Kendini kaçıran Mormon'a bağlandı

Güncelleme Tarihi:

Kendini kaçıran Mormona bağlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2003 01:56

ABD'de bir Mormon Tarikatı üyesince kaçırıldıktan 9 ay sonra bulunan Elizabeth'in Stockholm sendromu yüzünden kurtulmaya çalışmadığı anlaşıldı.

Utah'a bağlı Salt Lake City'de Mormon tarikatından Brian David Mitchell tarafından ikinci eşi olması için gece yatağından kaçırıldıktan 9 ay sonra bulunan 15 yaşındaki Elizabeth Smart'ın eline fırsat geçtiği halde neden kaçmadığı merak konusu oldu. Uzmanlara göre Elizabeth Smart, rehineler ile kaçıranlar arasında korku dolayısıyla duygusal bağ oluşması olarak adlandırılan Stockholm sendromuna yakalanmış olabilir.

Kişilik değişimi

Psikologlar, rehin alınan kişilerin genelde Elizabeth gibi davrandığını belirtiliyorlar. Pedagog Dr. Arthur Brand, ‘‘Eğer rehine hayatından endişe ediyorsa, talimatlara uyar’’ diyor. Bu tür bir durumda rehinenin yaşadığı korku dolayısıyla kişilik değişimine uğrayarak, kaçırana feci şekilde bağlandığını belirtiyor. Elizabeth'i kaçıran Mitchell gibi güçlü inançları olan insanların, bir genç kızı etkilemesinin gayet kolay olduğu kaydediliyor.

30 yıldır biliniyor

Sendrom, adını Stockholm'de 1973 yılında yaşanan bir banka soygunundan alıyor. Rehineler 6 gün boyunca bankanın kasa dairesinde tutulmuş, fidyecilerle aralarında sıkı bağlar oluşmuştu. Uzmanlar, 1974'de kaçırılan Amerikalı medya patronu Patricia Hearst ile Sembiyonez Kurtuluş Örgütü mensupları arasında da benzer bağların oluştuğuna işaret ediyorlar. Patricia bir süre sonra Tanya kod adını alarak örgüt elemanlarıyla banka soygununa katılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!