Kayıp bakan görevden alındı

Güncelleme Tarihi:

Kayıp bakan görevden alındı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2023 07:00

Çin’in Dışişleri Bakanı Çin Gang kamuoyu önünde hiç gözükmediği bir ayın ardından sürpriz şekilde görevden alındı.

Haberin Devamı

Gang’ın “yokluğunun” 30’uncu gününde Pekin’den yapılan açıklamada, yerine Çin Komünist Partisi (ÇKP) Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi atandığı bildirildi. Göreve geldiğinde Devlet Başkanı Şi Cinping’e yakınlığına vurgu yapılan 57 yaşındaki Gang’ın neden kovulduğuna dair bir açıklama yapılmadı.

BİR AY OLMUŞTU

Aralık 2022’de Dışişleri Bakanı olarak atanan Gang, en son 25 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında kamuoyunun karşısına çıkmıştı. Geçen 30 günde Çin Dışişleri, ilgili soruları “bilgimiz yok” diyerek geçiştirdi. Bundan önce ülkesinin ABD büyükelçisi olan Gang’ın akıbetine dair belirsizlik yüzünden, Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly bu ay Çin’e gerçekleştirmeyi planladıkları ziyaretlerini iptal etmişti.

Haberin Devamı

İLK GEZİSİ TÜRKİYE’YE Mİ

Ataması öncesi ilan edilen programa göre Yi’nin bugün Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyordu. Görev değişikliği sonrası programını iptal etmezse yeni Bakan ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirecek. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in dışişleri bakanının ortadan kaybolması soru işareti yaratmıştı.

BAKMADAN GEÇME!