KKTC Türkiye’den borç silmesini isteyecek

Güncelleme Tarihi:

KKTC Türkiye’den borç silmesini isteyecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2010 00:00

Cumhurbaşkanı Talat, KKTC’nin Türkiye’den, Rumların da Yunanistan’dan borçlarını silmesini isteyeceğini söyledi. KKTC’nin 4 milyar dolar borcu bulunuyor.

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat 18 Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Kıbrıslı Rum lider Dimitris Hristofyas’la 16 aydır devam ettirdiği müzakere sürecinde gelinen noktayı dün bir konferans düzenleyerek açıkladı. Yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi ve AB ile ilişkiler konularında önemli ilerlemeler sağladıklarını belirten Talat, Türkiye ve Yunanistan’dan KKTC ile Rum yönetiminin bugüne kadarki borçlarının silinmesini isteyeceklerini açıkladı.
Talat dün görüşme heyetiyle düzenlediği konferansta 01 Eylül 2008 tarihinden bugüne kadar Rum lider ile 71 kez bir araya gelerek 31 ortak netin hazırladıklarını söyledi. Talat, mülkiyet, garantiler ve toprak başlıklarında ise görüş ayrılıklarının bulunduğu ve derinlemesine müzakere etmediklerini ifade etti. Varılacak anlaşmanın AB’nin temel anayasası, birincil hukuk olması konusunda da anlaşmazlığın devam ettiğini vurgulayan Talat, KKTC’de yoğun bir şekilde eleştirilen, Rum seçmenlerin Türk lideri seçilirken sonucu yüzde 20 oranında etkileyecek şekilde çapraz oy kullanması konusuna henüz evet demediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

İŞTE TÜRKİYE’DEN BEKLENENLER

Talat’ın görüşme heyetinden alınan bilgilere göre, muhtemel bir anlaşma sonrasında Kıbrıslı Türklerin Türkiye’den beklediği mali destek şöyle:
* Borç silinmesi: KKTC 1974’ten bu yana kredi adı altında yaklaşık 4 milyar dolar borç aldı. Rum kesiminin Yunanistan’a büyük miktarda borcu bulunmuyor.
* Barış paketine katkı: Yeni kurulacak Kıbrıs federasyonu, birleşmenin maliyetinin karşılanması için başta AB olmak üzere uluslararası toplumdan mali yardım isteyecek. Barış paketi adı verilen konferansta garantör ülke Türkiye’nin de büyük katkısı bekleniyor. Rumlar, sadece mülkiyet konusunda oluşacak tazminatların 5 milyar doları bulanacağını savunuyor. 
* Hibe yardımı devam edecek: Türkiye KKTC’ye her yıl, 1 milyar lira hibe yardımı yapıyor. Türkiye, KKTC ile bu yıl imzaladığı protokolle 3 yılda 3 milyar lira (2 milyar dolar) yardım yapacağını açıklamıştı. Muhtemel bir anlaşma sonrasında Kıbrıs Türk devletinde oluşacak cari açık için Türkiye’nin belirli bir süre daha yardıma devam etmesi isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!