Kızıldeniz'de facia

Güncelleme Tarihi:

Kızıldenizde facia
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 12:33

Kızıldeniz'de bin 414 kişilik gemi kayboldu. Bölgede onlarca ceset ve kazazede bulundu.

Haberin Devamı

Mısırlı denizcilik yetkilileri, Mısır'ın El Selam Deniz Ulaşım Şirketi'ne ait Selam 98 adlı geminin Suudi Arabistan'ın Duba limanından dün akşam saatlerinden ayrıldıktan kısa süre sonra radar ekranlarından kaybolduğunu belirtti.
Mısır Denizcilik İdaresi Müdürü Mahfuz Taha Marzuk, Kızıldeniz'de kaybolduğu bildirilen geminin battığını açıkladı.
Marzuk, içinde 1318 yolcu ve 96 kişilik mürettebat bulunan geminin geminin Mısır'ın Hurgada limanının 40 mil açığında battığını söyledi. Feribottakilerin büyük bir kısmının Mısırlı olduğu belirtildi.

TÜRK YOLCU YOK

İçinde 1414 kişi ve 220 araç bulunan feribotun batış nedeni henüz bilinmiyor, ancak gece geminin ayrıldığı Suudi Arabistan'ın batı sahilinde büyük dalgalar ve fırtına olduğu belirtildi. Gemide 99 Suudi, 6 Suriyeli, 4 Filistinli, bir Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı, bir Ummanlı, bir Kanadalı, bir Yemenli ve bir Sudanlı bulunduğu ifade edildi. Yolcuların yanı sıra yaklaşık 100 kişilik mürettebatın da gemide olduğu kaydedildi. Gemide Türk yolcu olmadığı bildirildi.

/images/100/0x0/55ea54c8f018fbb8f878f209

Yetkililer, geminin bu sabah karşı Mısır'ın güneyindeki Safaja limanına ulaşması gerektiğini, ancak gelmediğini kaydetti. Geminin son olarak radar ekranlarında Duba'ya 62 mil mesafedeyken görüldüğü bildirildi. Gemideki bazı yolcuların Hac ziyaretinden dönen kişiler olduğu sanılıyor.

Geminin radardan kaybolduğu bölgede yapılan aramalarda onlarca ceset ve filikalarda insanlar tespit edildi. Bir güvenlik yetkilisi, Mısır'ın Safaja kenti açıklarında cesetlerin görüldüğünü belirtti.

263 KİŞİ KURTARILDI

Mısır Ulaştırma Bakanı Lütfi Mansur, CNN'e yaptığı açıklamada, batıktan şimdiye kadar 263 kişinin botlarla kurtarıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili ise gemiden 231 kişinin kurtarıldığı, bölgede 185 kişinin cesetlerinin bulunduğunu söyledi.

Kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgede, geceleri deniz suyu sıcaklığının düşmesi nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe edilirken, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in sözcüsü, gemide yeterli sayıda kurtarma botunun bulunmadığını kaydetti.

GEMİ 35 YAŞINDAYDI

Haberin Devamı

Mısır Denizcilik İdaresi Müdürü Mahfuz Taha Marzuk, Associated Press'e yaptığı açıklamada, 35 yaşındaki geminin, Mısır'ın Hurgada limanının 70 kilometre açıklarında battığını söyledi. Kızıldeniz valisi Bekir El Raşidi, Mısır'ın Safaga kentinde bir kriz merkezi kurulmasına ve bölgedeki hastanelerde acil durum ilan edilmesine karar verildiğini belirtti. Mena ajansı da, yolcuların yakınlarının bilgi almak üzere Safaga'ya gelmeye başladığını duyurdu.

Bu arada İngiltere, bir savaş gemisini Mısır yolcu gemisinin battığı yere yönlendirdiğini bildirdi. HMS Bulwark adlı geminin yola çıktığı ve 1,5 günde kaza yerine ulaşacağı belirtildi.

Yetkililer, çok sayıda otomobil ve kamyonun bulunduğu feribotun yolcularının büyük çoğunluğunun Mısırlı ve Suudi olduğunu kaydetti.

Geminin sahibi El Selam Deniz Ulaşım Şirketi, internet sitesinde, geminin 1400 yolcu taşıyabildiğini duyurdu. Aynı şirkete ait El Selam 95 gemisi, Ekim ayında Kızıldeniz'de Kıbrıs Rum kesimi bandıralı bir gemiyle çarpışmış ve batmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!