Kıyamet başladı

Güncelleme Tarihi:

Kıyamet başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Komşu galaksi Andromeda, dünyamızın da içinde bulunduğu Samanyolu galaksisini ezmeye başladı. Andromeda yakında galaksimizi yutarak yok edecek. Kıyamete sadece ... 3 milyar yıl kaldı!

GÜNEŞ sistemine evsahipliği yapan Samanyolu galaksisi, komşu Andromeda galaksisi tarafından ezilmeye başladı ve kıyametin kaçınılmaz olduğu bildirildi. Ancak bilimadamları yüreklere su serpmeyi de ihmal etmiyorlar: çünkü hesaplara göre kıyamete daha 3 milyar yıl var.

Amerikan Science dergisinin son sayısında çıkan makaleye göre evrende sayıları 100 milyar civarında gökada, yani galaksi bulunduğu tahmin ediliyor. Gökbilimciler, dünyanın da içinde bulunduğu 12 milyar yaşındaki Samanyolu'nun en yakın komşusu Andromeda galaksisi tarafından ‘öldürüleceğini’ tahmin ediyorlar.

950 KATRİLYON KM

Samanyolunun iki ucu arasındaki mesafe yaklaşık 100 bin ışık yılı (950 katrilyon km) ve galaksimiz milyarlarca yıldızı barındırıyor. Yıldızlar, iki spiral disk halinde kümeleniyor, diskler de farklı hızlarda bir merkez ya da çekirdek etrafında yörüngede dönüyor. Merkez ya da çekirdek olarak adlandırılan bu bölüm, maden bakımından çok zengin eski yıldızlardan oluşuyor.

Dergiye göre, Samanyolu'nu oluşturan maddenin büyük kısmı, aslında görünmüyor. Bu ‘kara’ madde, görünen kısmı çevreliyor ve ondan 20 kat fazla. Bilimadamları, bu ‘kara’ maddenin gizemini çözmeye çalışıyor.

MERKEZİ KARA DELİK

Güneş'ten yaklaşık 28 bin ışık yılı (266 katrilyon km) uzaktaki Samanyolu merkezinin, ‘çok yoğun’ bir kara delik olabileceğini düşünen bilim adamları, muazzam çekim gücünün etkisiyle kendi üzerine çöken kara deliğin, yakınına gelen her şeyi yuttuğuna inanıyor.

‘Borsada dev şirketlerin birleşmesi iyiye işarettir ama evrendeki devlerin birleşmeleri bazı galaksiler için ölüm anlamına gelir yani sevinecek birşey değildir’ diyen uzmanlar, Samanyolu'nun kendisinden iki kat büyük komşusu Andromeda gökadası tarafından yavaş yavaş ezilmekte olduğunu vurguluyor.

EZİP GEÇECEK

2,5 milyon ışık yılı (23.750 katrilyon km yani Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin 160 milyar katı) ötedeki Andromeda, saatte 500 bin km hızla Samanyolu'na yaklaşıyor. Üstelik, iki dev birbirine yaklaştıkça, bu hız artıyor. Gün gelecek, iki galaksi birbirlerini sıyıracak, ancak ‘kara madde’lerinin çekim gücü öylesine artacak ki, Andromeda Samanyolu'nu ezip çiğneyecek, tanınmaz hale getirecek.

Kanadalı astrofizikçi John Dubinski, bu kaçınılmaz ölüm senaryosunu anlattıktan sonra okurlarının yüreğine su serpmeyi de ihmal etmiyor; ‘Korkmaya gerek yok, Samanyolu’nun ölümüne daha 3 milyar yıl var...'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!