KKTC'yle entegrasyon başlıyor

Güncelleme Tarihi:

KKTCyle entegrasyon başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Barış Harekatı'nın 23'üncü yıldönümünde Türkiye ve KKTC tarihi bir karar alarak ortak savunma doktrini oluşturacaklarını açıkladılar. Türkiye KKTC'nin savunmasını üstlenecek, Ada'da üsler kuracak.

KKTC kalkınmada öncelikli bölge

Kısmi entegrasyon çerçevesinde KKTC kalkınmada öncelikli bölgeler arasına alınıyor.Ziraat Bankası'nın Türk çiftçisine verdiği kredilerden KKTC'deki üretici de yararlanacak.

Türkiye, KKTC'yle ‘‘Porto Riko usulü bütünleşme'' projesini hayata geçirmek için ilk adımı Kıbrıs Barış Harekatı'nın 23'üncü yıldönümünde resmen attı. AB'nin Rum Yönetimi'yle üyelik görüşmelerine başlama kararı alması üzerine KKTC ile kısmi entegrasyon yolunda adım atan Türkiye, bu çerçevede Kuzey Kıbrıs'ı kalkınmada öncelikli bölgeler arasına alıyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in 7 bakanla birlikte dün gerçekleştirdiği ‘‘sivil'' Kıbrıs çıkarmasında yayınlanan deklarasyonla, Türkiye ve KKTC'nin ortak savunma doktrini oluşturacakları dünyaya resmen ilan edildi. Böylece Ecevit'in Barış Harekatı'ndan beri ısrarla savunduğu model, yine Ecevit tarafından hayata geçirilmiş oldu.

1993'te imzalanan Rum-Yunan ortak savunma doktrinine misilleme olarak gerçekleştirilen yeni doktrin çerçevesinde KKTC'nin savunmasını Türkiye üstlenecek. Bu önlemle, Yunanistan ve Rusya'nın Rum kesimine silah yığıp yatırım yaparak bozduğu askeri ve ekonomik denge yeniden kurulacak.

Deklarasyonda ayrıca Türk ve Rum liderlerini bir araya getiren New York sürecinin de yararsız olduğu belirtildi. AB Komisyonu'nun Gündem 2000 Raporu'nun bu süreci olumsuz etkilediği ve bu süreçten bir sonuç alınabilmesinin güçleştiği kaydedildi.

BÜTÜNLEŞME ADIMLARI

Dün yapılan resmi görüşmelerden sonra yayınlanan ortak deklerasyonla, ortak savunma doktrinine ek olarak şu önlemlerin alınacağı açıklandı:

Türkiye KKTC'nin dış temsilini üstlenecek. Bir çerçeve anlaşmasıyla uluslararası toplantılarına katılan Türkiye heyetlerinde KKTC'den de temsilciler resmen yer alacak.

TC ile KKTC arasında ekonomik ve mali birlik oluşturulacak. Bu çerçevede KKTC öncelikli bölgesel kalkınma makro ekonomik master planları kapsamına alınacak. Ayrıca Türkiye'deki kalkınmada öncelikli bölgelere verilen teşvik ve desteklerden KKTC de yararlandırılacak. Ziraat Bankası, KKTC çiftçisine Türkiye'deki koşullarla kredi verecek.

KKTC'ye bir-buçuk trilyon liralık kuraklık yardımı yapılacak. Bu yardım, Refahyol Hükümeti döneminde taahhüt edilen ve 50 milyon doları geçen ay verilen 250 milyon dolarlık yardımın dışında tutulacak.

Kıbrıs Bayrak Televizyonu'na Türk-Sat'ta frekans tahsis edilecek.

Kıbrıs Türkleri'ne yönelik uluslararası ambargonun etkilerini hafifletebilmek için Türkiye ile KKTC arasındaki gümrük duvarları aşamalı olarak kaldırılacak. Bu yolla Kıbrıslı ihracatçıların nefes alması sağlanacak.

KKTC'deki bankalarının dünya bankacılık sektörüne entegre edilebilmesi için Türkiye teknik yardım yapacak.

KKTC ile Türkiye arasındaki deniz ve hava ulaşımı geliştirilecek. Feribot seferleri artırılacak ve iyileştirilecek. Uçak sefer sayıları artırılacak. Gaziantep gibi değişik illerden de Ercan'a uçak seferleri başlatılacak. KKTC turizminin geliştirilmesi için acil önlemler alınacak.

İki ülke serbest bölgeleri bütünleştirilerek Doğu Akdeniz'de büyük bir ticaret ve sanayi merkezi oluşturulacak.

Porto Riko usulü

Türkiye ile KKTC'nin dün dünyaya ilan ettiği deklarasyon, ABD ile Porto Riko arasındaki entegrasyon modelinin hayata geçirilmesini öngörüyor. Kısmi entegrasyon olarak nitelenen bu plan çerçevesinde KKTC bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürecek, ancak savunma ve dış politikasını Türkiye'ye devredecek, ekonomik ilişkiler de geliştirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!