Kıbrıs'a yeni arabulucu

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısa yeni arabulucu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 12:33

Kıbrıs’ta, Rum Kesimi’ndeki seçimlerde “uzlaşmaz” lider Papadopulos’un devre dışı kalmasının ardından başlayan yumuşama süreci, Birleşmiş Milletler’i de harekete geçirdi.

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs’ta taraflar arasındaki barış görüşmelerini başlatmak üzere yeni bir “arabulucu” atamak için çalışmalara başlandığı öğrenildi.    

Bu çerçevede, BM Genel Sekreteri’nin düşündüğü isim, Avustralya’nın eski Dışişleri Bakanı Alexander Downer.
Edinilen bilgiye göre, BM Genel Sekreteri’nin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe geçtiğimiz ay Ada’ya yaptığı ziyarette bu konuyu da gündeme getirdi. Ada’daki tarafların, ilgili iki ülke Yunanistan ve Türkiye’nin de “ön onayını” alan Pascoe, daha sonra Downer’la temasa geçerek, “Kıbrıs’ta BM adına arabuluculuğu kabul edip etmeyeceğini” sordu.

Avustralya kaynakları, Downer’ın da bu göreve sıcak baktığını, ancak henüz resmen kabul etmediğini kaydediyorlar.
Mesleği diplomatlık olan Downer, geçen yıl Avustralya’da yapılan seçimlere kadar, 11 buçuk yıl boyunca Dışişleri Barkanı olarak görev yapmıştı. Downer, Avustralya Dışişleri Bakanı olarak Türkiye’yi de pekçok kez ziyaret etmişti.

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR


 
MOON, BM’NİN KIBRIS BARIŞ GÜCÜNÜN BAŞINA DA ATAMA YAPTI

Kıbrıs trafiğinin hızlanmasının bir başka göstergesi de, BM Genel Sekreteri’nin geçen BM’nin Kıbrıs’taki barış gücünün (UNFICYP) başına yaptığı atama oldu.  Moon, Sudan konusunda uzman Etiyopyalı Taye-Brook Zerihoun’u UNFICYP’in başına atadı. Kıbrıs’ta çözüm için yeni arabulucu atanana kadar Zerihoun aynı zamanda “BM özel temsilcisi” sıfatıyla da görev yapacak.

TÜRK TARAFI DA HIZLANDI

BM’de çözüm için başlayan bu hareketlilik, Türk tarafına da yansıdı. KKTC ile Türkiye arasındaki temaslar, son birkaç ay içinde iyice arttı. Geçen ay Ankara’yı ziyaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın ardından, bugün de KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer Ankara’da. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da olacağından, Soyer Ankara’da Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından ağırlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!