Köln aşırı sağcılara geçit vermedi

Güncelleme Tarihi:

Köln aşırı sağcılara geçit vermedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2015 23:17

Almanya'da İslam karşıtı ve yabancı düşmanı gösterilerle ortaya çıkan "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar” (PEGIDA) hareketi ülke genelinde protesto edildi. Köln'de, aşırı sağcı Pegida'nın uzantısı Kögida'nın düzenlemek istediği yürüyüş, binlerce karşı gösterici tarafından engellendi. Tarihi Köln Katedrali de aşırı sağcılara tepki olarak ışıklarını kapattı.

Haberin Devamı

Köln aşırı sağcılara geçit vermedi

Almanya’da, Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (Pegida) adlı İslam karşıtı grubun Köln'de Kögida adıyla düzenleyeceği yürüyüş, karşı göstericiler tarafından engellendi. Kögida grubu, Deutz Semti'ndeki Otto Meydanı'nda bir araya geldikten sonra Köln Katedrali yanındaki Roncalli Meydanı'na kadar yürümeyi planlıyordu. Ancak İslam karşıtı Kögida'nın toplandığı Otto Meydanı'nın etrafı ve grubun yürüyüş güzergahı binlerce karşı gösterici tarafından sarıldı. Yürümek için çıkış yolu bulamayan yaklaşık 300 aşırı sağcı, Otto Meydanı yanındaki Deutz Tren Garı'ndan trenlere binerek uzaklaştılar. Kögida'nın toplandığı meydanın etrafını demir bariyerle çeviren polis, meydanın etrafında adeta etten duvar ördü. Kögida üyeleri ellerinde, “Avrupa'nın İslamlaşmasını durdurun” yazılı pankartlar ve Alman bayrakları taşıdılar.

Haberin Devamı

Köln aşırı sağcılara geçit vermedi

KÖLN KATEDRALİ IŞIKLARINI KAPATTI
İslam karşıtı Pegida'nın uzantısı Kögida'nın biraz ilerisinde, Fuar Kulesi'nin altında toplanan karşıt göstericilerin mitingi ise coşkulu geçti. Yapılan konuşmaların ardından müzik grupları sahne aldı. Göstericiler sık, sık, “Naziler dışarı” sloganları attılar. Kögida'nın Otto Meydanı'nı terk etmesinin ardından karşıt göstericiler de Deutz köprüsü üzerinden tarihi KÖLN KATEDRALİ'ne doğru yürüyüş yaptılar. Aşırı sağcılara tepki olarak Köln'ün sembolü olan Köln Katedrali dışarıdaki ışıkları kapattı. Köln Katedrali'nin yanı sıra Protestan Antoniter Kilisesi ile Çikolata Müzesi de ırkçılara tepki olarak ışıklarını kapattılar.
Gösterilerin yapıldığı meydana alınmayan bazı sol gruplarla polis arasında zaman zaman arbede yaşandı.

Köln aşırı sağcılara geçit vermedi


“KÖLN'E VE ALMANYA'YA YAKIŞAN YAPILDI”
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Ortalama 100 kadar aşırı sağcıya karşı, Köln'de 20 bin kadar insan sokaklara döküldü. Köln'ün Dresden olmadığı, ırkçı gruplara Köln'de yer olmadığı gösterildi. Ayrıca böyle bir yürüyüşe ilk defa bu kadar Türkiye orijinli insanın katılması güzeldi. Rengarenk bir yürüyüştü. Kiliselerden sivil toplum kuruluşlarına, yabancılardan yerlilere kadar hepsinin birlikte ırkçılara dur demesi Köln'e ve Almanya'ya yakışır bir davranıştı. Çok sevinçliyim. Yürüyüşü yapamadılar. Tekrar trenlere binerek geldikleri yere gittiler.”

Haberin Devamı

HAMBURG’DA PEGIDA’YLA DALGA GEÇTİLER
PEGIDA’ya en esprili protesto Hamburg'dan geldi. PEGIDA adını tiye alarak kendilerini “TEGIDA - Hoşgörülü Avrupalılar Batı'nın Aptallaştırılmasına Karşı” olarak tanımlayan ırkçı karşıtlarının düzenlediği hoşgörü mitingine 4 binden fazla kişi katıldı.
Sosyal paylaşım siteleri üzerinden haberleşerek organize edilen mitinge, ilk kez düzenlenmesine karşın, çok yoğun katılım olması büyük sevinç yarattı. Merkez tren garı yakınındaki Glockengiesserwall Meydanı'nda saat 18.30'da başlayan mitingde göstericiler ellerinde ırkçı PEGIDA'yı kınayıcı sloganlar içeren döviz ve pankartlar taşıdılar.

SPD, Yeşiller, Sol Parti ve Korsanlar partilerinin yanı sıra, sendikalar, kiliseler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin de destek çağrısına Hamburg ve çevresi Türk Toplumu (TGH) da ortak oldu.

Haberin Devamı

Köln aşırı sağcılara geçit vermedi

Berlin'de PEGIDA yanlılarının yürüyüşünü protesto eden bir kişi böyle gözaltına alındı.

BERLİN’DE DE KARŞIT GÖSTERİLER DÜZENLENDİ
PEGIDA, başkent Berlin'de de iki farklı gösteriyle protesto edildi.

Berlin Türk Cemaati (TGB) tarafından tarihi Brandenburg Kapısı önünde düzenlenen gösteriye, Federal Meclis (Bundestag) Başkan Yardımcıları Claudia Roth ve Petra Pau, siyasi partilerden milletvekilleri ile yaklaşık bin kişi katıldı. Brandenburg Kapısı'nın ışıkları PEGIDA'ya tepki amacıyla söndürüldü.

Roth, burada yaptığı açıklamada, Almanya'nın ortak bir anayasaya sahip olduğunu ve PEGIDA'nın kimin nerede yaşayacağına karar veremeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

TGB Başkanı Bekir Yılmaz da geçen yıl ekim ayında Dresden'de ortaya çıkan İslam karşıtı ve yabancı düşmanı PEGIDA hareketinin Almanya'da adeta bir “korku imparatorluğu” yaratmak istediğini vurgulayarak, “Müslümanlara karşı korku oluşturuluyordu. Biz de bu insanlara bunu bırakmak istemedik ve gösteriyi organize ettik” dedi.

Yılmaz, Almanya'da çoğulcu bir toplumda yaşadıklarını hiç kimsenin bunu bozmasına izin vermeyeceğini sözlerine ekledi.

Berlin İçişleri Senatörlüğü'nün önündeki gösteriye de 5 bin kişi destek verdi. PEGIDA'ya destek veren BAERGIDA yanlılarının yolunu kesmek isteyen rotestoculara polis izin vermeyince arbede çıktı. Polislerle yaşanan arbedede 10 kişinin kısa süre gözaltına alındığı, bir polisin hafif yaralandığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!