Kırgızistan'a 71 milyon dolarlık BM yardımı

Güncelleme Tarihi:

Kırgızistana 71 milyon dolarlık BM yardımı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 11:59

Birleşmiş Milletler, etnik gruplar arasındaki çatışmalar dolayısıyla 400 bin kişinin yerinden edildiğini belirttiği Kırgızistan’a 71 milyon dolarlık acil yardım göndereceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Ülkede Nisan ayında yaşanan ayaklanmalardan sonra kurulan geçici hükümetin lideri Roza Otunbayeva, geçtiğimiz hafta yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 2 binler bulabileceğini ifade etti.

 

Kırgızistan’da nüfusun çoğunluğunu oluşturan Kırgızlarla Özbek azınlıklar arasında yaşanan çatışmaların 1 milyondan fazla kişiyi etkilediği ifade ediliyor. Bu kişilerin büyük bir çoğunluğunu da ülkelerinden kaçıp Özbekistan’a sığınanlar oluşturuyor.

 

Özbek hükümeti Birleşmiş Milletler’den önümüzdeki hafta Özbekistan’daki kamplar için de benzer bir yardım paketini gündeme getirmesini talep etti. 10 binden fazla sığınmacıyı kabul eden Özbekistan, yakın zamanda bu kişileri destekleyebilecek kapasitesinin tükenmesinden endişe ediyor.

 

Haberin Devamı

BAN DEVREYE GİRDİ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun BM İnsani İlişkiler Koordinasyon Bürosu Şefi John Holmes’un bağış yapan üye ülkelerle görüştüğünü belirtti.

 

Kırgızistan’a gönderilecek yardımların odağında gıda malzemeleri ve barınma olacak. Yardımın en az altı ay için yeterli olması umut ediliyor. Ban, ülkede gıda, su ve elektrik yokluğu çekildiğini bunun sebebinin de yağmalar, tedarik eksikliği ve hareket kısıtlamaları olduğunu belirtti.

 

Ban, hastanelerde ve diğer kurumlarda tıbbi ürün kıtlığı olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Ban Kırgızistan’da yaklaşık 300 bin kişinin yerinden edildiğini, 100 bine yakın insanın da Özbekistan’a kaçtığını söyledi. Bu kişilerin 80 bini mülteci kamplarında yaşıyor.

 

CLINTON'DAN BAKİYEV'E SUÇLAMA

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan mesajda, Bakan Hillary Clinton, ülkenin devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in yaşanan çatışmaların sorumlusu olabileceği ifade edildi.

 

Haberin Devamı

Açıklamada “Bakiyev’in, birkaç ay önce devrilmesiyle geride hala kendisine sadık olan ve yeni hükümete muhalefet eden bir grup kaldı. Bunun ciddiye alınması gerektiği konusunda önemli suçlamalar söz konusu denildi.

 

Şu an Belarus’ta bulunan Bakiyev ise olaylarla ilişkisini reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!