Kıbrıs zirveye endekslendi

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs zirveye endekslendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2001 02:00

Kıbrıs'ta gözler salı günü Denktaş ve Klerides'i dört yıl aradan sonra ilk kez bir araya getirecek görüşmeye çevrildi. Yeşil Hat'taki zirve, Rumlar'ın AB'yle yürüttüğü üyelik müzakerelerinin tamamlanma aşamasına gelmesi nedeniyle Kıbrıs sorununun çözümü için son fırsat olarak değerlendiriliyor.

Denktaş ve Klerides arasındaki derin görüş ayrılıklarının sürmesi ve son günlerde yoğunlaşan demeç savaşı yüzünden Ada'nın iki tarafında da karamsarlık hakim. Ancak siyasi gözlemciler, özellikle Amerikan Yönetimi ve İngiltere'nin müdahalesiyle, bu görüşmenin yeni bir sürecin başlangıcı olabileceği ihtimalini göz ardı etmiyorlar.

Arabulucular öncelikle Denktaş ve Klerides'i sürekli masada tutacak bir formül arayışı içindeler. BM'in de sürecin ilerletilmesi halinde taraflara kapsamlı bir çözüm planı sunacağı belirtiliyor. Rum iddialarına göre, dolaylı görüşmeler sırasında Denktaş ve Klerides'in BM'ye verdiği belgeler temelinde hazırlanan plan, gevşek federasyon formülüne dayanıyor. Plan, Kıbrıs'ın tek uluslar arası temsiliyeti olmasını ve kanatlara mümkün olduğu kadar geniş otonomi verilmesini öngörüyor. Benzer unsurlar taşıyan gayri-resmi bir plan, dolaylı görüşmelerin beşinci turunda Genel Sekreter Kofi Annan tarafından gündeme getirilince Türk tarafı müzakerelerden çekilme kararı almıştı.

Kim ne istiyor

KKTC:

Denktaş 4 Aralık görüşmesinde Klerides'e iki devletin eşitliğine dayanan yeni bir ortaklık kurulmasını, yani konfederasyon önerecek ve Rumların tüm Kıbrıs adına AB'ye alınmasının vahim sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunacak.

Rum Kesimi:

Rumlar ise tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslar arası kimlik öngören federasyonda ısrar ediyor. Rum Yönetimi, her fırsatta KKTC'ye dolaylı ya da doğrudan yasallık kazandıracak bir formülü kabul etmeyeceğini yineliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!