KKTC'de sigaraya yasak geliyor

Güncelleme Tarihi:

KKTCde sigaraya yasak geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2008 17:17

KKTC Cumhuriyet Meclisi, “Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul etti.

Türkiye dahil pek çok ülkede sigarayla ilgili uygulanan yasaklar, “Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası” ile KKTC'de de yürürlüğe girecek, başta kanser ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığın nedeni olan sigara ve tütün ürünlerinin içimi kısıtlanacak.

“Halkın genel sağlığını ve sigara içmeyen ve tütün ürünlerini tüketmeyen kişileri korumak; sigara ve tütün ürünleri tüketenlerin sağlıklarının da daha fazla zarar görmesini önlemek için uyarılar yaparak önlemler alınmasını” amaçlayan yasa, özellikle 18 yaşın altındakileri korumaya yönelik düzenlemeler içeriyor.

Yasa, halkın zararlı alışkanlıklardan uzak durmasını sağlamak, tütün ürünlerinin satışa sunumu, reklamı ve promosyonu konularında düzenleme, sınırlama ve yasaklamalara işlerlik kazandırmak, özendiren reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarına karşı koruyucu önlemler almak amacıyla da hazırlandı. Yasayla, tütün ürünlerinin içiminin tümüyle yasak olduğu kamuya açık kapalı alan ve yerler de saptanıyor.

Sağlık Bakanlığı müfettişleri, yasanın uygulanmasını gözetmek ve gerekli denetimleri yapmakla görevli olacak.

SAĞLIK BAKANI VAİZ: “YUMUŞAK GEÇİŞ SAĞLANACAK”

KKTC Sağlık Bakanı Eşref Vaiz, Mecliste yaptığı konuşmada, yasayla ilgili olarak bir propaganda kampanyası başlatılacağını ve bilinçlendirme çalışmalarının broşürlerle devam edeceğini belirtti ve uygulamada “yumuşak geçiş sağlanacağını” bildirdi.

Vaiz, tütünün zararlarından tüm toplumu, ama özellikle gençleri korumak amacıyla bu yasanın hazırlandığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!