Katil polisler serbest Amerika birbirine girdi

Güncelleme Tarihi:

Katil polisler serbest Amerika birbirine girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

OLAY 4 Şubat 1999'ta 22 yaşındaki Gine doğumlu Amadou Diallo'nun (küçük resim) Bronx'ta evinin önünde meydana geldi. Afrikalı göçmeni, o dönemde bölgede peşpese tecavüz olaylarına adı karışan bir sanığa benzeten dört sivil polis, cebinden çıkardığı cüzdanı da silah zannedince Diallo'yu delik deşik etti. Talihsiz gence 41 el ateş edildiği ve vücuduna 19 kurşun saplandığı açıklandı.

GÖREVLERİNİ YAPMIŞLAR

Yargısız infazın sanıkları polisler Sean Carroll, Kenneth Boss, Edward McMellon ve Richard Murphy'nin yargılanmasına New York Yüksek Mahkemesi'nde geçen 31 Ocak'ta başlandı. Halkın isyanı nedeniyle duruşma Bronx'dan 240 km uzaklıkta eyalet başkenti Albany'ye nakledildi. Polisler, cüzdanı silah zannettikleri can güvenliği endişesine kapıldıklarını, kendilerini korumak için ateş ettiklerini ve hatalarını çok geç anladıklarını söylediler.

Dördü siyah 12 kişilik halk jürisinin üç gün süren tartışmasından sonra karar radyo ve televizyonlardan naklen yayınlandı. ‘Sivil itaatsizlik karşısında görevlerini yaptığına’ kanaat getirilen polisler teker teker aklandı. Olağanüstü gergin olan mahkeme salonunda nefesler tutulup dinlenen karar bomba gibi düştü. Yargıç Joseph Teresi, ‘dava kapanmıştır’ diyerek çekicini vurdu.

Kararın naklen yayınlandığı andan itibaren Albany'de ve Bronx'da binlerce kişi sokaklara döküldü. Bir genç ‘Biz yapsaydık asarlardı. Cinayet işliyorlar ve suçsuz bulunacaklarını da biliyorlar’ diye tepki gösterdi.

Gerçekten de 1992'de de beyazlardan oluşan bir halk jürisi, siyah motosikletli Rodney King'i döven Los Angelesli polislerin beraatine karar vermiş, 1997'de karakolun tuvaletinde Haitili göçmen Abner Louima'ya işkence yapan polisler de suçsuz bulunmuş, ABD haftalarca protesto eylemleriyle sarsılmıştı.

HİLLARY : TRAJEDİ

ABD Başkanı'nın eşi, New York'tan senatörlüğe aday Hillary Clinton, Diallo cinayetini ‘korkunç bir trajedi’’ diye yorumladı ve bu olayın New Yorkluları bölmesine izin verilmemesini istedi. Demokratların başkan aday adayı Bill Bradley ise Diallo'nun öldürülmesi ve polislerin beraat etmesinden şok olduğunu söyledi.

94 yıl sonra: idam kararı yanlıştı

Bu arada ABD'nin Tennessee Eyaleti'nde beyaz bir kadına tecavüzden idama mahkum edilen, ancak polisler tarafından öldürülen bir siyah aklandı. Tam 94 yıl sonra gelen adaletin kahramanı Ed Johnson 1906'da Tennessee köprüsü üzerinde asılmış bulundu. İnfazı gerçekleştirenler öfkeli, aceleci polislerdi. Aralarında Hamilton Şerifi Joseph Shipp de vardı. Chattanooga'da işinden dönerken tecavüze uğrayan Nevada Taylor Johnson'ı suçlamış, ancak emin olmadığını söylemişti. Jüri üyelerinin hepsinin beyaz olduğunu ve dosyada hatalar bulunduğunu farkeden bir avukatın 30 yıl mücadelesi sonunda Hamilton Mahkemesi Yargıcı Doug Meyer, Johnson hakkındaki idam cezasını geri alırken, ‘O günlerde siyahların ne denli kötü bir muamele gördüğünü hayal etmek bile biz beyazlar için hayli zor. Bu mücadele hala sürmekte...’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!