Kavgacı tutumdan vazgeçin

Güncelleme Tarihi:

Kavgacı tutumdan vazgeçin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2001 00:00


Metehan DEMİR / ANKARA
Haberin Devamı

AB Dönem Başkanı olarak ilk ziyaretini Türkiye'ye yapan Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel, Hürriyet aracılığıyla önemli mesajlar gönderdi. Ankara'ya kavgacı tutumundan vazgeçmesini öneren Michel, ‘Üye olmak istiyorsunuz. O olmaz bu olmaz diyorsunuz. Böyle üye olunmaz’ dedi.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin Batı standartlarını yakalama adına attığı tüm adımları desteklediğini, ancak asıl önemli olanın Ankara'nın bütün bu değişimleri ‘kağıt üzerinden gerçek hayata geçirmesi’ olduğunu bildirdi.

AB'nin yeni Dönem Başkanı sıfatı ile Ankara'yı ziyaret eden Belçika'nın Dışişleri Bakanı Louis Michel, Hürriyet aracılığı ile önemli mesajlar verdi. Michel, Türkiye'nin tam üyeliğinin AB için stratejik ve siyasi açıdan önemli olduğunu söylese de, tam üyelik için net bir tarih vermekten kaçındı. Belçikalı Bakan, Ankara'ya bir de ilginç bir mesaj göndererek, Avrupa ile ilişkilerde Türkiye'nin kavgacı tutumunu bırakmasını istedi.

AB'ye tam üyelik için Türkiye'nin başvurduğunu ve davetin de Avrupa tarafından yapılmadığını kaydeden Michel şu mesajları verdi.

Böyle üye olamazsınız

Türkiye, demokrasi, ekonomi ve siyaset konularında net kuralları olan AB'ye üye olmak istiyor. Ancak, bu kuralların yerine getirme konusunda bizimle bazen polemiğe giriyor. Benim dostane tavsiyem, bizzat sizin kararınız olan AB üyeliği için sistemi sorgulamadan diğer ülkeler gibi yükümlülüklerinizi yerine getirmeniz. Aksi halde, ‘Bu olmaz, onu şöyle yapalım’ derseniz, iki taraf da bir yere varamaz. Biz size yardımcı olmak istiyoruz'

Net adımlar atın

Ordu'nun rolü, Kürtçe dahil ana dilde eğitim ve yayın hakkının serbest bırakılması, idam cezasının kaldırılması, gözaltında işkence ve cezaevleri koşulları ile cezaevleri operasyonları gibi konularda net adım atmanız gerekiyor.

Ordu aktif siyasetten çekilsin

Ben Türkiye'de Ordu'nun tarihi rolünü ve önemini biliyorum. Ancak, yeni bir çağda, Ordu'nun aktif siyasi hayattan çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda olumlu sinyaller alıyoruz. Ama, şimdi daha ileri adımlar atma zamanı.

Parti kapatma

Parti kapatmanın Avrupa demokrasisinde yeri yok. Umarım Türkiye gerekli düzenlemeleri yaparak bu hatayı bir daha yapmaz.'

Rumları alacağız

Eğer Güney Kıbrıs, yükümlülüklerini yerine getirirse, biz Rumları AB'ye alacağız. Türk tarafının da girmesini istiyoruz. Türkiye, bu yüzden Rauf Denktaş'a baskı yaparak biran önce görüşmelere yeniden başlanmasını sağlamalı.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!