Kennedy Suikasti: 50 yılda cevaplanamayan 10 soru

Güncelleme Tarihi:

Kennedy Suikasti: 50 yılda cevaplanamayan 10 soru
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 16:51

Üzerinden geçen 50 yıla rağmen, ABD halkının John F.Kennedy suikastı hakkındaki soruları hala cevaplanmış değil.

Haberin Devamı

35’inci Amerikan Başkanı, 50 yıl önce bugün, Texas ziyareti sırasında araba kortejiyle Dallas’taki Dealey Plaza’dan geçerken, bir keskin nişancı tarafından edilen, 2’si isabetli 3 el ateşle öldürülmüştü.
Olayla ilgili tutuklanan eski Pentagon çalışanı Lee Harvey Oswald suçunu reddetmişti. Olaydan 2 gün sonra ise emniyet müdürlüğünden cezaevine aktarılırken vurularak öldürülen Oswald, soruşturma ekibini soru işaretleriyle baş başa bırakmıştı.
Hakkında çok sayıda komplo teorisi üretilen dava, FBI VE CIA’nın, dosyanın araştırmacıların hizmetine sunulmasını engelleyen yasaklarıyla, kamuoyunun gözünde daha da şüpheli bir hal almıştı.
İşte 50 yıl önce ABD’yi sarsan o cinayetle ilgili hala dünyayı meşgul eden başlıca sorular:

1.) Birden fazla mı nişancı vardı?
Başkanın boynunu hedefleyen 1’incisi isabetsiz olup, 2’ncisi sırtına, 3’üncüsü ise başına isabet eden atışların sırası, sayısı ve yönleri, bir kısım uzmanı 2’nci bir katil ihtimali üzerine yöneltti. Kennedy’nin yeğeni, eski Maryland Valisi Kathleen Kennedy de yakın zamanda bu şüphelere hak verdiğini belirtti.

Haberin Devamı

2.) Kennedy’ye nereden ateş edildi?
1991 yapımı “JFK” filminde Kennedy suikastını mercek altına alan ünlü yönetmen Oliver Stone’un teorisine göre, soruşturma kayıtlarının aksine, Kennedy’ye karşıdan ateş açıldı. CNN’e verdiği röportajda Stone, başkanın başının arka tarafında kurşunun çıkış deliğini gören olay tanıklarından bahsediyor. Birçok teorisyene göre bu delik, otopsi sırasında alelacele yamandı.

3.) Kennedy’nin beynine ne oldu?
Başkanın beyninin cesetten çıkarılmış ve kayıp olduğuna dair yaygın söylentiler mevcut. Bu, ateş açılan nokta ile ilgili önemli bir kanıtın ortadan kaybolması ya da gizemli bir sebepten ötürü gizli tutulması demek.

4.) Oswald’ın ‘bahçe fotoğrafları’ sahte mi?
Oswald’ın bahçede, elinde Kennedy cinayetinde kullanıldığı belirlenen silah ve Marksist bir gazete ile poz verirken çekilmiş bu ünlü fotoğrafları, şüphelinin aleyhinde kullanılan ana delil olmuştu. O dönem Amerikan gazetelerinde yayınlanan iki farklı fotoğrafı inceleyen geniş bir kesimin görüşü, fotoğrafların sahteliğinde ısrar eden Oswald’ı destekler nitelikteydi. Teorilere göre, birindeki tüfekte nişancı dürbünü olup diğerinde bulunmaması, resimlerin sahteliğini kanıtlıyor ancak bunu dönemin görüntüleme olanaklarıyla açıklayan uzmanlar bu fikrin üzerinde durmuyor.
5.) Orijinal otopsi raporu yok mu edildi?
Cinayet kayıtları teftiş masası çalışanı T.Jeremy Gunn, otopside görev almış doktorlardan birinin sonrasında işten çıkarılmasını, otopsinin olması gerektiği gibi yapılmamış ve bazı aşamalarının atlanmış olmasına bağlıyor. Ayrıca devlet arşivindeki otopsi raporunun orijinal olmadığını iddia eden Gunn, “kan lekeli” orijinalini otopsi sonrası muhafaza etmek üzere evine götürdüğünü, ancak ilerleyen zamanlarda görüntüsünden rahatsız olarak yaktığını ifade ediyor.
6.) Orijinal otopsi fotoğrafları karışmış olabilir mi?
Orijinal fotoğrafların basımında görev alan Sandra Spencer’ın T.Jeremy Gunn’a verdiği ifadeye göre, zamanında bastığı fotoğraflar, kanıtların 1997 yılındaki yeniden gözden geçirilmesinde karşılaştığı fotoğraflardan farklı. Spencer, ilk fotoğraflarda bu denli büyük kafa travmaları gözükmediğini iddia ediyor.
7.) Soruşturma yetkilileri Lee Harvey Oswald ile neden bu kadar ilgililerdi?
Oswald’ın CIA ile tam olarak nasıl bir ilişkisi bulunduğu, ancak CIA’in, söz verdiği üzere 2017 Ekim ayında suikast dosyasını kamuoyuna açmasıyla açıklığa kavuşabilecek. Şu an için kesin olan tek husus, soruşturma boyunca CIA ajanlarının kendisine karşı şüphe verici oranda orantısız sertlik uyguladıkları.
8.) CIA, Oswald’ın Küba ve Rusya ile ilişkisi hakkında ne biliyordu?
Gazeteci yazar Philip Shenon’ın, konu üzerinde yazdığı kitapta yer verdiği tanık ifadelerinde, Oswald, Küba bağlantılı Meksikalı bir kadınla ilişkilendiriliyor. Oswald’ın Sovyetler Birliği ve KGB için çalışması sebebiyle Pentagon’daki görevinden alındığı da, zamanında hakkındaki şüpheleri kuvvetlendiren yaygın bir iddia.
9.) Oswald’ın katili Jack Ruby FBI çalışanı mıydı?
Dallaslı bir gece kulübü işletmecisi olan Jack Ruby, Kennedy suikastı sanığını soruşturma başlangıcında öldürerek, komplo teorilerinin düğüm noktasını oluşturdu. En popüler iddiaya göre Ruby, zincirleme bir operasyonun parçasıydı ve FBI tarafından, olayın aydınlatılmasını engellemek üzere özellikle görevlendirilmişti.
10.) CIA, cinayet dosyasını kamuoyuna açmak için neden 2017’yi bekliyor?
Genel kanı, CIA’in, merak edilenleri açıklamak için yarım asırdan uzun bir süre beklemesi ve bunun için özel bir tarih belirlemesinin, ‘sakladığı bir şeyler olduğunu’ kanıtlar nitelikte olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!