KKTC Cumhurbaşkanı Talat yeni kabineyi onayladı

Güncelleme Tarihi:

KKTC Cumhurbaşkanı Talat yeni kabineyi onayladı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 25, 2006 10:32

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, yeni kurulan Cumhuriyetçi Türk Partisi-Özgürlük ve Reform Partisi (CTP-Özgür Parti) koalisyonunun bakanlar kurulunu onayladı.

Talat, 13 Eylülde hükümeti kurmakla görevlendirdiği Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in sunduğu bakanlar kurulu listesiyle ilgili önceden bilgi sahibi olduğunu belirterek, "Bu listeyi onaylıyorum. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, yeni hükümetin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'nın da eşlik ettiği Soyer'e Kıbrıs Türk halkının yeni süreçte ciddi bir varlık mücadelesi ortaya koyması gerektiğini hatırlatarak, bu konuya özel önem verilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kamu yönetiminde verimin artırılması gerektiğine de işaret eden Talat, Kıbrıs Türk halkının kendi iradesiyle kendi geleceğini belirlemeyi sürdüreceğini ifade etti.

Haberin Devamı

7 BAKAN CTP'DEN

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Özgürlük ve Reform Partisi’nin (Özgür Parti) yeni kabinesinde bakanlıkların 7’si CTP’ye 3’ü ise Özgür Parti’ye ait.

CTP Genel Başkanı ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer başkanlığında kurulan CTP- Özgür Parti yeni kabinesi şu şekilde:

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Turgay Avcı (Özgür Parti)

Maliye Bakanı Ahmet Uzun

İçişleri Bakanı Özkan Murat

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar

Sağlık Bakanı Eşref Vaiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem

Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak

Ekonomi ve Turizm Bakanı Enver Öztürk (Özgür Parti)

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi (Özgür Parti)

Hükümetin programı, bugün meclise sunulacak. Yeni hükümet oluşum sürecine müdahaleler olduğu iddiasıyla karşı çıkan Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti (DP) ise meclis oturumuna katılmayacak.

Haberin Devamı

TALAT'TAN YENÄ° HÃœKÃœMETE TAVSÄ°YELER
   Â
KTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat,  yeni hükümetin önemli bir dönemde görev yapacağına işaret ederek, Kıbrıs sorunu ve kamu yönetimi konularında bazı tavsiyelerde bulundu. Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un BM Genel Kurulu'nda bu yıl yaptığı konuşmanın gelecek dönemde mücadelenin hangi alanda yoğunlaşması gerektiğine ışık tuttuğunu ifade eden Talat, Papadopulos'un ortaya koyduğu tutumun, Rum tarafının Kıbrıslı Türkleri asimile etme çabasına "bir çivi daha çaktığını" söyledi.
   Â
Papadopulos'un yaklaşımı çerçevesinde, "Kıbrıslı Türklerin, gerçek anlamda bir varlık mücadelesi vermesi gerekeceğine" işaret eden Talat, yeni hükümetin bu konuda dikkatli olacağından emin olduğunu belirtti.
   Â
Kamu yönetiminde verimin son derece düşük olduğunun Dünya Bankası'nın raporunda da ortaya konulmuş olduğuna işaret eden Talat, başta eğitim alanı olmak üzere, kamu yönetiminin ciddi şekilde elden geçirilmesi tavsiyesinde bulundu.
   Â
Kıbrıs sorununda gelinen nokta ve Türkiye'nin AB sürecinde karşı karşıya olduğu sıkıntıların, Kıbrıs Türk halkının kendi sorunlarını kendi çözecek düzeye yükselmesini zorunlu kıldığını belirten Talat, "Kıbrıslı Türklerin kendi iradesiyle kendi geleceğini belirlemeyi sürdüreceğine" işaret etti.

Haberin Devamı

DP VE UBP'NÄ°N TEPKÄ°SÄ°
   Â
Bir gazetecinin, Demokrat Parti (DP) ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) "yeni hükümeti tanımayacakları ve bu doğrultuda yaptıkları demokratik eylemlerin artarak süreceği" yönündeki açıklamalarını hatırlatması üzerine Talat, "Bu ülkenin hakkı olan demokratik yapıyı zedelemek hiçbirimizin yararına olmaz" diyerek, itidal çağrısını yineledi.
   Â
Dış politikada ciddi sorunlarla karşı karşıya olunduğu bir dönemde, iç politikada sağlıklı değerlendirmelerde bulunulması gerektiğine işaret eden Talat, "Bunu sağlayabilmek için bana ne düşerse elbette yapacağım" diye konuştu.
   Â
Ä°DDÄ°ALAR
   Â
Bir gazetecinin "yabancı işadamlarından KKTC'de yatırım karşılığında DP'nin komisyon aldığı" yönündeki iddialara ilişkin sorusu üzerine Soyer, bunların şimdilik sadece "iddia"dan ibaret olduğunu, bunları araştırmadan herhangi bir şey söylemenin doğru olamayacağını ifade etti.
   Â
Soyer, "Din İşleri Dairesi Başkanı Ahmet Yönlüer hakkındaki iddiaların da araştırılıp araştırılmayacağının" sorulması üzerine, herkes hakkındaki her türlü suistimal iddiasını araştırmanın görevleri olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!