşayan Müslümanlara ait olmadığını, tüm Kölnlülerin ve Almanya'nın da bu başarıda hak sahibi olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Caminin aynı zamanda bir kültür merkezi olacağını, özgürlükler geliştikçe insanların birbirine saygısı arttıkça dünyaya daha çok huzur ve barış geleceğini ifade eden Bardakoğlu, Almanya'nın din özgürülüğü konusundaki tavrının tüm dünyaya örnek olmasını diledi.

BARDAKOĞLU: "ÖZGÜRLÜKLERDEN YANAYIZ"

Bardakoğlu, siyaset dışındaki bir dini kurum olarak özgürlüklerden yana olduklarını vurgulayarak, Tarsus'taki Aziz Paul Kilisesi'nin kilise olarak hizmet vermesini istediklerini kaydetti.

Almanya'daki din görevlilerinin Almanca bilmelerine önem verdiklerini ve bunda kararlı olduklarını belirten Bardakoğlu, DİTİB camisinde iki dilde hutbe verildiğine dikkati çekti ve Türkiye'nin İslam ülkesi olarak dini özgürlüklerin sonuna kadar korunması ve laik yapısıyla Avrupa içinde önemli örnek bir ülke olduğunu söyledi.

Modern insanın ciddi bir yalnızlık içinde olduğunu ifade eden Bardakoğlu, cami ve kültür merkezlerinin modern insanın yalnızlığını gideren toplumla ve kendisini barıştıran mekanlar olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

SAĞCI ALMANLARDAN PROTESTO

Avrupa'nın en modern cami ve kültür merkezi olması hedeflenen DİTİB Merkez Camii, Almanya kamuoyunda uzun süre tartışılmıştı. Aşırı sağcı grupların itirazlarına ve yürüttüğü kampanyalara karşın Köln Büyükşehir

Belediyesi cami projesi imar yapımına geçen yıl Ağustos ayında onay vermişti.

Yaklaşık 50 kadar cami karşıtı aşırı sağcı Pro Köln taraftarı temel atma törenini protesto etti. Otonom olarak adlandırılan solcu bir grup ise cami karşıtlarına karşı gösteri yaptı.

Temel atma töreni Katolik ve Protestan kilisesi temsilcilerini de bir araya getirdi. Protestan ve Katolik kilise temsilcileri birlikte konuşma yaptılar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!