Kıbrıslı Türklerin AB'ye güveni azalıyor

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıslı Türklerin ABye güveni azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2009 17:52

Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği'ne (AB) ve AB kurumlarına güveninin ciddi şekilde azaldığı saptandı.

AB'nin yaptırdığı Eurobarometer-71 araştırmasına göre, Kıbrıs sorunu, Kıbrıs Türk halkının önemli sorunları arasında 3. sırada bulunuyor. İlk iki sırayı ise ekonomik sorunlar ve işsizlik alıyor.

AB'nin toplam 31 ülke veya bölge genelinde, 27 üye devlet yanında 3 aday devlet ile Kıbrıs Türk halkını kapsayan 71. Eurobarometer (Eurobarometer 71-EB71) sonuçları açıklandı.

Güney Kıbrıs'taki AB Evi'nde düzenlenen basın toplantısına Avrupa Komisyonu'nun Güney Kıbrıs Temsilcisi Androulla Kaminara da katıldı.

Araştırmaya göre, Kıbrıslı Türklerin yüzde 54 olan hayattan memnuniyet oranı, yüzde 77 olan AB 27 ortalamasının altında kaldı. EB-70 çalışmasına kıyasla Kıbrıslı Türklerin hayattan memnuniyet oranı yüzde 2 artmış olmasına rağmen geçmiş diğer çalışmalara kıyasla bu çalışmada da Kıbrıslı Türkler arasında bir karamsarlık olduğu gözlemleniyor.

Kıbrıslı Türkler gelecekle ilgili beklentiler konusunda ise AB 27 ortalaması üzerinde bir iyimserlik sergiliyor. Araştırmaya göre, Kıbrıslı Türkler, kendi hayatları ve AB ekonomisi hakkında iyimser bir beklenti içerisinde olmalarına rağmen, Kıbrıs Türk toplumu ve dünyadaki ekonomik durumla ilgili kötümser bir tavır ortaya koydu.

GÜVENİN YERİNİ GÜVENSİZLİK ALDI

Araştırma sonuçlarına göre, Kıbrıslı Türklerin AB'ye güven oranlarında ciddi bir azalma söz konusu. Kıbrıslı Türkler, Macaristan ve Birleşik Krallığın ardından “AB'ye en az güvenen topluluk” olarak listeye girdi.

Araştırma sonuçlarına göre, özellikle EB 69 çalışmasında AB'ye güven konusunda ciddi bir iyimserlik ortaya koyan Kıbrıslı Türklerin bu yaklaşımı bir yıl sonra yerini güvensizliğe bıraktı.

Kıbrıslı Türklerin yüzde 45'i AB üyeliğinin iyi bir şey olduğuna inanıyor. Bu oran yüzde 53 olan AB 27 ortalamasının altında.
Çalışmaya göre Kıbrıslı Türkler, seslerinin AB'de dikkate alınmadığını da düşünüyor.
Kıbrıslı Türklerin yüzde 59'unun avroyu desteklediği ve yüzde 62'sinin Birliğin genişlemesinden yana olduğu kaydedildi.
Kıbrıslı Türklerin yüzde 55'i küreselleşmeyi ekonomik büyüme için fırsat olarak gördüğünü belirtti. Buna karşılık, çalışmaya katılan Kıbrıslı Türklerin yüzde 52'si küreselleşmenin sosyal eşitsizliği artırdığını savunuyor.
Araştırmaya göre, Kıbrıslı Türkler kendilerini Avrupalı hissetmiyor. Çalışmaya katılan Kıbrıslı Türklerin sadece yüzde 26'sı kendisini Avrupalı hissediyor.
Kıbrıslı Türklerin yüzde 36'sı 2030 yılında AB vatandaşlarının hayatının daha zor olacağını, yüzde 35'i ise daha kolay olacağını öngörüyor.
(ZK-ŞP)
17:28 05/10/09
"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!