Kızıldeniz’de bir ilk! ABD, Husilerin teknelerini vurdu

Güncelleme Tarihi:

Kızıldeniz’de bir ilk ABD, Husilerin teknelerini vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2024 07:00

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından, Yemen’deki İran destekli Husiler, İsrail ile ilişkili olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere saldırılarını sürdürürken, ABD gerilimin başından bu yana ilk kez Husi isyancılara ait tekneleri batırdığını açıkladı.

Haberin Devamı

ÇAĞRIYA YANIT VERDİ

Önceki gün bir ticari gemi Husilerin saldırısı üzerine imdat çağrısında bulunurken, bölgedeki ABD donanması çağrıya yanıt verdi. ABD helikopterlerine de ateş açan dört Husi botundan üçü vuruldu, biri ise kaçmayı başardı. Husi kaynaklara göre 10 kişi öldü ya da kayboldu. ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) Kızıldeniz’deki gerilimle ilgili yapılan açıklamada “daha geniş bir savaşa girme arzusunun olmadığı ancak meşru müdafaası doğrultusunda hareket edileceği” belirtildi.

BIDEN’A HUSİ BASKISI

Bölgede tansiyon giderek yükselirken, Amerikan New York Times (NYT) gazetesi de ABD Başkanı Joe Biden’ın Yemen’de Husilere ait üslere saldırması için baskı altında olduğunu yazdı. Haberde, Pentagon’dan üst düzey yetkililerin, Suriye ve Irak’taki füze üslerine düzenlenen saldırılara benzer operasyonların Yemen’deki Husi hedeflerine karşı da yapılmasını talep ettiği belirtildi. Pentagon’un Yemen’de İran destekli Husilerin kontrolündeki bazı füze ve drone üsleriyle Kızıldeniz’deki yük gemilerine düzenlenen saldırılarda kullanılan hızlı botların yer aldığı tesislere operasyon planı hazırladığı aktarıldı.

Haberin Devamı

İRAN DA SAVAŞ GEMİSİ YOLLADI

Kızıldeniz’de tansiyonun arttığı bir dönemde İran da Elburz isimli savaş gemisini bölgeye yolladı. Tasnim Ajansı, Elburz destroyerinin Kızıldeniz’in güney ucunda yer alan ve Hint Okyanusu’ndaki Aden Körfezi’ne bağlanan Bab el-Mendep su yolundan geçerek Kızıldeniz’e girdiğini belirtti. İran’ın deniz filosunun 2009’dan bu yana “nakliye yollarını güvence altına almak, korsanları püskürtmek ve diğer amaçlar doğrultusunda” bölgede faaliyet gösterdiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!