Kırgızistan'da yarın anayasa referandumu yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Kırgızistanda yarın anayasa referandumu yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 16:59

Kırgızistan'da yarın anayasa değişikliği için referandum yapılacak.

Haberin Devamı

Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonunun belirlediği seçim yasakları, bu gece yarısından itibaren uygulanacak.

Nüfusu 5 milyon 362 bin olan Kırgızistan'da kayıtlı yaklaşık 2 milyon 800 bin seçmen bulunuyor. Yurt içinde 9 seçim bölgesinde ve yaklaşık 2 bin 200 sandıkta, yurt dışında 38 sandıkta oy kullanılacak. Oy kullanan seçmenlerin parmağı boyanacak. Oy verme işlemleri yerel saatle 10.00'da başlayacak, 20.00'de sona erecek.

Referandumu, başta Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşlar ile 31 ülkeden 189 yabancı gözlemci ve 91 yabancı basın mensubu izleyecek.

Referandum dolayısıyla 7 bin 800 polis görev yapacak, yaklaşık aynı sayıda milis de polise destek verecek.

Haberin Devamı

Bu arada güneydeki etnik çatışmalardan etkilenen ve elinde kimlik belgesi olmayan seçmenlerin, dilekçeyle başvurmaları halinde bulundukları yere en yakın sandıkta oy kullanmalarına olanak tanınacak.

Öte yandan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Akılbek Sariyev, güvenlik güçlerinden güneyde seçim komisyonu üyelerinin ve seçim sandıkların güvenliğini sağlamalarını istedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ

Halkın oyuna sunulan anayasa değişiklik paketinin kabul edilmesi halinde, geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva 1.5 yıl süreyle Devlet Başkanı ve yeni hükümet kuruluncaya dek geçici Başbakan olarak görev yapacak. Otunbayeva, 2012 yılında yapılacak devlet başkanı seçimine giremeyecek.

Anayasada özellikle devlet başkanlığı ve meclis görev ve yetkilerinde yapılan değişikliklerle, devlet başkanının yetkileri kısıtlanıyor. Bundan sonra devlet başkanı 6 yıl için ve bir kez seçilecek. Devlet başkanı, daha çok temsili görev yapacak.

Mecliste sandalye sayısı 90'dan 120'ye çıkarılırken, parlamentoya sadece siyasi partilerin adayları girecek.

Anayasa değişikliği, kapatılan anayasa mahkemesinin yetkilerinin Yüksek Mahkemeye verilmesini de öngörüyor.

GÜNEYDE OLAĞANÜSTÜ HAL KALDIRILDI

Öte yandan ülkenin güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasındaki şiddetli çatışmaların çıkması üzerine ilan edilen olağanüstü hal, bu gece yarısı kaldırıldı.

Haberin Devamı

Oş eyaletinin güvenliğinden sorumlu ve İçişleri Bakan Yardımcısı Baktıbek Alımbekov, düzenlediği basın toplantısında, Oş eyaletinde olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını, referandum günü seçmenlerin ve seçim komisyonu üyelerinin can güvenliğini sağlamak için her türlü tedbirin alındığını belirtti.

Alımbekov, şehir giriş ve çıkışlarında güvenlik için konulan barikatların kaldırılmayacağını ve bu noktalarda askerlerin değil, polislerin görev yapmaya başladığını söyledi.

OLAYLARIN GELİŞİMİ

Kırgızistan'da 7 Nisan'da Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in işbaşından uzaklaştırılmasından sonra, muhalif siyasi parti liderleri Roza Otunbayeva, Almazbek Atambayev, Ömürbek Tekebayev, Azimbek Beknazarov, Temir Sariyev ile eski güvenlik görevlileri İsmail İsakov, Keneşbek Düşübayev ve Bolot Şer'in oluşturduğu geçici hükümet meclisi feshetti ve anayasa mahkemesini kapattı.

Haberin Devamı

Siyasi görüşleri farklı olmasına rağmen ve Bakiyev'in rejimine karşı Moskova'nın desteğini alan muhaliflerin devrimi sırasında 90'a yakın kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

Geçici hükümet, can güvenliği için ülkeyi terk eden Bakiyev'in ailesi ve yakınlarına ait tüm işyerleri, evleri ve banka hesaplarına el koydu ve bunların bir kısmını kamulaştırdı. Haklarında 100 ayrı dava açılan Bakiyev ve yakınlarının yakalanması için İnterpol'den yardım istendi.

Kırgızistan'daki geçici yönetim, ülkedeki siyasi ve ekonomik krizlerin önlenmesi amacıyla parlamenter sistem öngören anayasa değişikliği kararı almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!