Kim Rusya’ya yola çıktı... Zırhlı trenle Putin’e

Güncelleme Tarihi:

Kim Rusya’ya yola çıktı... Zırhlı trenle Putin’e
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2023 07:00

Dünyanın tecrit politikası uyguladığı Kuzey Kore ve Rusya liderleri Kim Jong-Un ve Vladimir Putin, yarın Rusya’nın uzakdoğusundaki Vladivostok’ta bir araya gelmeye hazırlanıyor. Kuzey Kore lideri zirve için zırhlı makam treniyle 1.450 km’lik yolculuk için dün yola çıktı.

Haberin Devamı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Batı’nın izole ettiği Rusya lideri Vladimir Putin ile Rusya’nın Vladivostok kentinde görüşmek üzere özel yapılmış zırhlı treniyle başkent Pyongyang’dan yola çıktı. 1.450 km’lik yolculuğun ardından yarın iki ülke arasında ikili zirve yapılacak. Dünyanın tecrit politikası uyguladığı iki devlet lideri, geniş çaplı askeri işbirliği döneminin başladığını ilan edecek.

ZİRVE YARIN OLACAK

Kim’in dün sabah tüm yurtdışı ziyaretlerinde olduğu gibi zırhlı trenine binerek Rusya’ya doğru yola çıktığı açıklandı. Güney Kore’deki YTN televizyon kanalına göre Kim’in zırhlı treni Rusya demiryolu sınır geçiş kapısından dün öğle saatlerinde geçiş yaptı bile. Kuzey Kore liderinin Putin ile ikili zirve için Moskova’ya kadar binlerce kilometre yol kat etmesine de gerek kalmayacak. Zırhlı tren Rusya’nın uzakdoğusundaki Vladivostok şehrine yöneldi. Burada iki gün boyunca Rusya Doğu Ekonomik Forumu düzenlenecek. Böylece forum için bölgeye gelen Putin yarın Kim Jong-Un ile zirve görüşmesini gerçekleştirecek.

Kim Rusya’ya yola çıktı... Zırhlı trenle Putin’e


Haberin Devamı

RUSYA’YA SİLAH SATACAK

Putin-Kim zirvesine yaklaşık bir ay kala Kuzey Kore’yi ziyaret eden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu iki ülke arasında askeri işbirliği konularını görüşmüştü. Vladivostok zirvesinde Putin ile Kim arasında özellikle mühimmatla ilgili gizli anlaşma yapılacağı üzerinde duruluyor. Ukrayna savaşında mühimmat stoklarını tüketmek üzere olan Rusya’nın Pyongyang’dan insansız hava araçları, 130 ve 155 mm top mermileriyle zırhlı araç alabileceği üzerinde duruluyor. Putin’in Kuzey Kore’den alacağı konvansiyonel silahlar karşılığında Kim’e nükleer alanda işbirliği önereceği uzmanlar tarafından dile getiriliyor. ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler Kuzey Kore’nin Rusya’ya olası silah satışına karşı olduklarını ilan etmişti. Kim, daha önce de 2019 yılında Rusya’nın Vladivostok şehrini ziyaret ederek Rusya lideri Putin ile zirve görüşmesi yapmıştı.

Haberin Devamı

UÇAK YERİNE TREN

Kuzey Kore liderleri şimdiye kadar gezilerinde hiç uçak kullanmadı. Ülkenin şimdiki lideri Kim Jong-Un da bu geleneği bozmadı. Babası Kim Jong İl’in miras bıraktığı treni kullanıyor. Kim Jong-Un bu treni en son 2019’da dönemin ABD Başkanı Donald Trump ile buluşmak üzere Vietnam’a giderken kullanmıştı.

Kim Rusya’ya yola çıktı... Zırhlı trenle Putin’e


KİM’İN TRENİNDE NELER VAR

* Genelde 15 vagondan oluşan Kim’in özel zırhlı treni aşırı ağırlık ve güvenlik dikkate alınarak saatte azami 60 km hız yapıyor.

* Zırhlı trenden önce güzergâh kontrolü için bir güvenlik katarı yola çıkıyor. Önceki katarda uçaksavar sistemleri ve ağır silahlar bulunuyor.

Haberin Devamı

* Vagonlardan biri mutfak. Biri çalışma salonu. Biri ise dinlenme salonu. Burada Kim’in en çok sevdiği kanyak ve şampanyalardan bulunuyor.

* Trenin son vagonu garaj gibi kullanılıyor. Kim’in makam aracı ile seyyar tuvaleti bulunuyor.

* Kim’in treniyle ilgili ilginç bir detay. Tüm yolculuklarda Kuzey Kore liderine genelde genç hosteslerden oluşan “eğlence grubu” refakat ediyor.

* Birden fazla yatak odasının bulunduğu trende yaklaşık 100 kadar güvenlik gücü görev alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!